Klassieker

Waterzooi van kip en groenten

Waterzooi is een typisch Gents gerecht van kip, groenten en aardappelen, gebonden met eidooier en room. Eigenlijk is het meer een romige maaltijdsoep boordevol groenten die het midden houdt tussen soep en stoofgerecht. Smaakt puur en gezond en heel erg lekker.

Weleens van waterzooi gehoord? Dat is een typisch Gents gerecht van kip, groenten en aardappelen, gebonden met eidooier (vind ik niet nodig!) en slagroom. Eigenlijk is het meer een soort creamy maaltijdsoep boordevol groenten die het midden houdt tussen soep en stoofgerecht. Smaakt puur en gezond. Maar bovenal heul erg lekker. Bovendien koolhydraatarm!

Per persoon bevat dit gerecht slechts 390 Kcal, en 17 koolhydraten.

Welke wijn bij waterzooi?

Bij deze zacht smakende maaltijdsoep past een zachte witte wijn. Een goede keus is de Garganega Veronese of de Müller Thurgau. Beide wijnen smaken rond en zacht. Ze passen bij het ronde lichte karakter van de soep. Maar ook een chardonnay zonder hout of een Italiaanse Fiano di Avellino vormen een goede match.

Muziek: bij een hemels gerecht hoort een hemels muziekje. Above & Beyound Acoustic is een van mijn favoriete bands. Luister mee naar ‘On my way to Heaven’!

2 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 2 scharrel kippenbouten
  • 1 kippenbouillontablet
  • 100 gram wortel, in halve plakjes
  • 100 gram kleine spruitjes, eventueel halveren
  • 1 prei, het witte deel in ringen
  • 100 gram champignons, in kwarten
  • 2 aardappelen, geschild en in stukjes
  • 100 ml slagroom
  • 2 takjes verse tijmblaadjes
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie

Stap 1

Verwijder het vel van de kippenbouten. Breek de bouten op het gewricht en verdeel ze in 2 stukken. Breng 1/2 liter koud water, bouillontabletten en stukken kip aan de kook. Laat het vlees met deksel op de pan in ca. 30 minuten, tegen de kook aan, gaar worden.

Stap 2

Neem de kip uit de bouillon en laat afkoelen. Voeg alle groenten en aardappel aan de bouillon toe. Kook alles in ca. 10 minuten beetgaar. Haal intussen het vlees van de botten en voeg aan de soep toe. Roer de slagroom en afgeriste blaadjes tijm toe en laat de soep nog 5 minuten sudderen. Bestrooi met fijngehakte peterselie. Serveer met stokbrood en lichtgezouten roomboter.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *