Basisrecept

Raita; verfrissende Indiase yoghurtsaus voor spicy eten

Raita, een Indiase yoghurt-salsa, is een traditioneel  bijgerecht die bij alle Indiase maaltijden past. De yoghurt heeft namelijk een verkoelend effect op de specerijen die in een Indiase maaltijd verwerkt zijn. Voor mensen die niet goed tegen pittig eten kunnen, is dit een geschenk uit de hemel! Dit recept is afkomstig uit Noord-India.

Wat is raita?

Bij een traditionele Indiase maaltijd worden altijd diverse bijgerechten (denk aan raita, chutney, dahl, naan brood en chapati) geserveerd die contrasterend zijn in smaak en structuur met het hoofdgerecht.
Raita (soms schrijf je raitha), oftewel yoghurtsaus, is een mengsel van yoghurt en groente. Het zijn de ‘verkoelende’ gerechten die met name bij een pikant Indiaas hoofdgerecht als curry of biriyani worden gegeten. Vooral bekend zijn de komkommer-raita (Khira raita) en de Spinazie-raita (Palak raita). Behalve dat zo’n yoghurtsalsa zorgt voor verfrissing, geeft het ook kleur op je bord waardoor alles er nog lekkerder uit gaat zien.

Deze raita met komkommer is afkomstig uit Noord-India. Eigenlijk hoort hier ook de kruidenmix chaat masala in. Maar ik heb dat voor het gemak achterwege gelaten. Deze Indiase yoghurtsaus wordt geserveerd in kleine kommetjes. Ze zijn licht, verfrissend en gemakkelijk klaar te maken. Het is alleen een beetje lastig om een kleine hoeveelheid raita te maken, maar je kunt hem heel goed een paar dagen in de koelkast bewaren.

Mijn Persoonlijke Keukentip
De kunst van raita is om de groente fijn en klein te snijden. Hiervoor gebruik ik het liefst mijn Riyouri messen van Diamant Sabatier. Het messenblok bevat alles wat ik nodig heb: van een broodmes tot een universeel keukenmes. Bovendien is het zwarte houten blok met zijn elegante Japanse ontwerp een blikvanger in je keuken.



 

Raita, een verfrissende yoghurtsaus uit het kookboek De Bijbel van de Indiase keuken

Verkoelende Indiase Raita

Voorbereiding: 3 minuten
Deze Indiase yoghurtsaus is een heerlijk verfrissend bijgerecht dat niet bij je Indiase maaltijd mag ontbreken.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 250 gram Griekse yoghurt 10% vet
  • 1 tomaat fijngehakt
  • 1 komkommer geschild en zaadlijsten verwijderd
  • ½ rode ui fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • ½ theelepel zout
  • 25 gram verse koriander- of muntblaadjes fijngehakt

Bereiding
 

  • Snijd tomaat, komkommer en rode ui in kleine stukjes.
  • Meng in een ruime kom: Griekse yoghurt, fijngesneden groenten, komijnpoeder, zout en de koriander. Bewaar tot serveren in de koelkast.
  • Een kleine tip van mij: met één klik op het AH-symbool voeg je alle ingrediënten direct toe aan je winkelmandje bij Albert Heijn. Superhandig!

 

Inspiratie nodig voor een echte Indiase maaltijd?

Op I Love Food & Wine staat al meerdere Indiase gerechten waarbij je deze raita zou kunnen serveren. Kijk maar eens deze weergaloos lekkere recepten:

Kip Korma uit het kookboek De bijbel van de Indiase keuken van Paulami Joshi
Kip Korma

Indiase kipcurry: snel gemaakt

Kip Korma: een echte klassieker

Saag Paneer: vegetarisch groentegerecht van spinazie

Kejriwal: verrassende Indiase uitsmijter

Indiase mosselen; in een superfijne kerriesaus

Linzen kofta: vegetarische gehaktballetjes van linzen

Mulligatawnysoep: klassieker uit de Brits-Indiase keuken

Pittige mosselen met kokosmelk uit het kookboek The Curry Guy Easy
Pittige mosselen met kokosmelk

Het kookboek: Bijbel van de Indiase keuken

Dit recept komt uit het kookboek De bijbel van de Indiase keuken’. Geschreven door de in India geboren Paulami Joshi. Met haar bedrijf Spice Trip laat zij Nederland kennismaken met de echte Indiase keuken. Met meer dan 230 zeer toegankelijke recepten en veel extra uitleg laat zij de veelzijdigheid zien van haar geboorteland.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Bijbel van de Indiase keukenTitel : De bijbel van de Indiase keuken
Auteur : Paulami Joshi
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 5979 5
Prijs : € 33,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept