Welke wijn bij stamppot? Benieuwd? Ook bij een doordeweekse stamppot kun je namelijk een heerlijk glas wijn drinken. Maar niet elke stamppot is hetzelfde. De gekozen ingrediënten van groente en vlees bepalen de wijnkeus. Zuurkool is geen boerenkool, en hutspot smaakt anders dan andijviestamppot. Eén ding hebben ze wel gemeen en dat is de smeuïgheid. Dat geeft in ieder geval al richting.
Dus welke wijn bij stamppot?
Ik zet de verschillende Hollandse stamppotten op een rij, met een wijn-spijsadvies dat klopt.
Zuurkoolstamppot met verse worst
Bij deze onvervalste klassieker past een wijn met frisse zuren. Je kunt hier kiezen voor witte of rode wijn. Klassieke combinatie bij zuurkool is pinot blanc, pinot gris of riesling. De zuren in deze witte wijnen sluiten mooi aan op de zuren van de zuurkool. Daarnaast werkt het zuur uit de wijn verfrissend op de wat vette worst (of bijvoorbeeld spek).
Liever rood? Kies dan voor een frisfruitige Beaujolais Villages of een Pinot Noir uit Nieuw Zeeland. Mooie tegenhanger voor de vette worst, en voldoende zuren om de zuurkool te vergezellen.

Boerenkoolstamppot met spekjes en rookworst
Boerenkool is machtig en aards van smaak. Daar past een rode wijn uit de Languedoc heel goed bij. Lekker zwoel en kruidig, met voldoende frisheid om lekker tegenwicht te geven aan de stamppot. Ook een Côtes du Rhône is een uitstekende keus! Die accentueert juist weer de smeuïgheid.
Ben je op zoek naar wat meer luchtigheid, dan combineert hier ook een witte wijn heel goed. Kies dan voor een Grüner Veltliner of een Pinot Grigio. Frisse witte wijnen die zich makkelijk aanpassen, zorgen voor contrast en lichtheid.

Rauwe andijviestamppot met gehaktbal
Andijvie vraagt om een witte wijn, denk dan aan een Pinot Blanc. Goede wijn/spijs combinatie is eveneens een sappige en fruitige Pinot Noir, bijvoorbeeld uit Zuid Afrika. Frisse zuren en een klein bittertje sluiten goed aan op de andijviestamppot.

Hutspot met klapstuk
Bij dit oer-Hollandse gerecht kun je kiezen voor wit of rode wijn. Fris wit met wat rondeur zoals een Verdejo of Soave sluiten goed aan op de licht-zoete smeuïge stamppot, ze maken het geheel wat frisser. Ook een frisse Franse chardonnay, zoals een Pouilly-fuissé doet het uitstekend. Terwijl een rode wijn als een sappige Côtes du Rhône of een kruidige Barbera het winterse gevoel versterkt en dat combineert ook goed bij de vlees-groentesaus.


Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!