Voor het weekend

Strozzapreti met lamsragù van Sergio

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Valentijnsdag! Bij mij dus geen rode harten, taarten of koekjes. Wel deze fantastische bolognesesaus gemaakt van lamsgehakt met speciale pastasoort strozzapreti. Het is een recept van onze driesterren kok Sergio Herman uit zijn allernieuwste kookboek ‘Sobremesa’. Daarin brengt hij een ode aan zijn geliefde eiland Ibiza.

Nou, ik zeg jullie. Met deze Italiaanse pasta kun je gerust je lief verrassen en verwennen. En daarvoor hoef je dus niet naar Ibiza of Antwerpen (The Jane). Geniet gewoon thuis van deze pasta die in een half uurtje op tafel staat.  

Portret Sergio Herman op Ibiza
Sergio op Ibiza

In het intro van het recept zegt Sergio het volgende:

Eigenlijk is dit een soort bolognese van lamsvlees. Ik heb zowel zachte als harde ricotta gebruikt. De zachte maakt de ragù lekker romig, de harde geeft de pasta op het laatste moment extra power.’

Helaas is harde ricotta moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Dit is een verse ricotta die geperst, gezouten en gedroogd is. We vervangen dit door Italiaanse Pecorino-kaas.

 

Welke wijn bij Strozzapreti met lamsragù?

Ragù is lekker romig en smaakt duidelijk naar lam, vleugje citroen en nabrandertje van de chilipeper.

Hier drinken we een mooie Barbera bij! Wat denk je van de biologische Barbera van Parusso, uit het boek van Cees van Casteren? Die kreeg maar liefst een 9,5 van de drie Masters of Wine. Door z’n zachte volle smaak is hij de perfecte begeleider. Te koop bij Job van Welie in Gouda.

Maar ook andere rode Italiaanse wijnen combineren uitstekend. Denk aan Chianti, Dolcetto of de Rosso uit Umbrië.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 500 gram lamsgehakt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 3 eetlepels verse tijmblaadjes
  • ½-1 eetlepel chilivlokken
  • (zee)zout en versgemalen zwarte peper
  • 3 tomaten, ontveld
  • 100 ml witte wijn
  • 150 ml kippenbouillon
  • 300 gram strozzapreti of andere kleine pasta (trofie)*
  • 150 gram zachte ricotta
  • sap en rasp van ½ citroen
  • 60 gram harde ricotta of pecorino, geraspt
  • 10 blaadjes verse munt
  • (Oost-Indische kers)

Stap 1

Verhit 2 eetlepels olijfolie  en bak het lamsgehakt met de ui, knoflook, tijm en chilivlokken rul. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Snijd de tomaten in kleine stukjes en bak ze kort mee met het gehakt. Blus af met de wijn en laat deze verdampen. Voeg de kippenbouillon toe en laat tot de helft inkoken tot een smeuïge ragù.

Stap 3

Kook de pasta  in gezouten water met wat olijfolie al dente volgens gebruiksaanwijzing. Giet af en schep door de lamsragù.

Stap 4

Roer de zachte ricotta met 2 eetlepels olijfolie door het gerecht. Verfris met het citroensap en -rasp. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met de harde ricotta en garneer met muntblaadjes (en Oost-Indische kers). Lekker met gegrilde courgette.

Het kookboek

Sobremesa is een boek om verliefd op te worden. Zo mooi gemaakt; je voelt de liefde voor het eiland en je wilt meteen een vlucht boeken. Sobremesa betekent ‘natafelen’ met die momenten waarop de mooiste herinneringen worden gemaakt, de beste gesprekken worden gevoerd en het leven volop wordt gevierd’. Behalve recepten en fantastische foto’s, vind je in het boek ook een lijst van adressen met restaurants en tips voor foodies. In ieder geval mijn zin is aangewakkerd en de plannen liggen al klaar.

Bestellen kun je hier:

Cover SobremesaTitel : Sobremesa
Auteur : Sergio Herman
Fotograaf: Kris Vlegels
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 884 438 8
Prijs : € 34,99

 

 

Al eerder publiceerden we een gerecht uit het boek: Moorse kip! Ook zo’n toppertje. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *