Snelle pasta

Spaghetti all’amatriciana; perfecte klassieker

Afgelopen zomer, tijdens onze vakantie in Frankrijk, hielden we een wedstrijd: wie maakt de lekkerste pasta? Drie kook-koppels gingen aan het werk. Spaghetti all’amatriciana kwam als eerste op tafel (spaghetti met spek en tomaat), gemaakt door mijn zoon Tobias en z’n vriendin. Die pasta sloeg in als een bom: zo smeuïg en boordevol smaak. Wow, iedereen lyrisch. Bovendien zeer makkelijk om te maken.

Dit perfecte recept is afkomstig van het YouTube kanaal NOT ANOTHER COOKING SHOW. In dit onderstaande filmpje zie je exact hoe je deze pasta moet maken! Bucatini is een holle soort spaghetti.

 

Spaghetti all’amatriciana is een echte Italiaanse klassieker. In de authentieke versie gebruik je de zogenaamde ‘guanciale’- spek (wangspek oftewel kinnebakspek). Dit spek kun je eventueel online bestellen. Maar pancetta is een heel goede vervanger. Vaak wordt er in veel recepten ook nog knoflook toegevoegd, maar volgens Bruno d’Alessio van de VVV van de stad Amatrice waar dit recept geboren is, is dat echt NOT DONE.

 

 

Welke wijn bij spaghetti all’ amatriciana?

Kies bij deze smeuïge pasta een Italiaanse witte wijn. Denk aan een Pinot Grigio of een Vermentino. Maar ook een rode wijn uit Toscane, gemaakt van de Sangiovese druif zal er goed bij passen.

Spaghetti all'amatriciana, spaghetti met spek en tomaat

Spaghetti all’amatriciana; perfecte klassieker

Bereiding: 30 minuten
Spaghetti all’amatriciana is een Italiaans pasta-gerecht met spek (guanciale) en tomaat. Eenvoudig om te maken, maar overheerlijk.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 200 gram pancetta één dikke plak om zelf te snijden
  • 1 blik gezeefde tomaten van hoge kwaliteit 400 gram
  • peper uit de molen
  • 400 gram spaghetti of bucatini
  • 100 gram vers geraspte pecorino-kaas

Bereiding
 

  • Snijd de pancetta in blokjes. Breng intussen een grote pan met ruim water en zout aan de kook voor de pasta.
  • Gebruik een hoge pan voor de saus. Bak de pancetta-blokjes, in eigen vet en heel langzaam uit, op zacht vuur. Dit duurt zeker 10 min voordat ze lekker krokant zijn en het vet uit de spek is gekomen. Voeg een goede hoeveelheid peper toe (meer dan dat je normaal zou doen) en bak deze nog even mee. Voeg dan de gezeefde tomaten toe en prak deze fijn in de pan. Laat de saus ca. 15 minuten sudderen. (Hoe langer, hoe lekkerder).
  • Tijdens het sudderen van de saus kook je de spaghetti 1 à 2 minuten minder lang dan op de gebruiksaanwijzing. Haal een beetje kookwater uit de pan. Giet de spaghetti af in een vergiet. Voeg deze toe aan de tomatensaus. Nu goed roeren zodat de spaghetti de saus opneemt en iets verder gaart. Verdun eventueel met wat kookwater. Schep de helft van de kaas erdoor en laat smelten. Direct opdienen op voorverwarmde pastaborden. Garneer met de rest van de pecorino.
  • Lekker met een groene salade met tomaat en avocado.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept