Meatless Monday

Portugese doperwten stoofpot met paddenstoelen

Ervilhas guisadas is een Portugese klassieker. Doperwten heten in het Portugees ‘Ervilhas’. De orginele versie maak je met chorizo. In deze vegetarische variant vervang je dat door paddenstoelen, zoals cantharellen en oesterzwammen.

Portret Isabel Boerdam
Portret Isabel Boerdam

Het recept is afkomstig uit het kookboek De Vega Atlas, geschreven door Isabel Boerdam. Ook bekend door het jaarlijkse evenement De Week Zonder Vlees. In het intro vertelt zij het volgende:

 

‘Deze Portugese erwtenstoof met eieren doet je wellicht denken aan een Tunesische shakshuka. En waar die laatste vrijwel altijd vegetairsch is, is deze Portugese variant dat niet. In deze vega-versie vervangen we de chorizo door paddenstoelen die de originele smaken in ere houden. Lekker met peterselie en brood!‘

 

*Vervang de cantharellen!

Een lekker gerecht, maar eigenlijk proef je niet echt het verschil tussen de cantharellen en de oesterzwammen. Hooguit dat de cantharellen wat steviger zijn. Ons advies: gebruik 300 gram oesterzwammen, want cantharellen zijn toch moeilijk verkrijgbaar en erg duur.

 

Welke wijn bij Portugese doperwten stoofpot?

Het gerecht is wat zoetig door de doperwten met een lichte rooksmaak (paprikapoeder). De paddenstoelen geven bite. Drink hier een niet al te zware chardonnay bij. Die sluit mooi aan op de diverse ingrediënten en de smeuïgheid van het gerecht.

Portugese doperwten stoofpot met paddenstoelen, Ervilhas Guisadas met cantharellen uit het kookboek De Vega Atlas van Isabel Boerdam

Doperwten stoofpot met paddenstoelen

Bereiding: 35 minuten
Heerlijke vegetarische stoofpot met lekker veel groenten. Gebaseerd op een Portugees gerecht Ervilhas guisadas. Serveer met stokbrood.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 gele ui gesnipperd
  • 100 gram cantharellen gescheurd*
  • 150 gram oesterzwammen gescheurd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 90 gram zongedroogde tomaten in stukjes
  • 2 trostomaten in blokjes
  • 1 theelepel gemalen piment
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 500 ml groentebouillon
  • 500 gram doperwten diepvries, ontdooid
  • 1 laurierblad
  • 4 eieren
  • platte peterselie om te garneren
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereiding
 

  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een braadpan op middelhoge temperatuur en fruit de ui 5 minuten totdat deze glazig begint te worden. Voeg de cantharellen en de oesterzwammen toe en bak nog 5 minuten tot de paddenstoelen zacht beginnen te worden. Voeg de knoflook, zongedroogde tomaat, tomaat, piment en het gerookte paprikapoeder toe en bak het geheel 2 minuten.
  • Blus af met de groentebouillon en voeg het laurierblad toe. Breng het geheel aan de
  • kook en verlaag de temperatuur. Laat de saus 10 minuten sudderen tot die iets is ingedikt. Voeg de doperwten toe en laat deze 2 minuten in de saus opwarmen. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Maak 4 kuiltjes in de stoof en breek hier de eieren in. Doe de deksel op de pan en laat het geheel nog 8 minuten koken tot de eieren gaar zijn. Verdeel de stoof over diepe borden, garneer met platte peterselie en serveer direct!
  • Lekker met brood.

Het kookboek De Vega Atlas

Duimendik Kookboek met meer dan 160 toegankelijke recepten uit de hele wereld. Recepten die ze heeft ontdekt tijdens haar vele reizen naar het buitenland. Allerlei klassiekers uit de wereldkeuken passeren de revue, zoals Japanse yakatori, Marokkaanse bastilla, Indonesische rendang, maar dan laat zij zien hoe de vegetarische versie eruit ziet die minstens even lekker is. We plaatsen al eerder twee gerechten uit dit boek: pizza burrata en Tiroler Gröstl.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Vega AtlasTitel : De Vega Atlas
Auteur : Isabel Boerdam
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 6144 6
Prijs : € 35,00

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.