Meatless Monday

Kejriwal; Indiase uitsmijter met kaas

Uitsmijter met kaas is een echte Hollandse aangelegenheid; heerlijke gebakken spiegeleieren op brood. Deze versie komt uit India. Net zo makkelijk om te maken, maar wel veel interessanter om te eten. Beetje pittiger en lekker gekruid. Heerlijk uitdagend lunchgerecht! Maar met een extra salade ook geschikt als snelle hoofdmaaltijd. Let op: het recept is voor één persoon.

Deze Indiase uitsmijter met kaas is afkomstig uit het kookboek Dishoom; een modern Indiaas kookboek waarin de stad Bombay de hoofdrol speelt. Het is deels een kookboek, deels een foodie-reisboek naar het oude Bombay. Gevuld met recepten afkomstig van de gelijknamige Londense restaurantketen Dishoom. Vandaar dat je hier naast de traditionele gerechten ook recepten aantreft met een wat meer internationaal gevoel, zoals havermout met banaan & dadels, chocolade mousse, cole slaw, groene groenten en deze eieren op toast.

Klassieker van de Willingdon Club

Eieren op toast met kaas en chilipeper is een favoriet van de historische ‘Willingdon Club’ (1918), een High Society Golf club in Bombay, de eerste waar Indiërs welkom waren. Het gerecht is naar verluidt genoemd naar een lid van de golfclub (niet te verwarren met de Indiase politicus Arvind Kejriwal) dat thuis geen eieren mocht eten van zijn vrouw en het daarom altijd in de club bestelde.

Welke wijn bij uitsmijter met kaas?

Mocht je echt iets erbij willen drinken. Kies dan voor een glas Cava, of een andere mousserende wijn.

1 persoon15 minuten

Ingrediënten 

  • 80 g belegen cheddar, geraspt
  • 1 of 2 dikke sneetjes brood naar keuze
  • 2 lente-uitjes, gehakt
  • 1 groene chilipeper, zeer fijn gehakt
  • 2 theelepels zonnebloemolie (naar wens)
  • 1 of 2 grote eieren (1 per sneetje toast)
  • grof gemalen zwarte peper
  • tomatenketchup
  • extra: ovenvaste koekenpan*

Stap 1

Laat de geraspte kaas op kamertemperatuur komen; hij moet vrij zacht zijn.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 240 °C/hete lucht 220 °C. Schuif er een bakplaat in, zodat hij warm wordt. Rooster intussen in een broodrooster het brood tot het heel licht bruin is. Laat het iets afkoelen terwijl je de topping maakt.

Stap 3

Zet een handjevol geraspte kaas (ongeveer 10 g), 1 theelepel lente-uitjes en een snufje chilipeper apart; deze gebruik je wanneer je de eieren bakt. Breek de eieren voorzichtig in een kop of kleine kom, zodat de dooiers heel blijven.
Doe de rest van de kaas, lente-uitjes en chilipeper in een kom, voeg flink wat zwarte peper toe en meng goed. Gebruik de bolle kant van een lepel (of je vingers) om er een pasta van te maken door het mengsel stevig tegen de zijkant van de kom te drukken. Verdeel het kaasmengsel over de toast en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel, zodat je een stevig, gelijkmatig laagje krijgt dat helemaal tot aan de rand van het brood komt. Leg de sneetjes in de oven en gril ze ca. 4 minuten, tot ze diep goudbruin zijn en gaan borrelen.

Stap 4

Verhit ondertussen een koekenpan op hoog vuur en doe de olie erin, als je die gebruikt. Schenk de eieren voorzichtig in de hete pan en voeg wat zwarte peper toe. Verdeel de bewaarde kaas, lente-uitjes en groene chilipeper erover. Zet de koekenpan ongeveer 2 minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is en het eiwit gestold is, maar de dooiers nog vloeibaar zijn. Laat de eieren voorzichtig op de toast met kaas glijden en serveer meteen, met flink wat tomatenketchup.

 

* Je kunt het best een koekenpan gebruiken die in de oven kan. Als je die niet hebt, kun je de eieren in de pan bakken tot ze gaar zijn en daarna de kaas, lente-uitjes, chilipeper en zwarte peper erop doen. De kaas smelt dan minder goed, maar het smaakt evengoed heerlijk. Als je pan een goede antiaanbaklaag heeft, heb je maar een beetje of helemaal geen olie nodig.

Bestellen kun je hier:

Cover Dishoom cTitel : Dishoom
Auteur : shamil Thakrar, Kavi Thakrar
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 2157 722 7
Prijs : € 34,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *