Lekker gezond

Caldo verde met knolselderij en chorizo (koolhydraatarm)

Wil je lekker blijven eten en toch afvallen, dan is een koolhydraatarm eetpatroon een goede oplossing. Al eerder schreef ik uitgebreid over deze ‘way of life’, en het verschil tussen koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt. Intussen schreef Janneke Vreugdenhil de duimendikke koolhydraatarme bijbel. En dit recept van Portugese caldo verde (boerenkoolsoep met chorizo) komt uit dat, momenteel zeer populaire, kookboek.

In het intro van het recept vertelt Janneke Vreugdenhil het volgende:

Portret culinair journalist Janneke Vreugenhil

“Dit is de lowcarbversie van mijn favoriete Portugese soep Caldo Verde. Hij wordt daar gemaakt met ‘couve galega’, een groene koolsoort die hier niet verkrijgbaar is. Maar het gaat ook prima met boerenkool. En de traditionele aardappels die de basis van caldo verde vormen, worden gewoon vervangen door knolselderij. Minder koolhydraten, net zo lekker.”  Misschien nog wel lekkerder naar mijn idee!

We hebben alleen wel de hoeveelheid chorizo aangepast; van 150 gram naar 250 gram.

Welke wijn bij caldo verde?

Deze maaltijdsoep proeft heel gezond en is zeker niet zwaar. Ook zonder de aardappelen uit het originele recept vult hij prima. Drink je bij zo’n soep een glas wijn? Misschien beter van niet als je wilt afvallen. Maar voor de ‘die hards’ die niet zonder kunnen, raad ik een lekker glas Portugese wijn aan. Wat dacht je van deze sappige rode wijn uit de regio Setubal: Herdade do Cebolal Red 2020, of een Franse Beaujolais gemaakt van de gamay-druif?

Caldo verde, boerenkoolsoep met chorizo uit het kookboek Koolhydraatarme bijbel van Janneke Vreugdenhil

Caldo verde met knolselderij (koolhydraatarm)

Voorbereiding: 40 minuten
Portugese maaltijdsoep boordevol wintergroenten als knolselderij en boerenkool. Met minder koolhydraten dan de traditionele versie.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 600 gram knolselderij geschild en in blokjes
  • 2 teentjes knoflook uit de knijper
  • 2 vleesbouillontabletten
  • 250 gram chorizo vel verwijderd en in kleine blokjes
  • 300 gram gesneden boerenkool
  • zout versgemalen peper

Extra nodig

  • staafmixer

Bereiding
 

  • Verhit de olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur. Fruit de ui ca. 5 minuten.
  • Voeg knolselderij en knoflook toe en laat ca. 1 minuut even meebakken.
  • Voeg 1 ½ liter water en bouillontabletten toe en laat aan de kook komen. Draai het vuur laag en laat de soep ca. 20 minuten zachtjes koken.
  • Doe intussen de blokjes chorizo in een droge koekenpan. Laat op laag vuur zachtjes uitbakken.
  • Pureer de soep met een staafmixer glad. Voeg de boerenkool en uitgebakken chorizo (inclusief bakvet) toe. Laat de soep nog ca. 5 minuten zachtjes koken tot de kool beetgaar is. Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Ben je niet van het koolhydraatarme eten, dan is het lekker om er stokbrood met boter bij te eten.

Het kookboek

Duimendik kookboek met 250 koolhydraatarme recepten van de culinair journalist Janneke Vreugdenhil. Inmiddels zijn er al 15 kookboeken van haar hand verschenen, zoals Comfort Food, I love groente, Altijd Feest en de bijbel van de Nederlandse keuken. Deze koolhydraatarme bijbel is een mooi naslagwerk voor iedereen die minder koolhydraten wil eten.

Bestellen kun je hier:

Cover koolhydraatarme bijbel Titel : Koolhydraatarme bijbel
Auteur : Janneke Vreugenhil
Uitgever : Uitgeverij Carrera
ISBN : 978 90 488 5977 1
Prijs : € 33,99

 

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept