Voor het weekend

Langzaam gegaarde Boeuf Stroganoff: winters comfortfood!

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Retro-gerecht: Boeuf Stroganoff. Maar wat is het eigenlijk voor een gerecht? Ken je het wel? De oorspronkelijke versie maak je met biefstukreepjes. Dit recept is van een andere orde. Uitgangspunt zijn hier runder riblappen die heel langzaam worden gaargestoofd. Minstens zo lekker.
Wil je liever het origineel? Download dan mijn E-book Wereldse Smaken.

Wat is Boeuf Stroganoff?

Boeuf Stroganoff is een klassieker uit de Russische keuken. De naam Stroganoff komt waarschijnlijk van de vermogende familie Stroganoff die door Peter de Grote in de adelstand werd verheven. Daar werd dit gerecht ‘uitgevonden’ door zijn Chef de Cuisine. Het wordt altijd gemaakt van (bij voorkeur) haasbiefstuk, uien en champignons. De saus wordt afgemaakt met wijn, room en soms geflambeerd met wodka.

 

Welke wijn bij Boeuf Stroganoff?

Deze overheerlijke Boeuf Stroganoff smaakt romig en stevig tegelijkertijd. Met name een Merlot of een rode Bordeaux sluit goed aan. Door het zachtromige karakter van het gerecht is een mooie Côtes du Rhône ook een goede keus. Wij dronken er een geouderde Italiaanse Brunello bij. Ook dat was een mooie wijnspijs combinatie. Meer weten? Lees dan ook mijn artikel ‘Welke wijn bij stoofvlees‘!

Langzaam gegaarde boeuf stroganoff uit het kookboek Slow van Louise Franc
Langzaam gegaarde boeuf stroganoff
Voorbereiding: 30 min
Bereiding: 3 uur 30 min
Totaal: 4 uur
Mals stoofgerecht van rundvlees in een romige champignonsaus. Hemels in combinatie met knolselderij-aardappelpuree.
Aantal 6 personen

Ingredienten
  

  • 1 kg runder-riblappen
  • zout versgemalen peper
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui in dunne ringen
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 125 ml gezeefde tomaten
  • 2 eetlepels wodka
  • 250 ml runderbouillon
  • 2 eetlepels boter
  • 500 gram champignons in plakjes
  • 125 gram crème fraîche
  • 3 eetlepels fijngehakte bladpeterselie
  • Augurk slices

Extra nodig

  • ovenvaste braadpan

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 130 °C. Bestrooi de riblappen met zout en peper. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op hoog vuur. Bak de hele riblappen, in gedeelten, in ca. 5 minuten rondom aan en leg het vlees in een ovenvaste braadpan.
  • Zet de koekenpan terug op het vuur. Verhit nog 1 eetlepel olijfolie en bak de uien-ringen op middelhoog vuur ca. 5 minuten tot ze lichtbruin zijn. Voeg toe: knoflook, 1 theelepel zout, gezeefde tomaten en verhit ca. 1 minuut. Schenk de wodka en runderbouillon erbij en breng al roerende aan de kook. Schenk het uienmengsel over het vlees in de ovenvaste braadpan.
  • Dek de braadpan strak af met bakpapier (druk een cirkel bakpapier op het vlees in de pan) met daarop een stuk aluminiumfolie om te voorkomen dat het vocht te snel verdampt. Zet de braadpan met deksel op de pan ca. 3 uur in de oven (of tot het vlees heel zacht is al je er met een vork inprikt). Laat even afkoelen.
  • Haal het vlees uit de pan en trek het met twee vorken grof uit elkaar. Leg het losgetrokken vlees terug in de pan.
  • Verhit intussen een koekenpan op middelhoog vuur en doe de boter en 2 theelepels olie erin. Voeg als de boter gaat schuimen de champignons toe en bak ze ca. 7 minuten. Schep af en toe om. Neem de pan van het vuur. Roer de crème fraîche en champignonmengsel erdoor.
  • Leg het bakpapier en de aluminiumfolie weer op de pan om die goed af te sluiten. Zet de pan, met de deksel op de pan, nog ca. 30 minuten in de oven om alles goed te verhitten. Haal de pan uit de oven. Bestrooi het vleesmengsel met fijngehakte peterselie.
  • Serveer met knolselderij-aardappelpuree, augurk slices en een groene salade met spekjes en dadels.

Kookboek slow

Slow is een duimendik kookboek met maar liefst 140 recepten met echt comfort food. Rijk gevulde soepen, curry’s, beef wellington, langzaam gegaarde lamsschouder tot Indonesische rendang en ossobucco. Geschreven door de in Frankrijk geboren Louise Franc. Zij werkt in Australië als chef-kok, receptschrijver en foodstylist.

Bestellen kun je hier:

Cover Slow-Titel : Slow
Auteur : Louise Franc
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 614 3246 9
Prijs : € 32,50

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept