Champagne nieuwe stijl

Some like it COLD…

Er zijn nog steeds mensen die denken dat de mooiste bubbeldrank ter wereld alleen bestemd is voor consumptie tijdens dat bijzondere moment stipt om 24 uur op de 31e december. Om voor eens en altijd dit standpunt te veranderen kwamen een paar vooraanstaande Champagnehuizen met een verassende variatie op deze edele drank.

Helemaal niet beschaaft nippen aan een elegante flûte, nee drink hip, cold en happening Champagne in een glas modelletje mega. En on the rocks. Ja, echt op een stuk of 15 grote ijsklonten. Het is even wat anders, want deze Champagnes drink je dus echt ijskoud.

Voor Champagne puristen is dit pure horror, voor de minder veeleisende bubbeldrinker is dit een leuke variant op een klassiek glas.

Minerale ijsklonten

Maar pas op. In zo’n mooi glas is het ijs dat wordt toegevoegd, geen bevroren kraanwater. Het moet wél mineraalwater zijn, het liefst niet te uitgesproken qua smaak. Anders heeft dat weer te veel invloed op de Champagne. De keldermeester van Pommery, Thierry Gasco,  deed er een hele studie naar.

Lekker zoet

Omdat deze Champagnes heel koud gedronken worden merk je weinig van de hoge suikergehaltes die deze nieuwe varianten hebben. Pommery met slechts 38 gram suiker per liter, is nog de beschaafdste op zoet vlak. Concurrenten Moët kwam al eerder met de Ice Imperal (45 gram suiker per liter) en Veuve Clicquot Rich spant de kroon met 60 gram per liter. Op een ‘beschaafde’ temperatuur zou dit heel zoet zijn, maar zo koud gedronken is het best lekker. Bovendien is het zo dat suiker in een Champagne ‘als een specerij in een gerecht is’, tenminste dat is de mening van de keldermeester van Veuve Clicquot, Dominique Demarville. Mocht er behoefte zijn aan meer specerijen in dit koude drankje, dan kan er ook nog geëxperimenteerd worden met ananas, grapefruitschil of komkommer voor een extra dimensie.

Mag altijd!

Het grote voordeel van deze nieuwe ijskoude varianten; ze mogen altijd, en zijn een geweldig verfrissend en verrassend aperitief. Pommery lanceerde onlangs zijn Royal Blue Sky in combinatie met sushi en ander fingerfood op basis van vis. Best een fijne combinatie, en bijzonder geschikt voor de aftrap van een culinair feest. Maar daarna wel graag weer overgaan op ‘normale’ temperaturen.

Maar er gaat toch niets boven de klassieke beleving van een glas Champagne!

Verkoopinfo:

Veuve Clicquot Rich € 65,- (Betere wijnspeciaalzaak)

Moët Ice Imperial € 46,- (Exclusivedrinks.nl)

Pommery Royal Blue Sky € 50,- (Gall.nl)

 

Op de hoogte blijven van het laatste wijnnieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

2 reacties op “Some like it COLD…”

  1. De meest zinnige opmerking is de rood gedrukte zin.

    Er zal niet één echte Champagneliefhebber zijn die Rich, Ice Imperial of Royal Blue zal drinken.
    Marketing dranken. Champagne onwaardig.

  2. Tja, Ik proefde de Imperial Ice van Moed & Schande al in 2013 (http://bit.ly/2iqR7Of). Mijn opmerking toen: “Ice Impérial smaakt zonder al die frutsels en fratsen (ijsblokjes, fruit, kruiden) eerlijk gezegd gewoon een beetje lafzoet, heeft een korte afdronk en is te duur voor wat ie biedt. Met ijs en al die frutsels erbij, proef je niet zo veel meer van de dure bubbel, ondanks de belofte van Moët. En dat “geniet ervan bij witte vis”, snap ik al helemaal niet!”
    Zo snap ik sushi bij de nieuwe Pommery Royal Blue Sky ook niet. Een combi van niks volgens mij.
    Ik snap wel dat de champagneproducenten lekker aan marktexpansie willen doen met nieuwe producten. Maar die hele ICE-uitvinding is gewoon zwaar overdreven. Ieder zijn ding, maar geef mijn maar ‘gewone’ champagne! En inderdaad, Sjaak: dit wordt achteloos weggeklokt door snobby volk in Saint-Tropez.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *