Meatless Monday

Indiase curry met spinazie en kaas (saag paneer)

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Dit is één van mijn favoriete gerechten uit de Indiase keuken: ‘Saag Paneer’ (saag betekent spinazie). Saag Paneer is een kruidige (niet hete) spinaziecurry met stukjes Indiase kaas. Die kaas noemen ze paneer. Een Indiase maaltijd bestaat altijd uit meerdere onderdelen (dahl-linzen, vlees, naan-brood, mango chutney) en ik serveer dit groentegerecht vaak bij een Indiaas vleesgerecht zoals lamscurry of butter chicken. Maar vandaag eten we deze spinaziecurry gewoon als vegetarische hoofdmaaltijd. Uiteraard met gekookte (basmati)rijst. Aanrader!

Wat is paneer?

Paneer is een soort verse kaas die lijkt op tahoe, feta of halloumi. Je kunt ook zelf paneer maken door 1 liter volle melk te koken met 1 theelepel zout en 4 eetlepels azijn. Hierdoor gaan de vaste bestanddelen klonteren in de melk tot witte kaas en zogenaamde vloeibare ‘wei’. Dit mengsel giet je vervolgens in een schone theedoek en laat het uitlekken (op dezelfde wijze als je hangop zou maken). Eventueel leg je er nog een paar volle conservenblikken op. In ca. 6 uur ontstaat dan een soort verse kaas.

Welke wijn bij saag paneer?

Wat drink je bij deze romige stoofpot met spinazie, tomaat en stukjes kaas? Kies voor een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland. Die sluit mooi aan op de kruidigheid, maar heeft ook voldoende frisheid om de tomaat aan te kunnen.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 3 eetlepels rijstolie
  • 1 groene Spaanse peper, fijngesnipperd zonder zaadjes
  • 2 teentjes knoflook, uit de knijper
  • 1 eetlepel garam masala
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • 30 gram verse gember
  • 200 ml slagroom
  • 300 gram verse (baby) spinazieblaadjes
  • 200 gram kerstomaatjes, gehalveerd
  • 200 gram paneer (toko)
  • verse korianderblaadjes
  • kokosvlokken
  • extra: microplane rasp, theezeefje, staafmixer

Stap 1

Snipper de ui. Verwarm 2 eetlepels olie in een braadpan en fruit de ui ca. 5 minuten op laag vuur. Voeg toe: Spaanse peper, knoflook, garam masala en komijnpoeder. Bak even mee.

Stap 2

Rasp de gember fijn (op een microplane rasp), doe de pulp in een theezeefje en druk het sap uit de pulp. Gooi de droge pulp weg. Roer de slagroom en het gembersap door de curry. Breng aan de kook. Voeg de spinazie toe en laat dit slinken. Breng de spinaziecurry op smaak met zout en peper. Pureer de curry eventueel een beetje met de staafmixer. Roer de gehalveerde kerstomaatjes erdoor.

Stap 3

Snijd de kaas in blokjes. Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olie en bak de kaasblokjes snel goudbruin. Verdeel over de spinaziecurry. Garneer met verse koriander en kokosvlokken. Serveer met basmatirijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *