Voor het weekend

Wél lekkere pastasalade van Yvette van Boven

Normaal gesproken ben ik helemaal géén fan van een pastasalade (dit wordt eerste op I Love Food & Wine!). Waarom? Heel vaak bevatten ze te veel pasta ten opzichte van andere ingrediënten en heel vaak is hij ééndimensionaal van smaak. Tot ik de pastasalade van Yvette van Boven proefde… Deze ‘wel lekkere’ pastasalade bestaat uit veel gezonde groene groente, weinig pasta en een toffe pestodressing. Dus…, aan de slag, want het wordt opnieuw mooi weer dit weekend.

Het recept staat in haar allerlaatste kookboek met de titel ‘Jaarrond’. Het zijn recepten die ook al eerder in de Volkskrant zijn gepubliceerd. In het intro-verhaal vertelt Yvette eigenlijk een soortgelijke ervaring. Ook zij is / was geen liefhebber van een pastasalade.

Zó wordt pastasalade wel lekker

‘Waarom is een pasta-salade geliefd, maar tegelijkertijd ook zo verguisd’, vraagt Yvette zich af? Dit zijn Yvette’s pastaregels om de pastasalade wél lekker te krijgen.

  1. Het gaat mis als de salade te droog is, en dat gebeurt gauw want pasta blijft vocht opslurpen nadat het gekookt is. Dressing moet er dus op het laatst doorheen, zodat alles lekker sappig blijft.
  2. Het gaat ook mis als er te veel pasta is in verhouding tot de rest: het héét wel pastasalade, maar in feite moet het een salade zijn, mét pasta.
  3. Pas ook de maat van de pasta aan naar de maat van de ingrediënten. Gebruik kleine pasta, geen grote koude schelpen waar u op moet kauwen: dat is onaantrekkelijk.
  4. En ze dacht na over de textuur: pasta is gekookt, de andere ingrediënten moeten ook een beetje dat gevoel hebben. Dus geen grote stukken rauwe komkommer, het is geen rauwkostsla, maar kort voorgebakken courgette erdoor, dan wordt het echt lekker.
  5. Serveer pastasalade áltijd op kamertemperatuur.

Welke wijn bij groene pastasalade met pestodressing?

Kies hier zonder nadenken voor een frisse kruidige witte wijn. Mijn voorkeur (advies) gaat uit naar een Spaanse verdejo. Die past als een huis bij groene groente. En door z’n ietwat ronde karakter sluit ie ook lekker aan op de pasta zelf.

Pasta salade met pestodressing uit kookboek Jaarrond van Yvette van Boven

Wél lekker pastasalade met veel groene groenten

Bereiding: 35 minuten
Totaal: 35 minuten
Zomerse maaltijdsalade met veel groene groenten en een friszure kruidige dressing. Ook geschikt voor een picknick, want je kunt hem heel makkelijk meenemen. De dressing doe je er pas vlak voor opdienen erdoor heen.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 400 gram sperziebonen in stukjes van 1 cm
  • 200 gram orecchiette of andere kleine korte pasta
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 2 courgettes in blokjes
  • 3 eetepels olijfolie
  • 30 gram pijnboompitten kort geroosterd in een droge koekenpan
  • 125 gram groene olijven ontpit en gehalveerd
  • handvol verse spinazie grof gehakt. (50 à 60 gram)

DRESSING

  • 3 ansjovis vervang anders door meer mosterd
  • 1 eetlepel mosterd
  • sap en fijngeraspte schil van 1 biologische citroen
  • handvol basilicum 25 gram
  • handvol spinazieblaadjes 25 gram
  • 30 gram pijnboompitten
  • 100 ml olijfolie extra vierge

Extra nodig

  • blender of staafmixer (bakje van de staafmixer)

Bereiding
 

  • Kook de bonen in goed gezouten water beetgaar. Schep ze met een zeef uit het water. Spoel koud af, laat uitlekken. Kook nu de pasta in het bonenwater beetgaar, giet af en spoel ook koud af. Bewaar ze bij de bonen terwijl u verdergaat.
  • Bak in een koekenpan de ui, knoflook en courgette in de olijfolie beetgaar. Echt niet te lang, de courgette mag nog een bite hebben. Laat afkoelen op een bord.
  • Maak de dressing in de blender door alle ingrediënten ervoor, behalve de olie, te pureren en de olie in een dunne straal erdoorheen te draaien tot een dikke groene saus ontstaat. Verdun hem met een drup water en proef of hij op smaak is: moet er meer zuur in (citroen), meer zout (ansjovis, mosterd, zout), of mist er nog wat romigheid (olijfolie)? Pas aan.
  • Schep alle ingrediënten voor de pasta door elkaar in een grote schaal. Schep vlak voor het opdienen de dressing erdoor. (Ja, dat betekent ook dat u die in een apart bakje zult moeten meenemen naar die picinick steiger.)

Hou je van salades? Deze kruidensalade van Yvette van Boven is ook meer dan de moeite waard!

Wilde kruidensalade met eetbare bloemen en grapefruit en burrata van Yvette van Boven uit het kookboek Van Boven in het Wild
Wilde kruidensalade met eetbare bloemen en grapefruit en burrata

Het kookboek Jaarrond

In Jaarrond zijn meer dan 100 seizoensrecepten en columns uit Volkskrant Magazine gebundeld. Yvette kookt in haar rubriek waar ze zin in heeft, voornamelijk met veel groenten. Aan elk recept gaat een verhaal vooraf.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Jaarrond
Auteur : Yvette van Boven
Fotografie: Oof Verschuren
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
ISBN : 978 90 3881 3257
Prijs : € 32,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Pin dit pastasalade recept op Pinterest
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept