Voor het weekend

Mijn Mulligatawny soep van kip

Mulligatawny soep; misschien heb je er nog nooit van gehoord? Spreek uit: moeli-gha-tahwie. Je zou het niet verwachten, toch is dit een echte klassieker. Het is een soep afkomstig uit de Brits-Indiase keuken. De soep ontleent zijn naam aan een Tamil-woord voor ‘peperwater’. Maar echt heet is de soep zeker niet, het is meer een goede gevulde kerriesoep met een Indiase touch.

Het liefst maak ik deze soep op basis van een geurige homemade kippenbouillon. Maar wil je sneller klaar zijn, dan is een pot kippenfond of een bouillon van tabletten natuurlijk geen probleem. Je mist dan wel de kipvulling. Met zelfgemaakte kippenbouillon is het echt een maaltijdsoep voor winterse dagen! Serveer hem met een grote kom basmatirijst, gegarneerd met koriander. Absoluut een soep die op je favorietenlijst komt!

Welke wijn bij Mulligatawny soep?

Hoewel je normaal gesproken geen wijn drinkt bij een soep, kan het bij een maaltijdsoep wel. Een wijn die het bij soep altijd goed doet is een droge sherry, bij voorkeur een Fino. Maar een witte wijn kan ook, denk dan aan een droge Muscat, Pinot Gris of een frisse Gewurtztraminer.

Mulligatawny soep van kip

Mulligatawny soep met kip

Voorbereiding: 2 uur 30 minuten
Bereiding: 45 minuten
Totaal: 3 uur 15 minuten
Maaltijdsoep uit de Brits-Indiase keuken. Ontstaan uit een Indiase curry die verdund werd met bouillon. In Engeland heeft iedereen zijn eigen versie.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

kippenbouillon

  • 1 hele kip
  • Handvol verse peterselie
  • 3 takjes tijm
  • 1 ui grof gehakt
  • 2 wortels grof gehakt
  • 2 bleekselderij stengels grof gehakt
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 laurierblaadje
  • Stukje foelie
  • 1 theelepel zout
  • 1 kippenbouillontablet

soep

  • 50 gram boter
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 200 gram wortel fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 2 ½ - 3 cm verse gember fijngeraspt
  • 1 rode peper fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 250 gram basmatirijst
  • 150 ml Griekse yoghurt
  • verse korianderblaadjes fijngehakt

Bereiding
 

  • Maak eerst zelf bouillon van een hele kip.
  • Leg de kip en de rest van de ingrediënten in een grote soeppan. Giet er zoveel koud water op tot het net onderstaat. Maar niet meer dan 2 liter. Breng aan de kook, schuim de bouillon na de eerste 5 minuten af met een schuimspaan. Zet de pan op een kookplaatje en laat ca. 2 uur zachtjes trekken. Schep kip uit de pan, en zeef de bouillon om kruiden en groenten te verwijderen. Laat de kip afkoelen en haal het vlees van het bot.
  • Smelt de boter in een grote pan met dikke bodem. Bak ui, wortel, knoflook, gember en rode peper ca. 5 minuten tot ze zacht zijn. Voeg toe: koriander, komijn, garam masala toe en bak 1 minuut mee tot de specerijen hun geur afgeven. Giet 1 ½ liter kippenbouillon en 1 eetlepel tomatenketchup erbij en laat aan de kook komen. Laat de soep ca. 30 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en peper. Snijd ca. 250 gram kippenvlees in stukjes. Roer door de soep.
  • Kook intussen de basmatirijst volgens gebruiksaanwijzing. Verdeel de soep over 6 soepkommen. Schep aan tafel basmatirijst erin naar smaak. Schep er Griekse yoghurt op. Garneer met koriander.

Meer suggesties voor een heerlijke winterse maaltijdsoep? 

Weekmenu 46 2019 MaaltijdsoepHier vind je nog 5 ideeën voor een lekker gevulde maaltijdsoep die iedereen lekker vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept