Voor het weekend

Indiase kipcurry Pasanda

Deze Indiase kipcurry Pasanda komt uit het kookboek van ‘The Curry Guy’? Dit is een kookboek boordevol Indiase gerechten, geschreven door de Engelsman Dan Toombs. Hij wilde heel graag de Indiase keuken tot op de bodem ontdekken. Hij schreef eerst blog, en toen een kookboek. Lees ook maar eens de kookboekrecensie van onze Miranda van Elswijk!

Maar Indiaas koken is niet altijd even simpel, zoals ook dit kookboek laat zien. Veelal moet je eerst een kruidenpasta maken, die dan de basis vormt om andere gerechten op smaak te brengen. Zo ook deze kipcurry. Bij het testen van dit recept hebben we eerst het originele recept gevolgd met de homemade kruidenpasta van Toombs. Daarna hetzelfde gerecht nog eens opnieuw gemaakt maar dan met een potje milde Indiase currysaus. Wat bleek tot onze verbazing: de simpele versie smaakte het lekkerst. En dat is wel zo makkelijk, want daardoor staat dit currygerecht in 15 minuten op tafel.

Binnenkort (mei 2018) verschijnt er ook een ‘Easy’ versie van dit kookboek. En zoals je ziet: I Love Food & Wine is er alvast mee begonnen ;-).

In het intro van dit gerecht zegt schrijver Dan Toombs nog het volgende:

“Authentieke Indiase pasanda kan pittig of mild, zoet en/of hartig zijn. De benaming pasanda heeft niets te maken met de saus, want deze kan erg variëren. Het verwijst naar het vlees dat eerst met een vleeshamer mals wordt geslagen voordat het aan de pan wordt toegevoegd. Hier in Groot-Brittannië lijkt pasanda veel op onze korma, maar het is meestal minder zoet. Ik heb het nog nooit met platgeslagen vlees in een curryhuis gegeten en gebruik zelf dunne plakjes rauwe kipfilet in plaats van de standaard voorgegaarde kip tikka. Maar het kan allebei. Mijn vrienden van Eastern Eye op Brick Lane in Londen raden aan om een scheutje rode wijn aan de saus toe te voegen. Goed advies! Het geeft de saus echt een unieke, heerlijke smaak. Deze curry is perfect voor kinderen en voor degenen die niet van pittige gerechten houden.” 

Welke wijn bij Indiase Kipcurry Pasanda?

Deze kipcurry smaakt lichtkruidig en vrij zoet. De santen zorgt voor een romige kokossaus. Kies daarom voor een ronde witte wijn met een bloemige noot, zoals een pinot gris, of pinot grigio. Maar ook een niet te droge rosé of een zwoele Merlot combineert uitstekend.

Rosé uit Piëmonte

4 personen15 minuten
 

Ingrediënten

 • 4 eetlepels amandelschaafsel
 • 600 gram kipfilet
 • 100 gram santen (blok)
 • 4 eetlepels olie
 • 3 eetlepels geraspte kokos
 • 3 eetlepels amandelmeel
 • 2 eetlepels suiker
 • 3 eetlepels (blanke) rozijnen
 • 1 pot milde Indiase currysaus (450 ml, Patak)
 • 125 ml slagroom
 • 150 ml rode wijn
 • zout
 • 1 theelepel garam masala

Stap 1

Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan op middelhoog vuur goudbruin. Schep op en bord en zet apart. Snijd de kipfilet in dunne plakjes. Snijd de santen fijn.

Stap 2

Verhit de olie in een braadpan. Roer de kokos, amandelmeel en suiker erdoor en bak ½ minuut. Voeg de rozijnen, currysaus en santen toe en breng aan de kook. Roer de kip, slagoom en wijn erdoor en kook ca. 5 minuten zachtjes tot de kip gaar is. Verdun de saus met wat water als hij te dik is. Breng de curry zo nodig op smaak met zout. Bestrooi met garam masala en het geroosterde amandelschaafsel.

Lekker met naanbrood en geroerbakte spruitjes met kerrie.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover The Curry GuyTitel: The Curry Guy
Uitgever: Good Cook
ISBN: 9789461431813
Prijs: € 19,95

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Pin dit kipcurry Pasanda recept
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *