Meatless Monday

Penne arrabbiata; snelle pasta met pittige tomatensaus

Pasta met tomatensaus; dat klinkt behoorlijk saai. Maar niets is minder waar. Ik breek graag een lans voor deze Italiaanse klassieker uit Rome. Penne arrabbiata smaakt, net als spaghetti all’amatriciana, echt super. Hij is vol, smeuïg en licht pittig. Bovendien in een poep en zucht gemaakt. Salade erbij en klaar is Kees.

Al eerder publiceerde ik een aantal gerechten (o.a. spaghetti met andijvie) van de in België wonende Luna Trapani. In Antwerpen bestiert ze haar eigen Italiaanse restaurant. En dit recept komt uit haar derde kookboek Veganissima.


 

Arrabbiato betekent boos

Portret Luna Trapani
Portret Luna Trapani

In het intro vertelt Luna het volgende: ‘De naam ‘arrabbiata’ betekent ‘boos’ in het Italiaans, verwijzend naar de vurige hitte van het gerecht. De geschiedenis van penne all’arrabbiata is begonnen in de regio Lazio, in het bijzonder in de stad Rome.’

Hoe het gerecht echt is ontstaan, is niet duidelijk. Er doet een verhaal de ronde dat het werd gemaakt door een kok die boos (‘arrabbiato’) was op een klant die vroeg om een pittig pastagerecht. In een vlaag van woede creëerde de chef een vurige saus met rode pepervlokken, knoflook en tomaten, met als resultaat een gerecht dat zowel pittig als smaakvol was. Het gerecht werd meteen een hit, en penne all’arrabbiata was geboren.

 

Welke wijn bij pasta arrabbiata?

Bij zo’n traditioneel Italiaans pastagerecht kies je het liefst voor een Italiaanse wijn. In de regel combineren tomaten goed met wijn met een fris zuurtje. Zowel wit als rood is een optie. Kies je voor wit, dan moet je denken aan Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Verdicchio.  Liever rood? Veel rode Italiaanse wijnen bezitten vaak een klein zuurtje.  Denk dan aan Dolcetto, Barbera of Chianti. Maar let op: vermijd rode wijn met te veel tannines. Dat gaat minder goed, omdat de saus ook pittig is.

In Italië smaken de tomaten altijd beter
In Italië smaken de tomaten altijd beter
Penne Arrabbiata uit het boek Veganissima van Luna Trapani

Penne all’arrabbiata

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 20 minuten
Totaal: 30 minuten
Penne arrabbiata is een Italiaans pastagerecht. Gemaakt van tomaten, pepertjes en knoflook. Staat binnen 30 minuten op tafel. Simpel, maar echt overheerlijk.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 320 gram penne
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook gesnipperd
  • 3 rode Spaanse pepers gesnipperd zonder pitjes
  • 1 blik gepelde tomaten 400 gram
  • 2 grote rijpe tomaten in blokjes
  • 1 blikje tomatenpuree 70 gram
  • Zout versgemalen peper
  • 3 takjes basilicum
  • 100 gram Parmezaanse kaas geraspt

Bereiding
 

  • Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.
  • Verwarm in een diepe pan de olijfolie. Bak daarin de ui, knoflook en chilipepers op zacht vuur totdat ze geurig en glazig zijn.
  • Voeg toe: gepelde tomaten met sap, verse tomaten en tomatenpuree. Roer goed door elkaar.
  • Spoel het blik van de gepelde tomaten uit met wat water en voeg dit water toe aan de saus. Breng op smaak met zout en peper.
  • Doe de basilicumblaadjes in de saus. Doe het deksel op de pan en laat ca, 20 min. zacht pruttelen. Roer af en toe tegen het aanbakken.
  • Kook intussen de pasta al dente en giet af. Voeg de gekookte pasta toe aan de saus en garneer met enkele basilicumblaadjes en wat Parmezaanse kaas.
  • Lekker met een salade met avocado, kerstomaat en pijnboompitjes.

Notities

Tip: wil je dit recept vegan maken, vervang dan de Parmezaanse kaas door een vegan-versie. Kies dan voor die van het merk Gondino

Het kookboek Veganissima

Aantrekkelijk kookboek met ca. 75 Italiaanse authentieke recepten. Geschreven door de Italiaans-Vlaamse chef en restaurant eigenaar Luna Trapani. In het centrum van Antwerpen heeft ze, sinds 2020, een Italiaans restaurant (Spritz) waar ze verrassend plantaardig kookt. Zij laat hier zien dat veganistisch koken heel goed aansluit op de Italiaanse levensstijl. Haar inspiratie heeft ze opgedaan in alle streken van Italië. Alle recepten zijn makkelijk om te maken.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Veganissima
Auteur : Luna Trapani
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 967 5
Prijs : € 29,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.