Bistro eten is hot! Deze trend is al een aantal jaren zichtbaar. Verschillende kookboeken rond dit thema zijn verschenen: zoals Chez Rachel (Franse klassiekers met een twist van de Britse (!) Rachel Khoo), Recettes pour bien Vivre (Franse klassiekers opgetekend vanuit een oud handgeschreven kookboekje van Manfred Meeuwig) en À propos Bistro van Stéphanie Renaud. En in elk kookboek staat natuurlijk Coq au vin.
De komende dagen staat deze trend ook volop op mijn agenda. Morgen lunchen bij de net geopende Brasserie Bar de Zalm op de markt in Gouda, zaterdag hebben we een wijn-spijs diner met als thema Bistro-koken en nu een recept van een Franse klassieker: Coq au vin. Traditioneel wordt dit kipgerecht gestoofd in rode Bourgogne. Maar voor vandaag met een kleine twist. We maken hem met een volle witte wijn; een Chardonnay, en noemen het dan een ‘Coq au vin blanc’. Een recept dat ik heb ontwikkeld voor Gall&Gall. Kijk maar in het nieuwste nummer van Proef& met als thema ‘witte wijn’.
Welke wijn bij Coq au vin blanc?
Uiteraard drink je Coq au vin blanc dezelfde wijn bij als die in het gerecht gaat. Dus in dit geval: Chardonnay met wat houtlagering. Dat sluit mooi aan bij de romige saus en de gebakken paddenstoelen.
Muziek: bij bistro-eten hoort een franse chanson. Een klassieker: Gilbert Bécaud met Nathalie.
Coq au vin blanc
Ingredienten
- 1 biologische kip à 1400 gram*
- zout versgemalen peper
- 75 gram boter of margarine
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook gesnipperd
- 2 eetlepels bloem
- 350 ml witte wijn
- 2 takjes tijm
- 1 laurierblaadje
- 3 takjes peterselie
- 100 gram gerookte spekreepjes
- 250 gram kleine champignons
- 2 eetlepels VERSE dragon**
- 2 eetlepels platte peterselie fijngehakt
Extra nodig
- Grote gietijzeren stoofpan
Bereiding
- Verdeel de kip in 8 stukken (of vraag het de poelier). Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit de boter in een grote braadpan en bak de kip in gedeelten rondom goudbruin. Haal uit de pan.
- Voeg ui en knoflook toe aan het bakvet en bak even mee. Bestrooi met de bloem en roer erdoor. Blus de inhoud af met de wijn en roer alle aanbaksels los. Leg de kip terug in de pan. Voeg nog ca. 3 dl water toe, zodat alles bijna onder staat. Bind tijm, laurier en peterselie bij elkaar tot een bouquet garni. Voeg toe aan de kip en sudder de kip in ca. 1 uur zachtjes gaar zonder deksel op de pan.
- Haal de kip en bouquet garni uit de pan, en dek af met aluminiumfolie. Kook het achtergebleven kookvocht in tot sausdikte.
- Bak intussen in een grote koekenpan de spekreepjes zachtjes uit. Voeg de champignons toe en bak ca. 5 minuten mee. Voeg dit mengsel, verse dragon, peterselie en de kipstukken toe aan de ingekookte saus en sudder, zonder deksel, nog ca. 5 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met witte rijst en kropsla.
Notities
Je kunt ook 4 kippenbouten gebruiken in plaats van een hele kip. Maak er dan 8 stukken van door de bouten op het gewicht te halveren, dan past alles beter in de braadpan. ** Kun je geen verse dragon krijgen, dan kun je het vervangen door gedroogde. Maar let op: gebruik dan ongeveer 2 THEELEPELS, ipv eetlepels.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&3 2013
Credits: Fotografie Rob van de Vet, Foodstyling Sander de Ponti, Styling Jan-Willem van Riel
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!