Rauwe bietjes kun je roosteren of poffen. En dat garen doe je in de oven. Hierdoor worden ze heerlijk zoet (een beetje gekarameliseerd) van smaak. Eigenlijk veel lekkerder dan wanneer ze zijn alleen maar kookt. Misschien is het wat meer werk. Maar echt de moeite waard!
Wat is eigenlijk het verschil? Als je ze gaat poffen, wikkel je ze in aluminiumfolie (of leg ze in een ovenschaal en dekt dan af met aluminiumfolie). Als je wilt roosteren, dan leg je partjes biet (zonder aluminiumfolie) op een bakplaat belegd met bakpapier. Vervolgens kun je deze gare bietjes verwerken tot heerlijke gerechtjes. Denk aan bietensoep, bieten gazpacho of een bietenstamppot. Ook in een salade (zie ook hieronder) zijn ze meer dan verrukkelijk. Goede combinaties met gepofte bietjes zijn bieten met sinaasappel, bieten met walnoten (of hazelnoten), bieten met dragon. En…, bieten met verse geitenkaas.
Hoe gaat poffen of roosteren in z’n werk?
Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de rauwe bieten in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie, of wikkel elk bietje in een stuk aluminiumfolie. Pof ze in ca. 1 tot 1 ½ uur gaar in de oven, afhankelijk van de grootte. (Controleer de gaarheid met een satéprikker.) Laat ze afkoelen onder de folie, trek de schil eraf (tip: doe keukenhandschoenen aan!) en snijd de bieten in parten.
Bietjes roosteren doe je zo: het basisrecept
Rauwe bieten (500 gram) even schoonborstelen. Snijd de bietjes in kwarten, of in kleinere partjes. Schil de partjes. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schep de bietjes in een kom met 50 ml olijfolie. Bestrooi met zout en peper. Verdeel de bietjes over een bakplaat bekleed met bakpapier. Rooster de bietjes in ca. 30 tot 50 minuten gaar in de oven (afhankelijk van de dikte van de partjes).
En dit is mijn favoriete salade met bietjes!
Salade met gepofte biet, hazelnoten en dragondressing
Ingredienten
- 500 gram geroosterde bietjes
- 50 gram witte hazelnoten of pecannoten
- 5 gram verse dragon
- 1 biologische citroen
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- zout versgemalen peper
- 1 zakje rucola slamelange 75 gram
- 100 gram verse geitenkaas
Bereiding
- Rooster de bietjes volgens bovenstaand basisrecept. Doe de hazelnoten in een ovenschaaltje en zet ze de laatste 5 minuten in de oven bij de bietjes. Of rooster de hazelnoten in een koekenpan. Schep de bietjes van de bakplaat en laat ze afkoelen.
- Maak de dressing. Hak de dragonblaadjes fijn. Rasp de schil van de citroen. Doe dragon en citroenrasp in een kommetje. Meng met 3 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel citroensap. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de bietjes toe en schep door elkaar.
- Verdeel de gemengde sla met rucola over vier grote diepe borden. Schep de bietjes met de dressing erover. Brokkel de verse geitenkaas erover. Garneer met de hazelnoten en blaadjes dragon.
Notities
Credit: foto komt uit kookboek Groen op kolen!
Meer suggesties nodig? Kijk ook eens naar deze bietensalades
Jamie Oliver is ook een fan van bietjes poffen voor in een salade. In zijn kookboek 5 ingrediënten vind je een salade van bietjes, geitenkaas en walnoten.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen