Soepel rood

8,0 pnt: friszachte Fleurie van Gall & Gall

Uit de wijnstreek Beaujolais komt deze Domaine de la Presle Fleurie 2015. Beaujolais ligt net ten zuiden van de Bourgogne. De Gamay druif is de grote trots van de Beaujolais en die trots proef je terug in deze supersappige rode zomerwijn gemaakt van handgeplukte gamay druiven. Het resultaat mag er zijn, want het proefpanel geeft deze soepele wijn, met de voor Fleurie zo karakteristieke bloemen- en bessenaroma’s, een acht. Te koop bij Gall & Gall.

Eén van de tien cru’s (gemeenten met een eigen appellation) binnen de Beaujolais is Fleurie.  Het grenst in het noorden aan Moulin à Vent, in het zuidwesten aan Chiroubles en in het zuiden aan Morgon. Met haar lichtere, bloemige stijl is Fleurie zeker niet de krachtigste cru, dat zijn de bekende cru’s van Moulin à Vent en Morgon, maar haar stijl is vaak wel het meest herkenbaar.

Kwaliteit voorop

Domaine de la Presle (11 ha) maakt deel uit van het historische wijnhuis Mommessin (1865), die nauwkeurig wijngaard beheer, respect voor de natuur en kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Mommessin wijnen komen voort uit de samensmelting van twee culturen: de ziel van de Beaujolais en de traditie van de Bourgogne. Deze samensmelting vind je terug in de strenge selectie van de wijnstokken, de samenwerking met de druivenboeren en de keuze van de beste percelen.

Binnen de grenzen van de gemeente Fleurie vormen de percelen rondom Domaine de la Presle een soort amfitheater met een oostelijke oriëntatie, die de druiven beschermd tegen de harde wind. De ondergrond bestaat uit een zeer oude rots van ontbindend graniet. Om zoveel mogelijk fruitigheid in de wijn te krijgen ondergaat 98% van de druiven een macération carbonique.  De andere 2 % wordt gevinifieerd als een bourgogne wijn. Om optimaal van de wijn te kunnen genieten is het aan te raden om deze Fleurie licht gekoeld te drinken.

Intens en fluweelzacht

De 2015 Fleurie van Domaine de la Presle verleidt je meteen met zijn prachtige granaatappel rode kleur en de geur van viooltjes, irissen en rozen.  De eerste slok is fris en fruitig, zonder agressiviteit. De zuurgraad is discreet en de tannines fluweelzacht. De volheid en rondheid van het fruit (denk aan bessen, cranberries, zure kersen en frambozen) geeft een intense smaaksensatie,  in de afdronk bijgestaan door een mineralige kruidigheid. Desondanks blijft deze wijn licht en elegant.  Misschien is dat de reden waarom Fleurie vaak wordt beschouwd als de meest ‘vrouwelijke’ van de Beaujolais crus.

Wat eten we bij Beaujolais Fleurie 2015?

Klassiek is de combinatie met Charcuterie en het lokale streekgerecht ‘Cervelle de Canuts’ (roomkaas met verse kruiden). Maar deze soepele elegante wijn past ook heel goed bij de gevulde scharrelkipkip toast van de chef met lef,  of gegrilde lamskoteletjes met ratatouille, Thaise biefstuksalade. Of een Poule au pot, maar ook de Caesarsalade met gegrilde tonijn. Drink deze wijn licht gekoeld!

Charcuterie met 2 tapenades
Charcuterie met twee tapenades

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Deze tekst is geschreven door Yvonne Zohar. Op 1 maart 2018 blind geproefd en beoordeeld door ILFW-proefpanel.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.