Het mosselseizoen is weer aangebroken! Eind juni waren ze alweer in de winkel. Het feit dat er alleen mosselen te koop zouden zijn als de ‘r’ in de maand zit, klopt dus van geen kanten! Ze worden geoogst in de Oosterschelde, de voorraadkamer van de mosselen. En lekker dat ze zijn dit jaar!
Voor vandaag gaan we op de Indiase tour. Het recept voor deze pittige mosselen in kokosmelk komt uit het Indiase kookboek The Curry Guy Easy. Een kookboek met meer dan 100 eenvoudige curry’s en bijgerechten uit de Indiase keuken. Nou ja, echt heel eenvoudig zijn de meeste recepten eigenlijk niet echt. Maar deze mosselen vormen een welkome uitzondering. Wij hebben het recept zelfs nog wat verder versimpeld, waardoor het nog makkelijker is geworden. Bovendien héél lekker en snel op tafel.
We publiceerden al eerder recepten van de Engelsman Dan Tooms, The Curry Guy. Kijk nog even naar zijn Indiase kipcurry Pasanda uit het vorige boek.
In het intro van het recept vertelt Dan het volgende:
‘Mosselen staan bij veel Indiase restaurants op de menukaart, maar ik denk dat dit eenvoudige gerecht een van de beste is. Fantastische recepten hoeven niet ingewikkeld te zijn. Veel mensen zijn bang dat je door een verkeerde mossel te eten ziek kunt worden. Maak ze gewoon goed schoon en verwijder de baard. Als je de mosselen onder koud water afspoelt, moeten ze dichtgaan. Zo niet, gooi ze dan weg, net als mosselen die kapot zijn. Ik serveer deze mosselen graag met versgebakken naan, maar stokbrood is een goede vervanger.’
Welke wijn bij pittige mosselen in kokosmelk?
Mosselen in kruidige, pittige, iets zoetige kokosroom. Je proeft ook de saffraan duidelijk. Door de combinatie met de pittige kokosmelksaus past een frisse witte wijn met een rond mondgevoel er goed bij. Een Rueda Verdejo gaat goed samen met mosselen. Maar ook een Grüner Veltliner, Riesling alte reben of Sauvignon Blanc uit de Nieuwe Wereld combineren perfect.
hoofdgerecht voor 2 personen | 20 minuten |
Ingrediënten
- 2 kg mosselen
- ½ theelepel saffraandraadjes
- 2 eetlepels boter
- 1 eetlepel zwart of donkerbruin mosterdzaad (toko)
- 20 curryblaadjes (vers of diepvries)
- 4 sjalotten, fijngesneden
- 2 groene chilipepers, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 4 cm verse gember, geraspt
- ½ theelepel koenjit
- 1 eetlepel (palm)suiker
- 400 ml kokosroom (toko) of kokosmelk
- 1 bosje koriander, gehakt
Stap 1
Maak de mosselen schoon onder koud stromend water. Gooi kapotte en open mosselen weg als ze niet sluiten wanneer je er op tikt. Week de saffraan in 1 eetlepel heet water.
Stap 2
Verhit de boter in een grote pan. Voeg de mosterdzaadjes toe en verhit tot ze beginnen te springen. Voeg de curryblaadjes en sjalot toe en bak 3 minuten. Roer de chilipeper, knoflook, gember, koenjit, saffraan en suiker erdoor en bak nog 1 minuut. Schenk de kokosroom erbij en breng aan de kook. Voeg de mosselen toe en kook ze 4 minuten met het deksel op de pan. Schud de mosselen op en kook zonder deksel nog 2 minuten tot alle mosselen open zijn. Bestrooi met koriander.
Lekker met naanbrood en komkommer.
Bestellen? Dat kan hier:
Titel: The Curry Guy
Uitgever: Good Cook
ISBN: 978 946 143 2063
Prijs: € 20,95
Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Geef een reactie