Meatless Monday

Spaghetti aglio e olio uit de film Chef

Een tijdje geleden keken we (opnieuw) naar de culi-film CHEF. Dit keer met ‘Cinema Culinair’. Ken je dit fenomeen? Tijdens het kijken van film komen alle gerechten op tafel op hetzelfde moment als in de film (lees hier meer erover). Een van de zeven gerechten uit deze foodiefilm Chef is het traditionele Italiaanse pastagerecht: spaghetti aglio e olio (spaghetti met knoflook en olie). Zo ontzettend simpel, maar wow wat ziet die pasta aglio e olio er in die film fantastisch uit. Dat wilde ik ook, zo wilde ik hem ook zelf kunnen maken. Er staan al een heleboel versies op internet, maar dit is mijn ultieme variant!

Chef: het verhaal (2014)

Deze feelgood film is een culinaire komedie over topkok Carl Casper die leeft voor zijn werk. Als hij door een restaurantcriticus wordt afgebrand reageert hij fel op Twitter. Gevolg: een grote mediarel met desastreuze gevolgen. Hij wordt ontslagen, maar gaat terug naar de basis: eerlijk en lekker koken. Hij schaft een foodtruck aan en samen met zijn zoontje en een oud-collega reist hij door de zuidelijke staten van Amerika. Zeven gerechten spelen een hoofdrol in de film, allemaal gebaseerd op de Cubaanse en Amerikaanse keuken. Zoals deze Italiaanse klassieker (smaakt als aioli) die hij bereidt voor zijn vriendin (rol van Scarlett Johansson); een scene waarvan je meteen trekt krijgt. De film is te zien via Pathé Thuis en Google Play.

 

De verleidelijk lekkere scene

https://youtu.be/CzpVmyzbYLg

Benieuwd naar de andere recepten uit de film ‘Chef’. Er is een gratis e-cookbook op de website Bakespace. Zie hier de link.

 

Welke wijn bij spaghetti aglio e olio?

Bij deze smeuïge pasta (spreek uit: spaghetti all’olio el olio) met gebakken knoflook, een beetje peper en groene kruiden kun je zowel wit als rood drinken. Mijn advies is: Sauvignon Blanc, Soave of een Vermentino. Zin in rood? Kies dan voor een lichte Bardolino, Dolcetto of Barbera uit Piemonte.

Pasta-Aglio-e-Olio

Spaghetti aglio e olio (spaghetti met knoflook en olijfolie)

Voorbereiding: 15 minuten
Zeer eenvoudig pastagerecht dat in een handomdraai klaar is. Voorwaarde is hier wel: zorg voor ingrediënten van topkwaliteit (knoflook en olijfolie).
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 75 ml extra vergine olijfolie
  • 4 teentjes knoflook in super dunne plakjes gesneden
  • 350 gram spaghetti
  • 1 eetlepel rode peper fijngesneden (of 1 theelepel peperoncino)
  • 40 gram platte peterselie fijngehakt
  • zout versgemalen peper

Bereiding
 

  • Snijd alle ingrediënten en zorg dat alles klaar staat.
  • Breng een grote pan met gezouten water (10 gram per liter) aan de kook.
  • Doe intussen in een grote koekenpan de koude olijfolie en de knoflookplakjes. Verwarm de olie langzaam en zorg dat de knoflook niet verbrandt.
  • Kook intussen in de pan met gezouten water de spaghetti beetgaar, maar twee minuten korter dan de gebruiksaanwijzing aangeeft.
  • Als de knoflook lichtbruin is, voeg dan chilipeper toe en bak nog even mee
  • Neem de pan van het vuur en voeg een schep kookwater van de pasta toe (let op het kan gaan spetteren).
  • Giet de pasta af. Roer de pasta door het oliemengsel in de koekenpan. Schep goed om (het is de bedoeling dat de hete olie om de pasta kleeft). Roer de peterselie erdoor. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Serveer meteen.
    spaghetti aglio e olio in de pan
  • Je kunt eventueel nog Parmezaanse kaas erover strooien, maar dit hoort eigenlijk niet.

Notities

Eet je dit als een hoofdgerecht, serveer er dan een frisse salade bij.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Klik dan op de foto hieronder en bewaar het recept op een van je Pinterest borden.

Spaghetti aglio e olio is een eenvoudig maar beroemde pasta uit de Romeinse keuken. Een echte klassieker. Maar deze versie uit de feelgood film CHEF is weergaloos verleidelijk. Zo wil je hem hebben met lekker krokante knoflook, en heel veel peterselie. Net als Scarlett Johansson wil je hem, vanaf nu, nooit meer anders. Combineer met een witte Vermentino of Soave. Maar ook een rode Dolcetto of Bardolino smaakt verrukkelijk. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #wijn-spijscombinatie #gezond #snel #simpel #pasta #klassieker #Italiaanse keuken

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept