Meatless Monday

Spaghetti met venkel, citroen en munt

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Op zoek naar een vegetarische pasta die ook nog eens snel en eenvoudig te maken is? Dan is deze spaghetti met venkel een aanrader. Bovendien héél bijzonder, omdat je voor het hele recept maar één pan nodig hebt. Wel een ruime hapjespan, want zowel groente, bouillon en pasta gaat allemaal tegelijk in 1 pan. Zeer verrassend resultaat!

Welke wijn bij vegetarische pasta met venkel, citroen en munt?

Dit pastagerecht is lekker smeuïg met een duidelijk muntsmaak en licht citroenig. Venkel is zacht en op de achtergrond aanwezig. Wij dronken er de heerlijk zachte pinot blanc bij van Stefan Winter (beoordeling volgt nog!), en dat was een traktatie. De rondheid van de wijn combineert uitstekend. En deze zuren in de wijn worden fris en levendig. Andere opties? Franse Gaillac blanc of een Italiaanse Soave of Vermentino zullen het ook goed doen.

Spaghetti met venkel en munt
Spaghetti met venkel, citroen en munt
Voorbereiding: 35 min
Heerlijke vegetarische eenpanspasta met veel groente die snel en eenvoudig te maken is.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui in dunne ringen
  • 2 venkelknollen fijngesneden
  • 4 teentjes knoflook fijngeperst
  • 350 gram spaghetti
  • 75 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 20 gram muntblaadjes
  • 1 citroen
  • Zeezout versgemalen peper

Extra nodig

  • hapjespan

Bereiding
 

  • Verhit de olie in een hapjespan. Voeg de ui en venkel toe en bak ca. 5 minuten op matig vuur tot het groentemengsel zacht is. Doe de knoflook erbij en bak 2 minuten mee. Roer af en toe.
  • Schenk 1100 ml water erbij (1 liter is echt onvoldoende!). Voeg 2 theelepels zou en flink wat peper toe. Leg de spaghetti in het water, zet het vuur hoog en breng alles aan de kook. In het begin past de pasta nog niet in de pan, maar na enkele minuten kun je hem langzaam onder water brengen.
  • Beweeg de spaghetti met een tang in het water, zodat de slierten niet aan elkaar kleven. Kookt het water, zet dan het vuur lager maar laat wel flink koken. Je probeert nu een deel van het water te laten verdampen terwijl de pasta ook een deel absorbeert en gaarkookt. Laat circa 10 minuten koken tot de pasta al dente is. Roer en meng veel zodat de slierten niet aan elkaar kleven.
  • Rasp intussen de schil van de citroen en pers een halve citroen uit. Na 10 minuten is het pastawater grotendeels verdampt en is de pasta gaar. Zet het vuur uit en laat alles ca. 2 minuten rusten. Roer erdoor: kaas, munt, citroenschil en citroensap. Blijf roeren tot een romige saus ontstaat die aan de spaghetti blijft hangen. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Serveer met wat extra kaas en een scheutje olijfolie.
  • Lekker met een salade met gebakken groene asperges en geroosterde pijnboompitten.

Het kookboek: foolproof

Handzaam kookboek met 60 recepten die niet kunnen mislukken, want alles gaat in één pan. Dus ben je geen keukenprinses, klein behuisd en houd je van hartverwarmende stoofpotjes, dan is dit kookboek echt iets voor jou. Geschreven door een Engelse kok, cateraar en foodwriter die een enorme voorliefde heeft voor stoofpotjes en eenpansgerechten. Een echte eenpans-specialist.

Bestellen kun je hier:

Titel : Foolproof uit één pan
Auteur : Alan Rosenthal
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1676 2
Prijs : € 17,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept