Kruidig rood

Portugees uit de Douro

De ruige Portugese wijnstreek Douro is van oudsher wereldberoemd als het wijngebied waar port wordt  gemaakt. Dankzij de moderne technologie maken steeds meer porthuizen tegenwoordig echter ook droge, niet versterkte wijnen.  Een van deze porthuizen is Quinta de la Rosa, gelegen in hart van de Douro in Pinhão.

Familiehuis

Sinds 1988 staan Tim Bergqvist en zijn dochter Sophia aan het roer van dit porthuis, dat al sinds 1908 door de familie Bergqvist wordt aangestuurd. Samen met de talentvolle wijnmaker Jorge Moreira gooien zij al hun passie, kennis en kunde in de strijd om mooie kwaliteitswijnen te maken. Quinta de la Rosa bezit 55 ha aan wijngaarden, verdeeld over 8 verschillende toplocaties die allen behoren tot klasse A, de hoogst mogelijke klassering in de Douro. De wijngaarden liggen op het zuiden en zuidoosten op een hoogte tussen de 100 en 450 meter. Hun bodem bestaat uit schist (leisteen).

Deze droge rode wijn wordt gemaakt van typisch Portugese druivenrassen die ook voor de port wordt gebruikt, namelijk touriga franca, tinta roriz, touriga nacional en tinta barocca. De druiven worden met de hand geplukt en de wijn rijpt 12 maanden op nieuwe en gebruikte Franse eikenhouten barriques.

Kruidig en mooi in balans

De wijn is donkerpaars van kleur en heeft een heel kruidige neus: een echte ‘snuffelwijn’. In de mond lekker sappig met zwarte bessen, kersen, iets van tabak, een aangename kruidigheid en een rokerige afdronk. Naast een klein zoetje heeft de wijn ook goede zuren en duidelijk aanwezige, maar fijn ronde tannines. Een mooie balans!

Wat eten we hierbij?

Dit is echt een wijn voor bij ossobuco, zoals ossobuco van hert, of lekkere stoofpotjes. Ook een goed stuk gegrild rood vlees (bijvoorbeeld steak met chimichurri), runderstoofschotel met salie of een stukje extra belegen kaas zal bepaald niet misstaan naast deze mooie Portugees.

 

Meer weten over mooie wijn met bijpassende gerechten? Geef je hier op.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *