Kennismaken met Luigi Bosca

Wijn & Spijs: Argentijnse wijn met gegrilde steak

Vorige maand was wijnmaker Pablo Cúneo van het Argentijnse wijnhuis Luigi Bosca in Nederland voor een uitgebreide proeverij. Locatie: het Spaanse restaurant Sagardi in Amsterdam. Sagardi is weliswaar een Baskisch restaurant, maar staat bekend om zijn perfect bereide steaks. Aan ons de test: hoe bevalt deze wijn en spijscombinatie? Vinoloog Angelique Meulendijks van I Love Food & Wine vertelt…

Restaurant Sagardi blijkt de juiste plek voor deze proeverij, want de Argentijnen laten hun rode Malbec wijnen het liefst vergezellen door een gegrilde steak. En daar is Sargardi nou net in gespecialiseerd!

Restaurant Sagardi Amsterdam
Restaurant Sagardi Amsterdam

Luigi Bosca komt uit Mendoza

Na de ontvangst met een fruitige rosé, goed passend bij het zonnige weer, neemt Pablo ons mee in zijn verhaal. Wijnhuis Luigi Bosca is de oudste familie bodega van Argentinië en bestaat al 120 jaar. De Luigi Bosca wijngaarden liggen in Mendoza, de belangrijkste wijnregio van Argentinië.

Oenoloog Pablo Cúneo van Luigi Bosca
Oenoloog Pablo Cúneo

Het bijzondere aan dit wijngebied is de ligging. De druiven groeien hier op ongeveer 800 tot 1200 meter boven zeeniveau. De grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht en de hoge uv-intensiteit zorgen voor de bijzondere combinatie van een soepele, ronde wijn, die toch fris smaakt. Luigi Bosca gebruikt internationale druivenrassen voor haar wijnen en heeft zelfs aan de wieg gestaan van de DOC Luján de Cuyo in Argentinië, de eerste DOC in heel Zuid-Amerika.

Wijnmaker Pablo Cúneo focust op terroir

Oenoloog Pablo Cúneo is sinds 2017 werkzaam als wijnmaker en keldermeester en verantwoordelijk voor het gehele vinificatieproces van de duurzame Luigi Bosca wijnen, van wijngaard tot botteling. Zijn ambitie is wijnen te maken die een goede afspiegeling vormen van het druivenras en van het terroir en om ervoor te zorgen dat Luigi Bosca wereldwijd bekendstaat als de maker van ‘luxury wines from Argentina’.

 

Sharing diner

Tijdens de lunch proeven we verschillende wijnen uit de brede range van dit wijnhuis, samen met mooie, pure gerechten van de Baskische chef-kok van Sagardi.

Perfecte steak! Bij restaurant Sagardi in Amsterdam
Perfect gebakken steak doet het uitstekend met de Malbec van Luigi Bosca

Onze menukaart laat maar liefst 11 wijnen en 11 gerechten zien.

Tijdens elke gang worden verschillende gerechten op tafel gezet en het is de bedoeling om de schalen samen te delen. Bij iedere gang worden steeds twee wijnen geschonken.

Pinot Noir van Luigi Bosca
Pinot Noir van Luigi Bosca

De tonijntartaar, de geroosterde artisjokken met ham en de bonito tonijn met ansjovis worden geserveerd met frisse witte wijnen, de Luigi Bosca Sauvignon Blanc en de Chardonnay. Daarna de verse zeeduivel, een plaatje van een gerecht, die in zijn totaliteit inclusief graat gepresenteerd wordt, met de De Sangre White Blend en de zwezerik met de Luigi Bosca Pinot Noir.

Bij de gegrilde steak tenslotte proeven we uiteraard de Malbec, namelijk De Sangre Malbec naast de Sangre Cabernet Sauvignon.

 

Assortiment schapenkaas tijdens het diner bij restaurant Sagardi ism Luigi Bosca
Assortiment schapenkaas

Het hartige dessert van schapenkaas wordt geserveerd met de Finca Los Nobles Malbec, het paradepaardje van dit wijnhuis, gemaakt van een field blend van malbec en petit verdot van 90 jaar oude wijnstokken. Het was een heerlijke proefmiddag!

Angelique Meulendijks is Registervinoloog® en horeca-wijnadviseur. Daarnaast is ze wijndocent en organiseert ze wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren, zowel in het Engels als het Nederlands. Als echte Brabantse is ze een liefhebber van lekker eten en drinken en vindt ze het ook leuk om daarover te schrijven.

Met dank aan importeur Walraven Sax en PitchPR.

2 reacties op “Wijn & Spijs: Argentijnse wijn met gegrilde steak”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *