Klassieker

Tom Kha Kai soep & Pinot Gris

Thailand: wat een geweldig vakantieland is dat! We zijn net terug en ik mis het nu al. We hebben genoten. Vooral van al dat heerlijke Thaise eten, zoals: Phad Thai (gewokte noodles met ei en tofu), kip met cashewnoten, spicy papayasalade, knisperende springrolls, gefrituurde viskoekjes. En bovenal van die geweldige Thaise kippensoep met kokosmelk; Tom Kha Kai. Mijn lievelingssoep.

Tijdens ons verblijf in Chiang Mai hebben we een cursus Thaise keuken gevolgd bij Baan Thai Cookery School. Daar heb ik het ultieme recept geleerd om deze soep ook thuis te kunnen maken. Het is werkelijk super simpel en het staat in een oogwenk op tafel. By the way: onze reis werd fantastisch geregeld door bezoekthailand.nl. Een aanrader!

Welke wijn bij Tom Kha Kai soep?

Wat drink je bij deze tom kha kai? Mijn voorkeur gaat uit naar een glas Pinot Gris . Dat kan gelukkig, nu we in Nederland zijn, want in Thailand is een glas goede wijn ver te zoeken. Dus…, toch blij dat ik nu weer thuis ben!

Muziek: tijdens onze reis had ik mijn favoriete muziek op mijn Iphone staan: dit was het meest beluisterde nummer: ‘Carry home’ van Mark Lanegan.

Tom Kha Kai soep in bowl

Tom Kha Kai soep uit Thailand

Voorbereiding: 10 minuten
Origineel recept van Tom Kha Kai soep. Geleerd tijdens mijn vakantie in Thailand in een kookschool in Chiang Mai.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 500 ml kokosmelk
  • 2 citroengras sereh, platslaan en in stukken van 5 cm snijden
  • 4 dikke schijven galangawortel =laos, toko
  • 6 citroenblaadjes toko, nerf verwijderen
  • 300 gram kipfilet in reepjes
  • 125 gram oesterzwammen in reepjes
  • 2 kleine uien in halve ringen
  • 2 tomaten elk in 8 partjes
  • 6 eetlepels limoensap
  • 12 eetlepels vissaus
  • 4 eetlepels suiker
  • handvol verse korianderblaadjes
  • 1 bosuitje in ringetjes
  • Evt. 2 rode of groene rawits

Bereiding
 

  • Zorg dat alle ingrediënten gesneden klaarstaan.
  • Verwarm de kokosmelk  met 700 ml water, tot lauwwarm. Voeg toe: citroengras, galangawortel, citroenblaadjes. Voeg de kipreepjes toe en laat ca. 2 minuten zachtjes sudderen tot de kip gaar is. Voeg toe: uiringen, tomaatpartjes en oesterzwammen. Laat ca. 3 minuten meesudderen.
  • Roer  koriander, bosui en eventueel rode peper erdoor. Laat opnieuw aan de kook komen. Van vuur af de soep op smaak brengen met vissaus, suiker en limoensap. Verdeel over 4 soepkommen

2 reacties op “Tom Kha Kai soep & Pinot Gris”

  1. Wat een heerlijke recepten,ik word er elke keer weer door verrast,en ondanks mijn hoge leeftijd, maak ik het met veel plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept