Soepele Saint-Émilion

Château Lamarsalle

Biologisch uit Bordeaux

Saint Émilion is een schilderachtig historisch stadje in de wijnstreek Bordeaux. Het ligt op een heuvel aan de rechteroever van de rivier de Dordogne. Het familiebedrijf Despange-Rapin bezit in de AOC Montagne Saint-Émilion, gelegen ten noord-oosten van het stadje, het wijnhuis Maison Blanche. De 40 hectare wijngaarden zijn voornamelijk beplant met cabernet franc en merlot en worden deels biologisch, deels biodynamisch bewerkt. Veel aandacht wordt besteed aan de leefbaarheid van de omgeving en daarmee ook aan de kwaliteit van de wijnen. De druiven voor deze Château Lamarsalle komen van deze wijngaarden. Na de oogst rijpt de wijn 15 maanden op deels nieuwe, deels oude Frans eiken vaten.

Veel fruit en toch strak

De wijn is robijnrood van kleur en heeft veel bessenfruit in de neus. Hij ruikt lekker fris met een lichte kruidigheid. Hij heeft een sappige aanzet met weer veel fruit, kruidigheid en een klein zoetje. Dat laatste wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het relatief hoge alcoholgehalte: 14%. Het hout is niet opvallend aanwezig. Het mondgevoel is strak door de ietwat drogende tannines, zoals je die vaak aantreft in Bordeaux-wijnen.

Waarom bij de ‘Aardappeltaartjes pommes Anna‘?

Tja, waarom bij een aardappel bijgerechtje? I Love Food & Wine at bij dat heerlijke bijgerechtje als ‘hoofd’ een Simmentaler kogelbiefstukje, samen met waarschijnlijk de laatste snijboontjes van dit seizoen. Die zijn beiden ‘stroef en strak‘ in de mond. Dat past dus heel goed bij de wijn. Het zoetje van de snijbonen komt terug in de wijn. De ‘Mini pommes Anna’ hebben een lekker knapperig randje en een kruidigheid die ook goed past bij de wijn.

Wat is daar nog meer lekker bij?

Denk aan rood vlees, gebraden lamsbout, (half)harde kazen.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.