Klassieker

Mac and Cheese uit Süd-Tirol

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Gek genoeg had ik, tot voor kort, nooit gehoord van Mac and Cheese (ookwel Mac ‘n’ Cheese); het ultieme comfort food in Amerika. In feite is het een ovenschotel met gare macaroni, boter en kaas. Het verhaal doet de ronde dat dit gerecht door de Amerikaanse president Thomas Jefferson (1801 – 1809) werd meegenomen uit Italië om daarna uit te groeien tot een ware klassieker.

Maar ik verhuis het weer terug naar Italië, want de kwaliteitsproducten uit de noordelijke regio Alto Adige (oftewel Süd-tirol), Südtiroler Speck, Stilfser Kaas en mooie appels, zijn hier helemaal voor gemaakt. Met salie en appel krijgt deze klassieker een Italiaanse lift die z’n weerga niet kent. Ik zeg…, proberen. Want dit is een heerlijke winter ovenschotel die iedereen lekker vindt.

Kwaliteitsproducten met een echt keurmerk, die vind je dus volop in Alto Adige. Voor dit keurmerk heeft de Europese Unie (EU) speciale labels ontwikkeld.  Deze labels garanderen herkomst, kwaliteit en veiligheid.

Kwaliteits producten Alto Adige
Kwaliteitsproducten uit Alto Adige

Kaas, appels en speck met een keurmerk

Südtiroler Speck BGA is een licht gerookte ham die in de frisse lucht van Alto Adige is gerijpt. Een methode die alleen in deze regio wordt gebruikt met als resultaat: ‘minder zout, minder rook en veel frisse lucht’. Als het Speck de kwaliteitscontrole heeft doorlopen, krijgt het een kwaliteitslabel ‘Südtiroler Speck BGA’.

De Stilfser BOB kaas is een authentieke kaas met een zachte boerse smaak en een romige consistentie. Hij wordt gemaakt van verse melk die afkomstig is van ca. 300 bergboerderijen. Na 62 dagen rijpen mag hij worden verkocht. Deze kaas smelt fantastisch en is daarom heel geschikt om een kaasfondue (zie hier het recept!) van te maken. Maar daarnaast is de kaas ook geschikt om uit het vuistje te eten en te presenteren als een lekker borrelhapje bij een glas witte wijn uit Alto Adige.

Appels uit Süd TirolAan het kleine stickertje op de appel herken je meteen de Südtiroler Apfel BGA . Er zijn 13 verschillende Zuid-Tiroolse appelsoorten; van Braeburn, Granny Smith tot de onbekendere Idared of Morgenduft. Sinds 2005 worden deze appels erkend met deze beschermde geografische aanduiding (=BGA). Want het gunstige microklimaat van Süd-Tirol (zachte zomers, koele nachten en voldoende regen) zorgt ervoor dat de appels prachtig kunnen rijpen.

Welke wijn bij Mac and Cheese uit Süd-Tirol?

Bij deze Italiaanse Mac and Cheese met Italiaanse kwaliteitsproducten hoort natuurlijk een Italiaanse wijn, zoals  de Pinot Blanc uit Alto Adige van het wijnhuis Girlan. Het is een Pinot Bianco Riserva.
Cantina Girlan is een coöperatie (1923) bestaande uit 220 families, met wijngaarden verdeeld over 240 ha. De druiven voor deze Pinot Blanc komen voor het grootste deel uit Girlan, én van de koelere locatie Eppan Berg. De gisting van de druiven heeft plaatsgevonden op eiken vaten. Rijping op de lie zorgt voor body en complexiteit. En dat is helemaal terug te proeven. Daarom past deze Pinot Blanc superfijn bij deze rijke ovenschotel. Beide rond en rijp van smaak. Daarnaast heeft de wijn heerlijke verfrissende zuren die het geheel naar een hoger level brengen.

Sinds 1971 hebben alle wijnen uit Alto Adige (Süd-Tirol) een DOC-herkomst benaming die de kwaliteit garandeert.

4 à 5 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 1 stronk broccoli, in kleine roosjes (ca. 150 gram roosjes)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine rode ui, fijngesnipperd
  • 1 klein teentje knoflook
  • 150 gram tuinerwten (diepvries)
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram bloem
  • 100 ml droge witte wijn
  • 800 ml volle melk
  • 1 flinke eetlepel milde grove mosterd
  • 250 gram geraspte Stilfser kaas
  • 100 gram südtiroler speck, in piepkleine stukjes
  • 350 gram rigatoni (pasta)
  • 1 ½ rode appel, ongeschild en in dunne schijfjes
  • 4 blaadjes salie, in reepjes
  • Extra: grote ovenschaal 20 x 30 cm

Stap 1

Kook de broccoliroosjes in ruim water met zout in ca. 3 minuten beetgaar. Laat uitlekken in een vergiet. Verhit in een koekenpan de olie en bak op laag vuur de rode ui met de knoflook in ca. 5 minuten lichtbruin. Doe intussen de erwten in een kom en giet er kokend water over. Laat uitlekken bij de broccoli in de vergiet. Breng alvast een grote pan met ruim water en zout voor de pasta aan de kook.

Stap 2

Maak intussen de kaassaus. Smelt hiervoor de boter in een braadpan. Roer met een pollepel de bloem erdoor en bak op laag vuur 2 minuten mee (zonder te kleuren). Schenk langzaam en al kloppend met een garde de wijn en vervolgens de melk erbij. Klop tot een gladde gebonden saus. Laat de saus op laag vuur 3-4 minuten zachtjes garen. Neem de saus van het vuur. Voeg de mosterd, de geraspte Stilfser kaas toe. Roer tot de kazen gesmolten zijn. Breng op smaak met zout en peper. Roer dan de speck en gebakken ui erdoor.

Stap 3

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Kook intussen de rigatoni in ruim water met zout beetgaar, 1 minuut korter dan staat aangegeven op de verpakking. Giet de rigatoni af. Meng de pasta in een grote ovenschaal met de groente (broccoli en doperwten). Meng driekwart van de kaassaus erdoor. Schenk de rest van de saus over de pasta. Bak de mac ’n’ cheese ca. 20 minuten in de voorverwarmde oven, leg na 10 minuten de appelschijfjes erop en bak verder tot de kaas goudbruin is. Draai aan het einde van de baktijd zonodig de ovengrill aan en bak de pasta onder de hete grill in nog 1-2 minuten goudbruin. Bestrooi met de salie. Lekker met een groene salade met komkommer.

 

Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met kwaliteiteuropa.eu, en de ingrediënten heb ik toegestuurd gekregen. Disclaimer.

 

BEWAAR DIT PASTA RECEPT OP PINTEREST!

Wil je deze pasta (Mac and Cheese) opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Heerlijke Mac and Cheese met Italiaanse kwaliteitsproducten uit Alto Adige: südtiroler speck, Stilfser kaqas en appels, aangevuld met verse salie. Wow; echt gaaf! Erbij een Pinot Blanc Reserve van Cantina Girlan. Zo wordt het 1 + 1 = 3! Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #altoadige #AltoAdige #pasta #macaroni #comfortfood #ovenschotel #sudtirolerspeck #appels #granaatappel #confitdecanard #EnjoyItsFromEurope #Tastesouthtyrol #Suedtirol #SouthTyrol #AltoAdige #EuropeanQuality

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *