Nieuw!

Verrassend alcoholvrij als foodpairing

Minder alcohol drinken lijkt steeds meer de gewoonste zaak van de wereld. Veel mensen doen tegenwoordig mee aan ‘dry january’, en zelfs mijn kinderen (twintigers) drinken alleen in het weekend wijn of bier. Bij Gall & Gall spelen ze in op deze trend. Afgelopen januari hebben ze 25 nieuwe alcoholvrije alternatieven geïntroduceerd en hiermee hun assortiment naar 140 uitgebreid. En met verbazingwekkend goede kwaliteit. Tijdens een online masterclass, gegeven door profproever/sommelier Elise Moeskops, heb ik daar een deel van mogen proeven. Dat was een eye-opener, ik was blij verrast! Met plezier laat ik de mooiste en lekkerste de revue passeren. Laat je inspireren..

Tot nu toe was het armoe troef op alcoholvrij gebied. Tenminste als je geen bier drinkt, en wel wijn, zoals ik. Al eerder schreef ik een artikel over alcoholvrije wijn, maar daar blijkt nog een lange weg te gaan. De smaak blijft ver achter. Ondanks dat, is er toch een stijging van maar liefst 88% zichtbaar in de verkoop van alcoholvrije wijn in de supermarkt. Dus de vraag is er wel, nu nog de kwaliteit.

Thee, sappen of kruidendrankjes

Dus voor mij geen alcoholvrij bier of wijn. Meestal drink ik liever water. Maar na deze online proeverij ben ik enthousiast over deze nieuwe alcoholvrije alternatieven  die zeker op het gebied van wijn&spijs een nieuwe weg inslaan. Het accent verschuift zich naar thee, sappen en kruidenelixers.

Online proeverij via Zoom

Portret Elise Moeskops
Portret Elise Moeskops

De proeverij van ‘Verrassend Alcoholvrij’ vindt online plaats via een zoomverbinding. Elise Moeskops is onze enthousiaste moderator/spreker. Zij is eigenaar (maar ook de sommelier) van twee restaurants in Amsterdam (Lastage en Lazuur) en heeft een ongekende fascinatie voor smaken. Afgelopen jaar was ze genomineerd als Wijnvrouw van het Jaar (lees hier mijn interview). Tegenwoordig is zij ook de huissommelier Alcoholvrij van Gall & Gall.

Een dag voor de proeverij ontving ik een grote doos met allerlei alcoholvrije alternatieven van drankjes en sappen, maar ook verse kruiden, citrusfruit, een shotglaasje en frisdrankjes. We gaan proeven en Elise neemt ons mee in haar kennis van wijn&spijs, maar dan in de combinatie met alcoholvrij. Wat past bij welke gerechten of borrelplanken?

Online zoom proeverij met de alcoholvrije drankjes van Gall & Gall
Online zoom proeverij met de alcoholvrije drankjes van Gall & Gall

Sparkling Tea: aanrader

Dit is Elise haar lieveling! En dat ben ik helemaal met haar eens. Het is een soort kruidige bubbel gemaakt van 13 verschillende theeën (o.a. witte thee, kamille en Chai thee). Bedacht door de Deense topsommelier Jacob Kocemba. Hij ruikt heel bijzonder en aantrekkelijk, zowel bloemig en kruidig. De smaak is licht citrus, kruidig en complex. Heerlijk dorstlessend. Heel lekker met gerookte smaken zoals gerookte zalm. Maar ook bij mijn zelfgemaakte California Rolls met krab en avocado.

Schenk hem in een mooi witte wijnglas. Bovendien is de ‘tea’ ook nog eens biologisch en laag in calorieën.
Prijs: € 22,95

Sparkling Tea en de sapjes van Alain Milliat
Sparkling Tea en de sapjes van Alain Milliat

Sappen van Alain Milliat

Deze Fransman maakt zijn sappen van superkwaliteit fruit. De focus ligt op de karaktereigenschappen van het fruit om die zo puur mogelijk in de fles te krijgen. Hij testte zijn eerste poging  bij 60 Franse sommeliers en raakte overtuigd van zijn pure strategie. Verwacht geen standaard sapje, het zijn gastronomische sappen die een niet-alcoholisch alternatief zijn voor mensen die niet schrikken van een drankje met bite.
Prijs per flesje: € 4,99

 

We proeven tijdens de online sessie:

Alian Milliat Rabarbersap

Lekker friszuur van smaak, maar het heeft ook iets aards en ziltigs. Te vergelijken met een Riesling wijn. Duidelijk herkenbaar als rabarber met aardse en zilte tonen. Combineert heel goed bij gefrituurde borrelhapjes, sushi’s en bitterballen. Ook heel aangenaam als je het sap aanvult met mineraalwater met bubbels.

Alain Milliat Lycheesap

Dit sap past perfect bij pittig eten of omdat je ook gewoon zo van een mooi aromatisch glas houdt. Bij Aziatisch eten is dit het welkome alternatief, maar dan zonder alcohol. Smaakt heel schoon en zuiver. Met duidelijke tonen van rozen en lychee-fruit. Let op: drink dit sap wel goed gekoeld.

Alain Milliat wilde Bramensap

Dit gastronomische sap is een seizoensproduct. Smaakt aards, stoer en friszuur. Vergelijk dit sap met een dikke Merlot, maar dan zonder alcohol. Alleen dan veel natuurlijker, puurder en frisser. Gekoeld uit een wijnglas komt dit gastrosap het best tot zijn recht. Prachtige begeleider van wildgerechten.

Maar er is nog meer (alleen nog niet geproefd): sauvignon blanc druivensap, gamay rode druivensap en groene tomatensap. Ook deze 3 sappen kun je kopen bij Gall & Gall. Stuk voor stuk uitstekende alternatieven in de alcoholvrije foodpairing aan tafel.

 

Good Rootz: oogverblindend heftig
Misschien niet meteen geschikt in het foodpairing-verhaal is Good Rootz. Dit is namelijk een heel bijzonder drankje dat ik zeker niet onbenoemd wil laten. Het is een concentraat van biologische gember, kurkuma, mierikswortel, yacon, maca, ginseng, zoethout en cayenne. Je kunt het als een shotje achterover slaan. Dat deden ‘de durfals’ tijdens de online proeverij. En ja; wow dat is best heftig. Stevig van smaak, beetje branderig, je krijgt er bijna tranen van in je ogen.
Maar je kunt dit drankje ook gebruiken in de mix of over ijs drinken. Of voeg koud bruiswater toe, dan wordt de shot zoeter en rijker.Tip: 25 ml Good Rootz, plus 200 ml bruisend water, een paar blokjes ijs en een takje tijm of een stukje sinaasappel. Zo maak je in een hand om draai een mooi alcoholvrij aperitief. Ik zeg: het proberen meer dan waard.
Fles van 0,5 liter: € 20,99

 

Alcoholvrije perencider: aanrader

Alcoholvrije perencider van Le PétiotNiet bij Gall & Gall te koop, maar wel een aanrader is de alcoholvrije perencider Le Pétiot van Pacory. In feite is dit een perensap met subtiel toegevoegd koolzuur. Gemaakt van ciderperen uit onbespoten boomgaarden in Normandië. Cheesecake met peren vierkant uit SlowHeerlijk als begeleider van cheesecake met peer en macadamia-noten (zie recept). Maar ook als aperitief een verrukkelijk alternatief. Zeker als je nog een klein scheutje Good Rootz toevoegt, dan wordt dit sapje nog interessanter. Sappig, lichtvoetig en niet al te zoet. Te koop bij Tire Bouchon of via de site van pommedorcider. Per fles 0,75 liter: € 7,90!

 

Op de hoogte blijven van het laatste culinaire nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *