Koel Chili

Wijn & Spijs: Viña Leyda ontmoet TROEF

Kennismaken met het bekroonde Chileense wijnhuis Viña Leyda bij een van de nieuwste hotspots in Amsterdam (restaurant Troef) dat wil je eigenlijk niet missen. Helaas, helaas kon ik zelf niet aanwezig zijn, maar vinoloog Angelique Meulendijks ging heel graag in mijn plaats. Lees haar enthousiaste verslag! Vanaf nu: denk je aan Chili, dan denk je aan Viña Leyda!

Deze exclusieve perslunch met de wijnen van Viña Leyda, het meest bekroonde wijnhuis aan de kust van Chili, vindt plaats in de nieuwe ‘hotspot’ van Amsterdam: restaurant Troef, in Amsterdam-Oost. Dit restaurant is pas een half jaar open, maar het is nu al moeilijk om een tafeltje te bemachtigen vanwege het grote aantal reserveringen. 

Restaurant Troef in Amsterdam tijdens de proeverij van Leyda
Perslunch van Viña Leyda bij restaurant Troef  @wesleyolland 

Leyda Valley: koeler door de oceaan

Leyda Valley ligt in de subregio San Antonio en is één van de nieuwere, spannende, koelere wijngebieden van Chili. Het gebied ligt ten westen van het kustgebergte, de Cordillera de la Costa, op zo’n 12 kilometer van de Stille Oceaan.

Druiven rijpen langzaam

Bij Chili denk je meteen aan warme temperaturen, maar hier is het aanmerkelijk koeler door de invloed van de oceaan. De koele Humboldtstroom en de vochtige ochtendmist hebben een temperende invloed op de temperatuur. Leyda Valley is zelfs het wijngebied met de laagste gemiddelde temperatuur in Chili; de oogst vindt hier een maand later plaats dan in andere wijngebieden. Hierdoor rijpen de druiven langzaam en gelijkmatig.

Oude granieten bodem

Leyda Valley heeft een 120 miljoen oude granieten bodem met klei en kalk. Chili wordt vaak het ideale wijnland genoemd vanwege het klimaat, de frisse wind van de oceaan en het aanwezige smeltwater van de Andes, waarmee de druivenstokken worden geïrrigeerd. In Leyda Valley komt het water voor irrigatie echter niet van de Andes, maar van de rivier de Maipo.

  

Wijnhuis Viña Leyda: duurzaamheid hoog in vaandel

Viña Leyda heeft aan de wieg gestaan van de herkomstbepaling DO Valle de Leyda. Zij waren de eersten die het potentieel van dit gebied voor wijnbouw zagen en hebben in 1998 de eerste druivenstokken in deze vallei gepland. In 2002 toonde Viña Leyda het unieke profiel van de Leyda wijnen aan en werd de DO Valle de Leyda gecreëerd. Viña Leyda bezit 164 ha in Leyda Valley en is sinds 2013 gecertificeerd als ‘sustainable’. Deze certificering gaat verder dan alleen het niet gebruiken van kunstmest en pesticiden, er wordt ook gekeken naar sociale en economische doelen.

Leyda Valley met uitzicht op de oceaan
Leyda Valley met uitzicht op de oceaan

Kwaliteit staat voorop

Viña Leyda is gespecialiseerd in premium wijnen, mede door de boetiek aanpak van de productie. Dit betekent dat het wijnbedrijf niet voor kwantiteit, maar voor kwaliteit gaat. Wijnmaakster Viviana Navarrete heeft al vele prijzen gewonnen, o.a. als beste wijnmaakster van Chili in 2020, en heeft Viña Leyda een enorme reputatie gegeven. Haar filosofie is het optimaal tonen van het karakter van het druivenras, samen met frisheid en elegantie. Viviana kiest bewust voor de soort kloon die ze voor de wijn wil gebruiken, zodat het fruit aansluit bij de stijl die ze wil maken. Ook heeft ze micro-terroirs (polygons) gedefinieerd, die mooie, karaktervolle terroirwijnen opleveren.

Dreamteam

Ze werkt hierbij nauw samen met Pedro Parra, de bekend terroir consultant. Wijngaardmanager Tomás Rivera zorgt ervoor dat de druiven optimaal rijp en gezond zijn. Om de gewenste aroma’s te verkrijgen volgen er meerdere plukrondes, waarbij de druiven in verschillende stadia van rijpheid worden geplukt. Om het karakter en de elegantie van de wijnen te behouden rijpen de wijnen in RVS, beton of (gebruikte) houten vaten.

Drie lijnen Viña Leyda

Viña Leyda wil toonaangevend zijn in de productie van koele kust wijnen en de vele prijzen die het wijnhuis gewonnen heeft, laten zien dat het wijnhuis hierin slaagt. Het portfolio is opgebouwd uit drie lijnen: Reserva, Coastal Vineyards en Lot:

  • Leyda Reserva wijnen laten het Leyda terroir en het karakter van het druivenras zien. De Leyda Reserva wijnen zijn fruitig, expressief, direct, fris en sappig. De naam Reserva zegt in Chili niets over eventueel houtgebruik bij de rijping van de wijn. Wel hebben de Reserva wijnen minimaal 12% alcohol.
  • Leyda Coastal Vineyards wijnen komen van een selectie van de beste polygons (micro-terroirs) en blokken en zijn elegant, mineraal, complex, spannend en romig in de mond.
  • Lot is de toplijn van Viña Leyda. Lot wijnen zijn unieke wijnen met een duidelijke identiteit, gemaakt van geselecteerde druiven van kleine polygons, met een maximale productie van 5.000 flessen per oogstjaar.
Viña Leyda: Sauvignon blanc, Chardonnay en Pinot Noir
Viña Leyda: Sauvignon blanc, Chardonnay en Pinot Noir @wesleyolland 

Wijn & Spijs: shared dining

Na deze interessante introductie starten we met de lunch. We worden feestelijk onthaald met de mousserende wijn van Viña Leyda. Een heerlijke frisse en fruitige Leyda Extra Brut, gemaakt volgens de klassieke methode, met een tweede gisting op de fles. Helaas is deze bubbel nog niet verkrijgbaar in Nederland.

Voor de lunch is gekozen voor een Shared Dining concept. We krijgen steeds een combinatie van verschillende schotels op tafel, die we met elkaar delen. Hierbij worden wijnen uit de drie lijnen van Viña Leyda geserveerd.

Wijn & Spijs Viña Leyda de menukaart
De Menukaart: veel verschillende gerechten komen op tafel @wesleyolland 

 

Eerste gang begint licht en fris

We beginnen met een aantal lichte, frisse gerechtjes begeleid door twee verschillende Sauvignon Blancs. Leyda Reserva Sauvignon Blanc en Sauvignon Blanc Coastal Vineyards ‘Garuma’. Deze laatste Sauvignon Blanc is een single vineyard wijn, gemaakt van druiven afkomstig uit de El Maitèn wijngaard, die op 12 km van de kust ligt. Wat opvalt bij de Sauvignon Blancs is de fruitigheid van beide wijnen.

Sauvignon Blanc Viña Leyda
Sauvignon Blanc Viña Leyda @wesleyolland 

Ook hebben ze beide een hint van groene paprika in de neus en in de smaak. Door de rijping op de lie hebben de wijnen body en finesse. De frisse zuren in beide wijnen passen goed bij de frisse gerechten van de eerste serie, zoals de Zeeuwse Creuse oester en de aardappel rosti met kaviaar en zure room.

 

Tweede gang: Panzanella en Paling

Voor de tweede serie gerechtjes gaan we over op de Chardonnay. We proeven twee verschillende Chardonnays. Leyda Reserva Chardonnay en Chardonnay Coastal Vineyards ‘Falaris Hill’ – een single vineyard wijn. ‘Falaris’ is gras dat gedurende de herfstregens groeit, in de zomer groengeel kleurt, vergelijkbaar met de kleur van deze Chardonnay. Ook deze wijnen zijn lekker fris en zuiver met zeer gedoseerd houtgebruik in de tweede wijn. Hierdoor sluiten ze goed aan bij de lichte en frisse gerechten van de tweede serie, zoals de Panzanella salade, een Italiaanse broodsalade met tomaat, aardbei, watermeloen en komijn, mijn absolute favoriet van de middag omdat hier alle smaken terugkomen op je bord: zoet, zuur, kruidigheid.

Panzanella salade met Chardonnay van Viña Leyda: dé favoriet
Panzanella salade met Chardonnay van Viña Leyda: dé favoriet @wesleyolland 

Derde gang: Langoustine en asperges

De romige smaak van de Lot 5 Chardonnay combineert perfect met de romige visgerechtjes van de derde serie: gebakken langoustine en een mossel met zolderspek en schuim van Pernod. Ook bij de groene asperges met een romige kaassaus van Pierre Robert kaas past de wijn uitstekend.

Langoustines en Chardonnay
Langoustines en Chardonnay: perfecte combi @wesleyolland

Vierde gang: ossenhaas

Bij het hoofdgerecht van ossenhaas, het klapstuk van de lunch, worden drie verschillende Pinot Noirs geserveerd. Leyda Reserva Pinot Noir, Pinot Noir Coastal Vineyards ‘Las Brisas’ – single vineyard wijn en de Lot 21 Pinot Noir.  In deze wijnen ligt de nadruk op het frisse rode fruit zoals kers en aardbei. De laatste Pinot Noir heeft een complexe, volle smaak en combineert perfect met het perfect gebraden zachte vlees van de ossenhaas. De frisheid van de kapper appel is een match met de frisse zuren in de wijn. Dit zijn duidelijk koel klimaat Pinot Noirs.

Wijn & Spijs Viña Leyda: de pinot noir
3 maal Pinot Noir bij Ossenhaas @wesleyolland

Prijs-kwaliteit aanbevelingswaardig!

Viña Leyda is gericht op het produceren van frisse, minerale en elegante wijnen met karakter en identiteit, die de koele mariene invloed van de Chileense kustlijn weerspiegelen, evenals de unieke kenmerken van het terroir en de micro-terroirs van Leyda Valley. Alle wijnen zijn elegant en fris. Ze vallen op door hun fruitigheid en toegankelijkheid.

Bovendien is de prijs kwaliteitsverhouding van deze wijnen dik in orde; de consumentenprijzen variëren van de 10,50 euro voor de Reserva, 15,50 euro voor de Coastal Vineyards lijn, tot 32,95 euro per fles voor de toplijn van dit wijnhuis, de Lot lijn.
De lichte zomerse gerechten van restaurant Troef worden prachtig geserveerd en combineren mooi met de frisse wijnen.

Ik kom hier zeker nog een keer terug om de heerlijke Panzanella salade te proeven, maar dan met een bord voor mij alleen. Naast het Shared Dining concept kun je bij Restaurant Troef namelijk ook à la carte bestellen.

 

Waar te koop?
De wijnen van Viña Leyda worden in Nederland geïmporteerd door Wijnimport J. Bart. Voor consumenten zijn ze te koop via QVselect.