Vlogfilmpje!

Meat & Malbec met Luigi Bosca

Mijn eerste vlogfilmpje, gemaakt tijdens de perspresentatie van Meat & Malbec. Dat valt niet mee om te maken. Het kan natuurlijk beter, maar alle begin is moeilijk, niet waar.

In het kader van de promotie van het Argentijnse wijnhuis Luigi Bosca doe ik mee aan de BBQ Masterclass, georganiseerd door de importeur Oud Reuchlin & Boelen. Want een mooi glas Malbec hoort bij een goed stuk gegrild vlees, toch?! Natuurlijk is wijnmaker Alberto Arizu (lees dit portret) met al z’n mooie Malbecs ook van de partij. Kijk mee… (het duurt maar 1,5 minuut!)

Leren barbecueën op een zogenaamde kamado (vergelijkbaar met The Green Egg) bij The Bastard in Haarlem. Dat wil ik wel; en het blijkt een groot feest te zijn. We worden ingedeeld in kleine groepjes en maken heerlijke kipspiesen, groot stuk rundvlees, en natuurlijk chimichurri. Deze Argentijnse salsa is dé begeleider van een stuk gegrild vlees in Argentinië. Daar kun je ook superlekkere Italiaanse bruschetta’s mee maken: laat de Provolone-kaas smelten op de The Basterd, en schep er tot slot chimichurri bovenop. Smullen!!! Zo simpel, het onthouden waard.

Vijf verschillende Malbec-wijnen

Op tafel staan 5 verschillende Malbec-wijnen klaar om te combineren met de gerechten van ‘The Bastard’. De uitdaging: welke Malbec past bij welk gerecht? Een onmogelijke opgave. In het chaos van het kookgebeuren komt deze Wijn&Spijs-test niet echt uit de verf. Alle Malbecs zijn de moeite waard, ieder in z’n eigen prijsklasse. Mijn favorieten zijn de niet al te zware sappige La Linda, maar ook de Gala 1 blijft voor mij een superwijn: krachtig & elegant. 

1.Finca La Linda
De familie Arizu brengt onder de naam Luigi Bosca Finca La Linda deze toegankelijke wijn op de markt. Hij wordt gemaakt van de voor Argentinië zo karakteristieke malbec-druiven. Naast impressies van kersen en kruiden toont de wijn ook het aroma van rood fruit. Rijpe smaak en niet te zwaar.

2.Malbec Luján de Cuyo DOC 2014
Bodega Luigi Bosca was één van de pioniers bij het opzetten van de Malbec Luján de Cuyo DOC in 1989. Dit was de eerste DOC in heel Amerika. In Argentinië staat de grootste aanplant Malbec ter wereld. De DOC Luján de Cuyo herbergt de “cream of the crop”. De Luigi Bosca Malbec DOC is Single Vineyard en de wijn is diep paarsrood en heeft aroma’s van kersen en rijpe pruimen en tonen van kruiden, koffie en toast. De smaak is stevig maar ook sappig en elegant met zachte tannines en de wijn heeft een royale afdronk. 

3.Malbec Los Miradores
Deze bijzondere Malbec Terroir los Miradores komt uit de Valle de Uco. Dit wijnbouwgebied staat enorm in de belangstelling en wordt gezien als een van de beste van heel Argentinie. Luigi Bosca werkt er bio-dynamisch. De opbrengsten zijn laag: 35 hl/ha. De wijn is paarsrood van kleur en heeft overheersende aroma’s van zwarte bessen maar ook kruidige impressies die zeer karakteristiek zijn voor Valle de Uco. De smaak is intens, mondvullend en de zachte tannines, de rondeur en de goede frisheid maken de wijn af. Met een lange, elegante afdronk.

4.Finca Los Nobles
De Malbec en Verdot druiven voor deze bijzondere wijn staan door elkaar in een 90 jaar oude wijngaard in Lujan de Cuyo, op 1050 meter hoogte. Dit zijn de uitlopers van de Andes. De werkwijze in de wijngaard is biodynamisch. De opbrengst is 28 hl/ha. Lagering in Franse eiken vaten,18-20 maanden en daarna 18 maanden flesrijping. De wijn is donkerrood en heeft aroma’s van bramen, cassis en vijgen maar ook vanille, koffie en ceder. Het is een indrukwekkende en mondvullende wijn met kruidige tonen en een intense, fluwelige afdronk.

5.Gala 1
Gala is de naam van de beste wijn van het Argentijnse familiebedrijf Luigi Bosca. De Gala 1 bestaat grotendeels (80%) uit malbec, Mendoza’s trots, aangevuld met petit verdot en tannat. De donkerpaarse wijn geurt en smaakt naar rode bosvruchten en rijpe pruimen. De vanilletonen en ronde structuur komen van de lagering op kleine vaten van Frans eikenhout. Een krachtige, volle en tegelijkertijd elegante dinerwijn.

 

Wil je mijn vlogfilmpjes volgen? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief of mijn YouTubekanaal.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *