Voor het weekend

Thaise gele curry met kip: onweerstaanbaar lekker

Indiase kip korma is een van mijn lievelingsgerechten: smeuïg, romig en rijk van smaak. Deze Thaise gele curry met kip lijkt daar heel sterk op. Alleen dit recept is makkelijker en sneller. Staat in 30 minuten op tafel!

Het recept is afkomstig uit het kookboekje The Curry Guy Thai. Al eerder publiceerde ik hieruit een heerlijk recept: Thaise noedelsalade met garnalen. Ook een absolute aanrader.

Portret Dan Toombs
Portret Dan Toombs

In het intro van het recept vertelt kookboekschrijver Dan Toombs het volgende:

‘Net als massaman curry heeft Thaise gele curry absoluut Indiase invloeden: de gele kleur is afkomstig van de kurkuma in de currypasta en het kerriepoeder. Veel mensen vergelijken deze curry met een Indiase kip korma omdat hij geel is en met kokosroom wordt gemaakt. Hij is vaak iets pittiger dan kip korma, maar je kunt de hoeveelheid chilipepers in je currypasta aanpassen of minder currypasta toevoegen als je een kant-en-klare pasta wilt gebruiken. Serveer deze curry met rijst naar keuze.’

Kokosroom in plaats van kokosmelk

In dit recept gebruik je kokosroom in plaats van kokosmelk. Kokosroom bevat ca. 25% vet en kokosmelk maar ca. 17%. Voor het juiste eindresultaat om een zo romig mogelijke curry te krijgen is dit essentieel. Ga hiervoor naar een toko. Dan Toombs zegt hierover het volgende:

Met dit recept wilde ik je een methode laten zien die goede restaurants gebruiken om curry’s te bereiden zonder olie toe te voegen. Voeg eerst wat kokosroom toe aan de pan. De kokosroom zal gaan schiften waarbij kokosolie vrijkomt. Dit is voldoende om de currypasta in te bakken. Zelfs als de kokosroom niet schift, werkt deze methode alsnog. Gebruik kokosroom van de beste kwaliteit die je kunt vinden. Als deze methode je niet aanspreekt, voeg dan gewoon 2 eetlepels olie toe aan de wok of pan en ga verder met het recept.’

 

Welke wijn bij Thaise gele curry met kip?

Deze romige curry is licht pittig en licht zoetig met een zachte kerriesmaak. Tomaatjes zorgen voor een fris accent. Wij dronken hier de pinot blanc bij van wijndomein Stefan Winter (Zie hier mijn review!). Die is fris, rijp en rijk van smaak. Sluit perfect aan bij deze romige gele curry, want alle elementen harmoniëren. Behalve deze pinot blanc is ook een (Elzasser) Pinot Gris een goede keus. Of een off-dry Riesling uit Australië is ook een fantastische begeleider.

Thaise gele curry met kip uit het kookkoekje The Curry Guy Thai van Daan Toombs

Thaise gele curry met kip: romig en zacht van smaak

Voorbereiding: 30 minuten
Thaise gele curry met kip is de snelle variant van Indiase kip korma. Makkelijk om te maken met kant-en-klare gele currypasta.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 10 kleine kruimige nieuwe aardappels, ongeschild in kwarten
  • 600 ml kokosroom*
  • 2 volle eetlepels Thaise gele currypasta
  • 1 el fijngeraspte palmsuiker o.a. toko
  • 1 el tamarindepasta
  • 600 g kipdijfilet in blokjes
  • 1 tl kerriepoeder
  • 2 wortels in dunne plakjes
  • 2 el Thaise vissaus
  • 16 kerstomaten gehalveerd
  • garnering
  • 4 el gebakken knoflook
  • fijngehakte chilipepers
  • gehakte koriander

Bereiding
 

  • Begin met het maken van de gebakken knoflook. Zie recept hieronder. Deze extra garnering maakt het totaal interessanter. Ben je geen liefhebber van knoflook, of heb je weinig tijd. Ook zonder deze garnering smaakt deze curry voortreffelijk.
  • Breng een pan water aan de kook en kook de aardappel-kwarten in 10 minuten zacht. Giet af en zet apart.
  • Verhit intussen een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg 200 ml van de kokosroom toe. Houd de room in de gaten terwijl hij aan de kook komt. De kokosroom zou nu moeten schiften
  • waardoor de kokosolie zichtbaar wordt. Als de kokosroom niet schift, dan is dat geen probleem: de olie zit er toch in.
  • Voeg de currypasta toe en bak circa 30 seconden. Roer de palmsuiker en de tamarindepasta erdoor en voeg de kip toe. Bak een paar minuten al roerend, tot de kip voor 80 procent gaar is. Voeg het
  • kerriepoeder, de wortel en de rest van de kokosroom toe en laat 5 minuten zachtjes koken. Roer de vissaus erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Roer de gekookte aardappels en de kerstomaten erdoor. Serveer heet. Garneer aan tafel met gebakken knoflook, gehakte chilipepers en koriander. Lekker met Basmati rijst.

Recept gebakken knoflook

Ingrediënten

  • 125 ml koolzaadolie
  • 35 gram teentjes knoflook, grofgehakt
  • zout

Deze garnering mag dan eenvoudig zijn, maar hij is ideaal als je ergens een lekkere knoflooksmaak aan een gerecht wilt geven. De knoflook wordt grofgehakt, zodat hij aan de buitenkant een mooie goudbruine kleur krijgt terwijl de binnenkant zacht wordt.

Verhit de olie in een koekenpan kort op middelhoog vuur, roer de knoflook erdoor. Laat ca. 5 minuten zachtjes bakken op zacht vuur tot de knoflook lichtbruin wordt. Roer af en toe zodat de knoflook gelijkmatig bakt. Zorg ervoor dat de knoflook niet verbrandt; als de knoflook eenmaal lichtbruin is, duurt het niet lang voor hij verbrandt, dus je moet snel handelen.

Schep met een schuimspaan op keukenpapier en laat uitlekken. Zorg ervoor dat alle olie is opgenomen, anders wordt de krokante knoflook zompig. Ik voeg ook graag een snufje zout toe voor de smaak, maar dat is optioneel. Je kunt de gebakken knoflook het beste meteen gebruiken, maar je kunt hem ook een paar dagen in een luchtdicht afgesloten bakje bewaren.

TIP

Gooi de olie niet weg. Het heeft een heerlijke knoflooksmaak en je kunt het gebruiken in gerechten. De olie is een paar weken houdbaar op kamertemperatuur.

Het kookboek

Heerlijk kookboekje met 100 typische Thaise recepten voor de thuiskok. Van klassieke Thaise curry’s, wok- en noedelgerechten tot hippe salades en gerechten voor de BBQ.

Bestellen kun je hier:

Cover The Curry Guy ThaiTitel : The Curry Guy Thai
Auteur : Dan Toombs
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 256 8
Prijs : € 20,95

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept