Voor het weekend

Paella met kip en gamba’s

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Het is nog even zomer. Voor dit weekend een Spaanse zonnige klassieker: paella. Paella betekent koekenpan in het Catalaans. Het is een rijstgerecht boordevol groenten, vis, vlees, kip en natuurlijk rijst. Eigenlijk een soort rijst-ratjetoe.

Welke wijn bij paella met kip en gamba’s?

Combineer dit Spaans rijstgerecht een kruidige rosé. Dat sluit mooi aan op de stevigheid van deze schotel. De kruidigheid van de wijn komt terug in de kruidigheid het gerecht. Het rijpere fruit accentueert de zachte smaken van de doperwten en garnalen. Maar ook een frisse witte wijn combineert goed (Verdejo uit Rueda of Garganega Veronese). De frisse zuren ‘verfrissen’ het gerecht en zorgen voor een zomers gevoel.

4 personen1 uur

Ingrediënten

  • 4 kleine kippendrumsticks (liefst biologisch)
  • zout, peper
  • 4 eetlepels olie
  • 2 Chipolata worstjes (AH)
  • 100 gram chorizo, in blokjes
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 grote rode paprika, in stukjes
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 300 gram paella- of risottorijst
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 175 gram doperwten, vers of diepvries
  • ruime mespunt saffraandraadjes
  • 1 pakje platte peterselie à 15 gram, fijngehakt
  • 8 gamba’s (ca. 150 gram)
  • Extra: paellapan of hapjespan minimaal  ɸ 30 cm

Stap 1

Bestrooi de drumsticks met zout en peper. Verhit in een grote koekenpan 2 eetlepels olie. Drumsticks in ca. 10 minuten rondom bruin en bijna gaar bakken. Snijd de worstjes in grove stukken snijden. Voeg worst en chorizo aan drumsticks toe en laat ca. 3 minuten meebakken tot alles mooi bruin is. Breng in steelpan 6 dl water aan de kook. Kippenbouillontablet erin oplossen.

Stap 2

Verhit in paellapan rest van de olie. Bak ui, paprika en knoflook ca. 5 minuten zachtjes bakken. Roer de rijst erdoor en bak even mee tot de korrels glanzend en doorschijnend zijn. Toevoegen: blik tomaten met vocht, doperwten, saffraan, kippenbouillon en peterselie. Door elkaar roeren en aan de kook brengen. Verdeel het vleesmengsel erover. In ca. 20 minuten  gaar laten sudderen. Schep de gamba’s erdoor laat en ca. 5 minuten meewarmen.

Stap 3

Dek de paella af met een theedoek en laat ca. 5 minuten staan, zodat de rijstkorrels van elkaar loskomen. Lekker met een frisse groene salade.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je op voor de nieuwsbrief.

 

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&6 2010

Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Paella met kip en gamba's
Geplaatst op
Totale kooktijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *