Wijn en Spijs

Op wijnavontuur door Israël in Ron Gastrobar

Wijn uit Israël is onderbelicht. Daar moest verandering in komen volgens de Israëlische ambassade. In maart kreeg de Nederlandse pers een wervelende wijntour door het land van melk en honing. Op een niet mis te verstane plek in Amsterdam-Zuid; namelijk Ron Gastrobar met één michelinster.

Wijn uit Israël? Wordt daar dan wijn gemaakt? Jazeker, Israël en de andere oostelijke landen rondom de Middellandse Zee, zoals Libanon en Turkije, vormen zelfs de bakermat van de wijnbouw in de wereld. In Kanaän werd meer dan 2000 jaar voordat de wijnstok Europa bereikte al wijn gedronken. Israël is misschien geen groot wijn producerend land, maar er zijn momenteel 5.500 ha wijngaard in gebruik en die produceren jaarlijks zo’n 75 miljoen flessen. Israël is dus een kleine dwerg in vergelijking met de reuzen Frankrijk, Spanje en Italië. En zelfs Nieuw-Zeeland, met momenteel 40.000 ha, is nog 8 keer zo groot. Om die reden zijn de wijnen uit Israël dan ook niet ruimschoots vertegenwoordigd op de Nederlandse markt, maar zeker zeer interessant en lekker.

Vijf kwaliteitszones

Eigenlijk is Israël nog een relatief jong commercieel wijnland. Vroeger was de wijnbouw in handen van een paar christelijke kloosters en een enkele particuliere ondernemer, zoals Carmel Winery van Baron Edmond de Rothschild. Lange tijd werd er alleen koosjere wijn gemaakt. Pas vanaf de jaren 70 werden er steeds vaker wijngaarden aangelegd, met name in de koelere gebieden. Er is op dat moment weinig kennis en veel wijnboeren leren het zichzelf.

De wijngebieden liggen verspreid over het hele land. We kunnen 5 kwaliteitszones onderscheiden:

Galilea of Galil
Dit wijngebied ligt in het noorden met de subregio’s Upper Galilee, Lower Galilee en Golan Heights.

Samaria of Shomron
Samaria ligt aan de westkust, ten zuiden Haifa. Dit is de meest traditionele wijnregio met o.a. Mount Carmel.

Samson of Shimshon
Deze wijngaarden liggen van de kustvlakte tot aan de Judese hevels, ten westen van Tel Aviv. Hier lagen al in de 19e eeuw wijngaarden, waaronder die van klooster Latroun.

Judese hevels of Harey Yehuda
De Judese hevels liggen ten zuiden van Jeruzalem tot aan Hebron. Hier wordt veel koosjere wijn gemaakt.

Negev-woestijn of Hanegev
Ook in de woestijn kunnen wijnen worden gemaakt. Dat is mogelijk vanwege de goede irrigatie én de koele nachten. De meest gebruikte rassen zijn merlot, cabernet sauvignon en chardonnay.

12 wijnen met het Beste van de Gastrobar

Hadas Sharon sommelier en wineconsultant voor Golan Heights Winery
Hadas Sharon sommelier en wineconsultant voor Golan Heights Winery

Dat de kwaliteit ook goed is, blijkt tijdens de presentatie in Ron Gastrobar. De uit Israël afkomstige wijn-spijs specialist Hadas Sharon vertelt in sneltreinvaart alle ins & outs van dit onderbelichte land. We proeven maar liefst 12 verschillende wijnen. Afgewisseld met 6 fantastische mini-gerechtjes uit de keuken van Ron Blauw: van mini-taco’s gevuld met 3D-vlees en heerlijke steak tartare naar Nederlandse yellowtail tonijn met yuzu en sliptong met zuurkool. Vervolgens gaan we naar zachtgegaarde ossenstaart en tot slot proeven we de geroosterde bloemkool met truffeljus.

Wat komt er zoal in het glas?

Lijst geproefde Wijnen op volgorde van proeven:

Mijn persoonlijke favoriet is de Mediterranean- 4 Vats Shomron 2019 die wordt geserveerd bij de steak tartare. Het is een blend met 6 verschillende inheemse druiven. Lekker frisfruitig en sappig met goede zuren en prima body.

Meer weten over Israelische wijn?

Lees dan ook mijn verhaal over de wijnen van de Golan Heights Winery.

Golan Heights Winery heeft drie lijnen
Yarden, Gamla en Hermon; de 3 lijnen van Golan Heights Winery