Meatless Monday

Spaghetti met andijvie: onverwacht wonderschoon (vegan)

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Eet er nog weleens iemand andijvie? Gewoon op z’n Hollands? Ik hoor er niemand over. Misschien komt er een stamppot met rauwe andijvie op tafel, maar dan heb je het wel gehad. Ik zeg: ‘Zet je er overheen.’ Andijvie is hartstikke fijne groente. Probeer maar eens deze Italiaanse spaghetti met andijvie, oftewel spaghetti con scarola. Dat klinkt misschien niet zo uitnodigend. Maar de smaak is anders dan je verwacht. Dus ontdek dit onverwacht (vegan) eetgeluk dat in een mum van tijd op tafel staat.

 Andijvie klinkt misschien heel Hollands, maar scarola (andijvie) is een van de meest geliefde groenten uit de Napolitaanse keuken. Het wordt veel gebruikt als topping voor pizza, maar het kan ook op veel verschillende manieren worden gekookt, bijvoorbeeld in een pan met ansjovis en olijven. Maar dus ook, zoals hier, geroerbakt door de spaghetti.

Welke wijn bij spaghetti met andijvie?

Malse spaghetti met geroerbakte andijvie smaakt gezond en heeft een piepklein bittertje. Verder een beetje pit door de chili en olijven, rozijnen geven een lekker zoet accent. Schenk hier een glas ongecompliceerd wit bij. Bij voorkeur iets Italiaans zoals een soave of pinot grigio.

Spaghetti met andijvie uit het kookboek Vegetalia van Luna Trapani
Spaghetti con scarola
Voorbereiding: 25 min
Snel spaghetti gerecht met geroerbakte andijvie, groene olijven en zoete rozijnen. Onverwacht aantrekkelijk pastagerecht waarin je vis of vlees niet mist.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 2 eetlepels gele rozijnen, weken in warm water en uitgelekt (25 gram)
  • 2 eetlepels pijnboompitten geroosterd
  • 350 gram spaghetti
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 300 gram andijvie in reepjes gesneden
  • 2 grote knoflooktenen gesnipperd
  • 1 rode Spaanse peper fijngehakt
  • 15 groene olijven ontpit en gehalveerd
  • zout en peper

Bereiding
 

  • Begin met de rozijnen in een kommetje met warm water te zetten en laat ca. 20 - 30 minuten weken. Verhit een droge koekenpan en rooster de pijnboompitten lichtbruin. Zet apart. Snijd (als je een krop andijvie gebruikt) de andijvie in reepjes.
  • Breng voor de spaghetti in een grote pan gezouten water aan de kook. Kook de pasta in ca. 10 minuten al dente.
  • Verhit intussen in een hapjespan de olijfolie op hoog vuur. Doe de andijvie in de pan en roerbak even totdat de andijvie een beetje is geslonken. Voeg dan de knoflook, rode peper, olijven en rozijnen toe
  • Roerbak ca. 10 minuten op hoog vuur.
  • Roer dan de gekookte pasta erdoorheen. Verdeel de spaghetti over vier voorverwarmde pastaborden. Garneer met de pijnboompitten. Zet een fles extra vergine olijfolie op tafel en sprenkel dit over de spaghetti. Lekker met een tomatensalade met avocado.

Het kookboek

Aantrekkelijk zonnig kookboek met 100 vegan recepten uit de Italiaanse keuken. Gemaakt door de Italiaans-Vlaamse chef Luna Trapani. In Antwerpen heeft ze, sinds 2020, een Italiaans restaurant (Spritz) waar ze verrassend plantaardig kookt. Zij laat hier zien dat veganistisch koken heel goed aansluit op de Italiaanse levensstijl. Haar inspiratie heeft ze opgedaan in alle streken van Italië. Alle recepten zijn makkelijk om te maken.

Bestellen kun je hier:

Cover VegetaliaTitel : Vegetalia
Auteur : Luna Trapani
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 8692
Prijs : € 26,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept