Voor het weekend

Romige gehakt ovenschotel met champignons

Deze gehakt ovenschotel is perfect voor een ‘luie’ dag in het weekend. De basis is een blik geconcentreerde champignon crèmesoep, voorgegaarde aardappelschijfjes en diepvries doperwten. Verse kastanjechampignons en salie zorgen voor extra smaak. Dat klinkt misschien niet zo culinair. Toch een aanrader. Heel simpel om te maken, helemaal voor te bereiden met geweldig resultaat! Je zult verrast zijn. Zeker met een glas Bernardus wijn ernaast.

Het recept is afkomstig uit het tweede kookboek Ovenschotels van de Belgische tv-kok Wim Ballieu. Vanuit zijn passie voor de Belgische eetcultuur runt hij de succesvolle restaurantketen Balls & Glory. Zijn specialiteit: gehaktballen vullen. 

Wie is Wim Ballieu?

Wim is een bekende Vlaamse tv-kok én ondernemer. Hij is grootgebracht in een slagerij in Veurne, aan de Vlaamse kust. Leerde koken van zijn moeder en tante. In 2012 opende hij zijn eerste restaurant Ball & Glory. Hier kun je de lekkerste gehaktballen en stampotten (stoemp op z’n Vlaams) eten. Inmiddels heeft hij 6 vestigingen in België. Op tv kun je hem regelmatig spotten bij 24 Kitchen of Njamtv. 

Wim Ballieu in de keuken
Wim Ballieu in de keuken

Welke wijn bij romige gehaktschotel met champignons?

Deze smeuïge ovenschotel bevat alle ingrediënten (room, zoete doperwten, aardse champignons) die vragen om een begeleider als Chardonnay. En de ultieme wijn en spijscombinatie is dan de Bernardus chardonnay uit Californië. Deze witte wijn met mooie zuren, rijp geel fruit en volle ronde smaak wordt in combinatie met het gerecht nog zachter en romiger. Een match made in heaven!

Bernardus wijn uit Californië
Bernardus wijn uit Californië
Gehakt ovenschotel met champignons Wim Ballieu uit het kookboek ovenschotels 2 van Wim Ballieu

Romige gehakt schotel met champignons

Voorbereiding: 40 minuten
Bereiding: 40 minuten
Totaal: 1 uur 20 minuten
Simpel te maken gehakt schotel met als basis een blik GECONCENTREERDE champignon crèmesoep. Hier is niets moeilijks aan. Geschikt voor koks met twee linkerhanden. Je steelt de show. Zeker als er een glas Bernardus chardonnay bij schenkt.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 grote uien in halve ringen
  • 1 bakje kastanje champignons 250 gram
  • 450 gram gehakt gekruid, of 4 braadworsten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 zak diepvries doperwten à 450 gram
  • 1 pak voorgegaarde aardappelschijfjes 600 gram*
  • 1 blik geconcentreerde champignons crèmesoep 515 ml
  • 4 blaadjes verse salie in reepjes

Extra nodig

  • grote ovenschotel, ingevet

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de uien in halve ringen. Snijd de champignons in plakjes.
  • Haal het worstvlees uit de velletjes. Verhit in een grote koekenpan de olijfolie. Bak het gehakt rul. Ik gebruik daarvoor vaak een puree stamper in plaats van een vork om het rul te bakken. Dat zorgt namelijk voor mooie ‘rulle’ gehaktkorreltjes.
  • Vet de ovenschaal in met keukenrol en wat olijfolie. Doe het gebakken gehakt erin. Bak in het achtergebleven bakvet de uien in ca. 3 minuten lichtbruin. Voeg dan de champignons en salie toe en bak ca. 1 minuut op hoog vuur. Voeg dan de doperwten toe. Laat ca. 2 minuten meebakken. Verdeel over het gehakt in de ovenschaal.
  • Haal de geconcentreerde soep uit het blik. Verwarm dit kort zodat het meer vloeibaar wordt. (Ik gebruik hiervoor de magnetron, zet op 1 minuut verwarmen.)
  • Giet de geconcentreerde soep uit over de ovenschotel.
  • Verdeel de voorgegaarde aardappelschijfjes (of aardappelkrieltjes) over de ingrediënten in de ovenschaal. Bestrijk de aardappel met wat olijfolie.
  • Bak de gehakt ovenschotel in ca. 40 minuten goudbruin en gaar in de oven.

Notities

*Je kunt de aardappelschijfjes ook zelf maken. Snijd de ongeschilde aardappeltjes in dunne plakjes en pocheer ze ca. 3 minuten in water met wat zout.

Het kookboek Ovenschotels

In dit tweede kookboek verzamelt Wim Ballieu opnieuw zijn 60 favoriete ovenschotels. Vegetarisch, met vlees of vis, maar altijd boordevol groenten.

Al eerder publiceerde ik twee overheerlijke ovenschotels uit zijn eerste kookboek: Camembert uit de oven met portobello en Het vispotje van tante Anny. Allemaal ook zeer de moeite waard!

Vispotje van tante Anny uit het kookboek Ovenschotels van Wim Ballieu
Ovenschotel met vis en zelfgemaakte bladerdeeg-visjes: weekendrecept

‘Nog meer Ovenschotels’ bestel kun je hier:

Cover Nog meer ovenschotelsTitel : Ovenschotels 2
Auteur : Wim Ballieu
Uitgever : Pelckmans Uitgevers
ISBN : 978 94  6401 487 7
Prijs : € 24,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.