Uit Californië

Zonnig Zinfandel: ontdek deze feel-good-wijn

Zinfandel, wie kent deze druif? Maak je er wijn van, dan is dat alles wat je in je glas wil; gul, rond, vol, kruidig en absoluut verwarmend. Niet voor zomaar een ‘glaasje’ wijn, want het heeft nogal een stevige body, met soms zelfs 16% alcohol. Maar dit is gek genoeg niet storend!

Je proeft rooibos, rozenbottel, pruim, maar ook een opwekkend pepertje. Een glas ‘Zin’, zoals zijn makers liefkozend zeggen, is heel geschikt als begeleider tijdens lange uitgebreide maaltijden. Een absolute aanrader tijdens lange avonden waarin we ons culinaire geluk nog steeds thuis moeten zoeken.

Zinfandel: Californische zon in je glas

Wijngaard in Lodi met zinfandelIn Californië wordt goed geboerd met de wijnen gemaakt van cabernet sauvignon. Er wordt daar zoveel betaald voor deze druif dat andere, minder bekende druiven worden gerooid. Maar in de regio Lodi, een gebied dat 90 mijlen ten oosten van Californië ligt, is de zinfandel nog steeds de belangrijkste. Deze druif gedijt hier uitstekend in het warme mediterrane klimaat. Ze zijn hier zijn meesters in het maken van zonnige wijnen. Ook dankzij de koele invloed van de Pacific, die weliswaar een eind (150 km) weg ligt. Deze zorgt voor de o zo belangrijke temperatuurverschillen van dag en nacht.

Zinfandel en Primitivo

Ervaring met zinfandel hebben de wijnboeren al sinds hun grootvaders die als pioniers halverwege de 19e eeuw, hun geluk kwamen beproeven. Vooral Italianen en Duitsers kwamen destijds voor het vinden van goud. De slimsten onder hen bedachten dat ze veel meer konden verdienen aan de onlesbare dorst van de andere golddiggers, en legden wijngaarden aan. Met de zinfandel wijnstokken die ze meenamen van thuis. Bijzonder is dat ook de druif zinfandel connecties heeft met het oude Italië, het is een verre achterneef van de primitivo druif uit Puglia, Zuid-Italië.

Wijngaard met wijnstokken uit 1916
Wijngaard met zinfandel wijnstokken uit 1916

Centenial vines: meer dan 100 jaar oud

Je hebt de zogenaamde ‘Old Vines’: wijnstokken van meer dan 30 jaar oud, en je hebt ‘Centenial Vines’. Die zijn de honderd reeds gepasseerd en produceren nog steeds druifjes. Niet in enorme hoeveelheden, maar wel enorm geconcentreerd. En daar staat de regio Lodi om bekend: wijnen met een enorme concentratie qua smaak en materie. Soms zit er wat petite syrah en wat petit verdot in de blend. Maar de meesten zijn gemaakt van 100% zinfandel.

Bijzonder detail voor de wijnkenners onder ons; deze stokken staan nog op hun originele wortels. De phylloxera vasatrix, oftewel de druifluis moet niets hebben van de zandbodem waar zinfandel op floreert.

Zes wijnboeren, één stijl

Onlangs kreeg ik de gelegenheid om een serie te proeven. Online kreeg ik een kijkje in de keuken van zes verschillende wijnboeren aldaar. Oak Farm, Klinkerbrick Winery, Michael David Winery, Mettler Family Vineyards, Ironstone Vineyards en de LangeTwins Winery.

Etiketten oa Michael David Winery
6x Zinfandel geproefd

Het zijn allemaal familiebedrijven, met gelijkgestemde bedrijfsvorming. Hun wijnen hebben allemaal dat gemeenschappelijke qua smaak en stijl, en worden allemaal in zware flessen, met donkere etiketten geleverd. Alleen de Michael David Winery heeft een waar kunstwerk met bijpassende naam, Freakshow als etiket. De enige Zinfandel die ik proefde en die in Nederland te koop is, is de Ironstone.

Alleen Ironstone te koop in Nederland

Ironstone reserve 2018Ik proefde o.a de Ironstone reserve 2018 van ‘ancient vines zinfandel. De leeftijd van de wijngaard is 105 (!) jaar oud. Er worden al 15 jaar geen bestrijdingsmiddelen gebruikt voor de  bugcontrol. De opbrengst is uiteraard beperkt en voor de vinificatie worden oudere houtvaten gebruikt. De 14,5% alcohol is relatief bescheiden voor een Lodi Zinfandel. Dat komt omdat de druiven voor deze Ironstone wat eerder geplukt zijn. Het resultaat; een wijn met een mooie fruitbalans en een heerlijk stevige body, veel uitstraling en diepgang. Intens met veel lagen en aroma’s. Ik proef rooibosthee, potpourri, violet,  rozebottel, pruim, en een klein ‘alcohol’-zoetje. Fijne rijpe tannines en een behoorlijke lengte. Ironstone is te koop bij Gall.nl