Hollandse aardbeien; ze zijn er weer volop! Helemaal rood, rijp en vol van smaak. Nou, dan weet ik meteen wat ik ga maken. Ze zijn namelijk het ultieme ingrediënt in een van mijn favoriete desserts: de zogenaamde Eton Mess. Simpel, snel en overheerlijk, gemaakt van aardbeien, slagroom en meringue. Onlosmakelijk verbonden met Wimbledon. Want daar wordt dit toetje ook de hele dag door gegeten. En laten die tenniswedstrijden nu inmiddels net van start zijn gegaan…
Ook tv-persoonlijkheid Anita Witzier is fan van dit dessert. Dit recept staat in haar net uitgekomen kookboek ‘Zonder Fratsen’. Zij noemt Eton mess een FEESTNUMMER, en een uitkomst bij grote gezelschappen. Haar advies luidt: “De meringues zijn heel goed zelf te maken, maar als je kookt voor een groot gezelschap heb je al meer dan genoeg te doen, dus schaam je er niet voor om ze KANT-EN-KLAAR te kopen. Doe dat bij een goede bakker/patissier, naturel of met een subtiel smaakje.”
Daar ben ik het helemaal mee eens! Serveer dit zonnige gerecht op een mooie platte (misschien wel iets vintage-achtigs) schaal. Gegarandeerd dat die uitnodigende schaal schoon op gaat, zoals mijn vrienden deden tijdens onze trip naar Normandië begin juni!
Welke wijn bij Eton Mess?
Smeuïg, romig en friszoet tegelijkertijd. Zo smaakt dit hemelse dessert. Schenk hier een Italiaanse Brachetto d’Acqui, een friszoete mousserende dessertwijn met rood fruitaroma’s. Gemaakt op de manier van Moscato d’Asti. Lekker laag in de alcohol. Maar ook een Moscato of een Sauternes is een goede optie.
10 personen | 15 minuten |
Ingrediënten
- 1000 gram rood fruit (aardbeien, bessen, frambozen)
- 50 ml aardbeienlikeur (óf crème de cassis, sinaasappellikeur, Pimm’s)
- 150 gram meringues
- ½ liter slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- verse muntblaadjes
- (evt. poedersuiker)
Stap 1
Maak het rode fruit schoon. Doe in een grote schaal, samen met de likeur. Laat ca. 10 minuten marineren.
Stap 2
Breek in de schaal de meringues in grove stukken. Klop de slagroom dik lobbig met vanillesuiker, citroenrasp. Schenk over de schuimschotsen. Daarbovenop komt de mix van rood fruit. Garneer met muntblaadjes en een beetje gezeefde poedersuiker.
Het kookboek
Energiek kookboek van tv-persoonlijkheid Anita Witzier. Presentratrice van programma’s als ‘De Reünie, ‘Anita wordt opgenomen’ en ‘Memories’. Ze werd meerdere malen genomineerd voor de Zilveren TeleVizier-ster, die ze uiteindelijk in 2007 heeft gewonnen. Ze is een gepassioneerde thuiskok die niet gelooft in diëten, wel in elke dag lekker en gezond eten. Zonder je blind te hoeven staren op trends, hypes en superfoods. Haar motto is: ‘Niet te veel van alles, niet meer, niet minder.’
Bestellen kun je hier:
Titel : Zonder Fratsen
Auteur : Anita Witzier
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 884 6177
Prijs : € 27,50
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Bewaar dit recept op Pinterest!
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen