Wine & Dine

Welke wijn bij Hollandse stamppot?

Ook bij een doordeweekse stamppot kun je een heerlijk glas wijn drinken. Maar niet elke stamppot is hetzelfde. De gekozen ingrediënten van groente en vlees bepalen de wijnkeus. Zuurkool is geen boerenkool, en hutspot smaakt anders dan andijviestamppot. Eén ding hebben ze wel gemeen en dat is de smeuïgheid. Dat geeft in ieder geval al richting. 

Dus welke wijn bij stamppot?

Ik zet de verschillende Hollandse stamppotten op een rij, met een wijn-spijsadvies dat klopt.

Zuurkoolstamppot met verse worst

Bij deze onvervalste klassieker past een wijn met frisse zuren. Je kunt hier kiezen voor witte of rode wijn. Klassieke combinatie bij zuurkool is pinot blanc, pinot gris of riesling. De zuren in deze witte wijnen sluiten mooi aan op de zuren van de zuurkool. Daarnaast werkt het zuur uit de wijn verfrissend op de wat vette worst (of bijvoorbeeld spek).
Liever rood? Kies dan voor een frisfruitige Beaujolais Villages of een Pinot Noir uit Nieuw Zeeland. Mooie tegenhanger voor de vette worst, en voldoende zuren om de zuurkool te vergezellen.

Zuurkoolstamppot met worst
Klassieke zuurkoolstamppot met worst

Boerenkoolstamppot met spekjes en rookworst

Boerenkool is machtig en aards van smaak. Daar past een rode wijn uit de Languedoc heel goed bij. Lekker zwoel en kruidig, met voldoende frisheid om lekker tegenwicht te geven aan de stamppot. Ook een Côtes du Rhône is een uitstekende keus! Die accentueert juist weer de smeuïgheid.
Ben je op zoek naar wat meer luchtigheid, dan combineert hier ook een witte wijn heel goed. Kies dan voor een Grüner Veltliner of een Pinot Grigio. Frisse witte wijnen die zich makkelijk aanpassen, zorgen voor contrast en lichtheid.

boerenkool met worst
Boerenkool met worst en picalilly

Rauwe andijviestamppot met gehaktbal

Andijvie vraagt om een witte wijn, denk dan aan een Pinot Blanc. Goede wijn/spijs combinatie  is eveneens een sappige en fruitige Pinot Noir, bijvoorbeeld uit Zuid Afrika. Frisse zuren en een klein bittertje sluiten goed aan op de andijviestamppot.

Andijviestamppot met gehaktb
Andijviestamppot met gehaktballetjes

Hutspot met klapstuk

Bij dit oer-Hollandse gerecht kun je kiezen voor wit of rode wijn. Fris wit met wat rondeur zoals een Verdejo of Soave sluiten goed aan op de licht-zoete smeuïge stamppot, ze maken het geheel wat frisser. Ook een frisse Franse chardonnay, zoals een Pouilly-fuissé doet het uitstekend. Terwijl een rode wijn als een sappige Côtes du Rhône of een kruidige Barbera het winterse gevoel versterkt en dat combineert ook goed bij de vlees-groentesaus.

Leidse Hutspot met klapstuk uit Kookboek Nederland
Leidse hutspot met klapstuk