Klassieker

Italiaanse geroosterde aardappelen uit de oven

Geroosterde aardappelen uit de oven is een echte Italiaanse klassieker. In Italië noemen ze dit Patate al Forno. Het is het ideale recept voor iemand die beweert dan hij niet kan koken, want het bereiden vergt weinig ervaring en tijd. Ik serveer ze bij bijna alles, maar het lekkerst is het bij gebakken kip of varkensvlees.

Het geheim is kleine, stevige aardappelen (bijvoorbeeld Bildtstar). Niet schillen, en hoe kleiner ze worden gesneden, hoe sneller ze gaar zijn. Vaak gebruik ik krielaardappelen. Vervolgens olijfolie, knoflook en rozemarijn erbij. En bakken maar…

En let op: knoflook moet je fijnsnipperen, dus gebruik niet de knoflookpers. In de oven worden de stukjes knoflook lekker knapperig.

Welke wijn bij geroosterde aardappelen?

Een bijgerecht is niet bepalend voor de keus van de wijn. Dat hangt meer af van het hoofdgerecht dat je erbij kiest.

Geroosterde aardappelen uit de oven

Geroosterde aardappelen uit de oven

Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 40 minuten
Totaal: 45 minuten
Heerlijke geroosterde aardappelen uit de oven; daar kun je mij elke dag voor wakker maken. Want met knoflook en rozemarijn heb je in 40 minuten een fantastisch bijgerecht. Bovendien super simpel om te maken.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 750 gram kleine stevige aardappelen, bijvoorbeeld krieltjes
  • 1 eetlepel verse rozemarijn fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zeezout versgemalen peper

Extra nodig

  • braadslede 20x30 cm

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Halveer de ongeschilde aardappelen. Maak ze eventueel goed droog met een theedoek, anders kan de olijfolie niet hechten.
  • Hak de rozemarijnnaaldjes fijn. Snijd de knoflook fijn. Doe alles in een kom en schep de olijfolie erdoor. (Gebruik eventueel gewoon je (schone) handen zodat alle smaakmakers goed verdeeld zijn.)
  • Leg de aardappelen in de braadslede. Schuif de aardappelen in het midden van de oven en laat in ca. 40 min bruin en gaar worden. Schep halverwege even om, zodat alles rondom mooi bruin wordt.
  • Haal uit de oven en schep over in een schaal. Bestrooi met zout en peper. Serveer direct.
  • Tip! Voeg de ingrediënten eenvoudig toe aan je AH-winkelmand door op het AH-icoontje te klikken.

Notities

TIP: In plaats van verse rozemarijn kun je ook een mix van verse Italiaanse kruiden (tijm, rozemarijn, oregano) gebruiken. Heerlijk met een lik verse mayonaise.

Ben je een echte aardappelfan? Ook deze Libanese aardappelen uit de oven zijn superlekker.

Batata harra geroosterde aardappeltjes met koriander van Merijn Tol uit De bijbel van de Libanese keuken
Batata harra:, geroosterde aardappeltjes op z’n Libanees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept