Je hebt van die recepten die van hand tot hand gaan. Zo ook deze ‘Marbella kip’. Oorspronkelijk is het een recept uit een zeer oud kookboek ‘Het Delicatessen kookboek’ (1981) van de New Yorkse traiteur Silver Palate. Tijdens onze reünie van de Languedoc-reis zette Marianne Mulckhuyse dit gerecht op de buffettafel. Ik was meteen verliefd. Bij thuiskomst meteen mijn exemplaar van het kookboek weer opgeduikeld uit mijn boekenkast met ‘oude’ boeken die op zolder staan. Hij ligt namelijk helemaal aan flarden (net als het exemplaar van Marianne), zoveel hebben we eruit gekookt.
Vanaf vandaag mijn aangepaste versie van de ‘Kip Marbella’ op I Love Food & Wine; om NOOIT MEER TE VERGETEN!
Ook Ottolenghi was fan van dit gerecht en maakte zijn eigen variant die hij publiceerde in zijn nieuwste boek ‘Simpel’. Ottolenghi maakt hem niet met pruimen, maar met Medjool dadels.
Dit is mijn versie, niet met kippenbouten, maar met kippendijen. Niet voor 8 personen, maar voor 4. En zonder bruine basterdsuiker (op advies van Marianne!)
Dit is een heerlijk recept voor party’s met meer mensen, want je kunt het recept heel makkelijk uitbreiden. Bovendien super simpel om te maken, want de oven doet het werk. Het enige waar je rekening moet houden is een nachtje marineren. Dat is essentieel voor een sappig eindresultaat. En een of meer dagen in de koelkast maakt het zelfs nog lekkerder.
Welke wijn bij kip Marbella?
Malse kruidige kip met af en toe een bite van zoete pruimen. Je kunt hier alle kanten mee op: Chardonnay (zonder houtlagering), Chenin Blanc uit Zuid-Afrika. Maar ook een zwoele rode wijn (niet al te zwaar) zoals een Monastrell uit Jumilla combineert uitstekend, en sluit lekker aan op het zoetje van de pruimen.
4 personen | 70 minuten + nacht marineren |
Ingrediënten
- 700 gram kippendijen
- zout, versgemalen peper
- 5 teentjes knoflook, fijngesneden
- 2 eetlepels gedroogde oregano
- 3 eetlepels rode wijnazijn
- 3 eetlepels olijfolie
- 125 gram ontpitte gedroogde pruimen
- 1 blikje groene olijven gevuld met citroen (Merza)
- 60 gram kappertjes
- 2 laurierblaadjes
- 125 ml witte wijn
- 1 eetlepel ahornsiroop
- 2 eetlepels gehakte platte peterselie of koriander
Stap 1
Bestrooi de kippendijen met zout en peper. Leg ze in een braadslede. Maar een marinade van: knoflook, oregano, rode wijnazijn en olijfolie. Roer door elkaar en schenk over de kip in de braadslede. Verdeel over de kip: pruimen, olijven, kappertjes (+ 2 eetlepels van het sap) en laurierblaadjes. Schep om. Laat afgedekt een nacht in de koelkast marineren.
Stap 2
Verwarm de oven voor op 180 C. Schenk de witte wijn in een maatbeker en roer de ahornsiroop erdoor. Verdeel over de kip. Laat de kip in ca. 50 minuten in de oven gaar en lichtbruin worden. Schep de kip op een serveerschaal. Bestrooi rijkelijk met peterselie of koriander.
Lekker met witte rijst of gebakken krieltjes en een groene salade.
INTERESSE GEWEKT?
Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen