Ontdekkingsreis

Ribera del Duero: wijn met een ziel (Deel 3)!

Ribera del Duero is, evenals Rioja, een van de bekendste rode wijnen van Spanje. Het is een bijzondere wijnregio die meer dan de moeite waard is om te bezoeken. Opnieuw mocht ik dit aan den lijve ondervinden tijdens een persreis in het voorjaar van 2023. En opnieuw ben ik onder de indruk van het ‘ruwe’ landschap met weelderige mooie wijngaarden. In vier dagen tijd bezoek ik maar liefst 11 bodega’s. De eerste dag bezochten we vier bodegas: Montebaco, Carmelo Rodero, López Cristóbal en Pagos de Rey (lees hier dit verhaal). Op DAG 2 stonden opnieuw vier bodegas op het programma: Cruz de Alba, Viña Mayor , Bodegas Resalte de Peñafiel en Bodegas y Viñedos Monteabellón (lees hier het verhaal!). Deze laatste dag sluiten we af met nog eens drie wijnhuizen die zeer de moeite waard zijn. Benieuwd naar al deze Ribera del Duero wijn? Lees maar verder…

 Op onze laatste dag bezoeken we nog drie wijnhuizen: Balbás, Torremilanos en Neo.

Waar ligt Ribera del Duero
Ribera del Duero, onderdeel van Castilla Y León

Fincas y bodega Balbás: het oudste wijnhuis van Ribera

Om 9 uur ’s ochtends staan we alweer in de wijngaard, maar nu om het verhaal te horen over de legendarische bodega Balbás. Wat is hier zo bijzonder? Balbás is, volgens eigen zeggen, het oudste wijnhuis uit de Ribera-streek. Ze bestaan al sinds 1777 en zijn gesitueerd in het hart van de regio. Niet langs de ‘Gouden Mijl’ in de Vallodolid subregio. Nee, hun wijngaarden liggen in de zogenaamde ‘Gouden Diamant’; rond het dorpje La Horra in het noorden van de subregio Burgos. Eveneens een kwaliteitsdeel van Ribera, een term (Gouden Diamant) bedacht door niemand minder dan de beroemde wijnrecensent Jancis Robinson. Ook tijdens onze allereerste presentatie met Pedro Ballesteros MW werden we hierop al attent gemaakt.

Bij Bodega Balbás in de wijngaard

In de wijngaard bij bodega Balbás in Ribera del Duero
In de wijngaard bij bodega Balbás

 

Oprichter van de D.O.

De Balbás-familie is al zes generaties lang verbonden met wijn. Samen met acht andere wijnhuizen stichtte Bodegas Balbás de appellation Ribera del Duero (D.O.). Eigenaar Juan José Balbás was van 1996 tot 2000 voorzitter van deze regelgevende instantie.

Rosé van Bodega Balbás uit Ribera del Duero
In de wijngaard proeven we de rosé, gemaakt van tempranillo

Na de uiteenzetting in de wijngaard krijgen we een rondleiding door de grote vatenkelder. Ze gebruiken zowel Amerikaans als Frans eiken om hun wijnen te laten rijpen, afhankelijk van wat de wijn nodig heeft, vertelt wijnmaker (en tevens familielid) Peter van de Fontein.

Albillo Mayor van Bodega Balbás in Ribera del Duero
Albillo Mayor van Bodega Balbás

Tot slot belanden we in een speciale ronde zaal met Franse eiken vaten. Hier begint de proeverij met een glas van hun witte Albillo Mayor. Ze hebben lang onderzoek gedaan naar dit druivenras voordat ze er witte wijn van gingen maken. Ook bij Balbás (net als bij Resalte) laten ze de wijn rijpen op hout. Hier doen ze dat 1 jaar in grote vaten van 500 liter. Opnieuw word ik enthousiast over deze witte wijn. Doe mij maar één doos…, denk ik dan. Maar ja, op dit moment zijn deze witte wijnen nog aan de dure kant. Bij Balbás maken ze maar 500 flessen (dit is hun tweede vintage). Prijs € 40,- per fles! Volgend jaar is de verwachting dat ze opschalen naar 3000. Saignant detail: Albillo Mayor en Tempranillo staan door elkaar in de wijngaard. Ze plukken de Albillo Mayor-druiven handmatig ertussen uit!
Importeur: Wijnwinkel Wielinga in Leeuwarden

 

Finca Torremilanos: Biologisch-dynamisch gecertificeerd

De twee laatste wijnhuizen die we bezoeken zijn elkaars opposite. Finca Torremilanos is heel groot, en net als Balbás een van de oudste wijnproducerende huizen van Ribera del Duero. Bodega Neo daarentegen is het kleinste jongetje van de klas (maar daarover later meer).

Wijnmakerij én hotel

Torremilanos is opgericht in 1903 en bezit meer dan 200 ha aan wijngaarden. Daarnaast hebben ze een viersterren-hotel. Klassiek ingericht en het tegenovergestelde van ons hotel in Peñafiel.

Bodega Torremilanos in Ribera del Duero
Torremilanos is ook een viersterren hotel

We worden ontvangen door de zeer gedreven Ricardo, de eigenaar en tevens wijnmaker. Hij werkt biologisch-dynamisch, en is de allereerste Demeter-gecertificeerde wijnmakerij in de appellatie, vanaf 2015. Hij maakt 20 verschillende labels. Het liefst zou hij ze ons allemaal willen laten proeven. Na een korte wandeling richting de wijngaarden, proeven we heerlijk op het terras onder de parasol. Enthousiast jaagt hij er dan toch het dubbele aantal proefflessen doorheen in vergelijking met de andere huizen, door de wijn steeds in flights van twee wijnen te laten proeven.

Ook hier krijgen we de Albillo Mayor te proeven. Dit keer een blend, gemaakt van 90% Albillo Mayor met 10% Viura. Net als bij Resalte en Balbás laat hij de wijn rijpen in eikenhouten vaten (22 maanden). Maar de wijn is nog niet te koop en zal waarschijnlijk ca. € 50,- gaan kosten. Oh la la, dat is serieus business. Maar lekker is hij zeker!

Op het terras proeven bij Torremilanos in ribera del Duero

Bodega Torremilanos in Ribera del Duero
Wijnmaker Ricardo laat ons 4 flights van 2 wijnen proeven

Verder proeven we Torremilanos Collection 2019 (zacht rond en zuiver), Torremilanos Cyclo Revolution 2019 (wijn met personality!). Daarna twee reserva’s. Als laatste een flight met twee toegankelijke wijnen voor alledag (Los Cantos 2020 en Montecastrillo 2021).

Bij alle wijnen proef je goed het evenwichtige karakter en de zuiverheid. Mijn voorkeur: Torremilanos Cyclo en de Torre Albéniz 2018.
Importeur: Nog niet bekend

 

NEO: rock & roll van A tot Z

Jong, ambitieus, speels met geheel eigen identiteit. Neo is als een jongensdroom. Gewoon doen wat je leuk vindt, en dan er ook nog geld mee verdienen. Wat wil je nog meer?

Bodega Neo is gesitueerd in een fabriekshal, met een 'zwembad' voor de deur
Bodega Neo is gesitueerd in een fabriekshal, met een ‘zwembad’ voor de deur

Alles is hier anders in vergelijking met onze vorige bezoeken. Bodega Neo bevindt zich in het dorpje Castrillo de la Vega, in het hart van Ribera, subregio Burgos. Ze zijn gevestigd in een grote saaie fabriekshal. Maar saai is het hier allerminst. Bij de ingang staat een speelkast met basketbalnet. Eenmaal binnen voelt het hip en nonchalant. Hier wordt muziek en wijn gecombineerd, want eerst worden we meegetroond naar de muziekstudio waar een aantal artiesten muziek aan het opnemen zijn. Vervolgens via een smal gangetje komen we in hun ‘vaten-kelder’.

Ready to drink

Op naar de proeverij. Hoge tafels met krukken staan klaar. Aan de hand van Iván Izquierdo, director de Proyectos, proeven we hier zes van hun wijnen,. ‘Ready to drink’ is hun motto.

Ben je jong en ambitieus dan is het logisch dat je meegaat met de tijd. Dus ook hier wordt een witte Albillo Mayor gemaakt en deze kost maar € 12,-! We proeven de 2019. In tegenstelling tot alle vorige Albillo’s die we eerder hebben geproefd is deze opvallend frisser van smaak. Met een strakke minerale afdronk. Desalniettemin een goede prijs-kwaliteit.

Wijn van Bodega Neo in Ribera del Duero
Ook Bodega Neo maakt een witte wijn van Albillo Mayor (zie linkerfles)

De rode wijnen worden voornamelijk op het fruit gemaakt met zo min mogelijk houtlagering. We proeven Disco 2021 (fruit-driven als Beaujolais),  El Arte de vivir 2020 (sappig en toegankelijk, wijn voor elk moment van de dag), Sentido 2020  (heel rijp en rond met fluwelige tannines), Neo 2019 (15 maanden houtrijping, smaakt rijp en toegankelijk). Als laatste hun topwijn: Neo Punta Esencia 2019 (met 38 maanden rijping op nieuwe houten vaten, soort reserva). Smaak heel rijk met aroma’s van geconfijte kersen.

Bodega Neo met buitenoven in Ribera del Duero
Onze lunch met geroosterd lam komt van hun eigen buitenoven

Dan tijd voor de lunch! Ze roosteren zelf op een markante buitenoven lam, merquez-worstjes en bloedworst. Gerechten die garant staan voor de juiste Wijn & Spijs combinatie! Hier word je blij van.
Te koop via importeur Karakter Import

Wat eten bij Ribera del Duero-wijn?
Rode Ribera del Duero wijn smaakt (over het algemeen) geconcentreerd met veel donker fruit, frisheid en behoorlijk wat stevigheid. Houtrijping is een duidelijk aanwezige component. Een jonge en energieke Ribera is heerlijk bij geroosterde lamskoteletten of slow gegaard lam. Worden gerechten zoeter en gekruider door specerijen dan stap je over naar een Ribera Crianza, zeker als deze wat houtrijping op Amerikaans eiken heeft gehad. Denk aan boerenkool met chorizo of Spaanse stoofpot met konijn of gepaneerde lamskoteletjes met komijn en munt. Maar heb je een Reserva op tafel staan, combineer deze wijn dan bijvoorbeeld met stevig rood vlees van de BBQ, Beef Wellington met rodewijnsaus, Indonesische rendang of gebakken bloedworst.
Spaanse stoofpot van konijn
Spaanse stoofpot van konijn

 

Groeps foto bij Bodega Monteabellón
Groeps foto bij Bodega Monteabellón