Kerst

Gevulde kalkoen van Boers & Boers met cranberry-appel chutney

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Traditioneel en heel klassiek: gevulde kalkoen tijdens je kerstdiner. Wow, daarmee maak je absoluut indruk op je gasten. Maar zo’n kalkoen bereiden is niet niks. Dat kan heel gemakkelijk fout uitpakken: kalkoen taai, vulling krijg je niet goed erin, een goed en uitgebreid recept is onontbeerlijk. Maar met de gevulde kalkoen van de firma Boers & Boers komt alles goed. Bestel hem op tijd! Winnen kan ook. Kijk onderaan deze pagina.

 Voor dit hoofdgerecht ga je uit van een  ‘halve kalkoen’ (voldoende voor 6 personen) van Boers & Boers die wordt vers ingevroren bij je thuis afgeleverd. Ze leveren een makkelijke handleiding, een speciale marinade en een echte vleesthermometer mee om een perfect gegaard eindresultaat te garanderen. De kalkoen is van binnen mooi gevuld. Je kunt kiezen uit twee verschillende vullingen.

Welke wijn bij gevulde kalkoen met cranberry-appelchutney?

Bij zo’n klassiek gerecht past een klassieke rode wijn als een Pomerol of Saint-Emilion (Bordeaux). Maar ook een mooie pinot noir uit de Nieuwe Wereld is een goede keus. Niet te zwaar, maar met rijpe aroma’s van rood fruit.

Appel chutney met cranberry
Cranberry-appelchutney
Voorbereiding: 1 uur
Bij kalkoen hoort een chutney. Deze versie van appels en cranberry ziet er heel feestelijk uit. En combineert fantastisch bij de kalkoen. Heel simpel om te maken. Je kunt dit bijgerechtje het beste een paar dagen van tevoren maken. De smaak wordt dan alleen maar intenser.
Aantal 6 personen

Ingredienten
  

  • 2 goudreinetten 450 gram
  • ½ ui fijngesnipperd
  • 125 gram gedroogde cranberry’s
  • 150 ml kruidenazijn
  • 100 gram suiker
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel zeezout

Bereiding
 

  • Schil de appels, verwijder klokhuizen en snijd in stukjes. Ui pellen en fijnsnipperen. Doe in steelpan: appelstukjes, ui, cranberry’s, kruidenazijn, suiker, gemberpoeder, kurkuma, komijn, koriander en zout. Breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat de chutney zonder deksel op de pan in ca. 45 minuten zachtjes koken tot hij dik en smeuïg wordt. Regelmatig even omroeren. Laten afkoelen.

Kalkoen Boers & Boers bereiden

Begin op tijd. Lees de bijgeleverde instructie van tevoren goed door.

Op het laatst moet de kalkoen nog een half uur ‘rusten’ voordat je hem kunt aansnijden. In die tussentijd kun je je bijgerechten maken en/of opwarmen.

Serveer de gevulde kalkoen met de (bovenstaande) cranberry-appelchutney, gegratineerde aardappelpartjes uit de oven (zie hier het recept), gekookte spruitjes met uitgebakken pancetta.

 

Kalkoenvlees over?

Heb je nog kalkoen over, dan kun je dit natuurlijk gewoon de volgende dag weer opwarmen. Maar je kunt het ook verwerken in deze overheerlijke kalkoenrisotto. Heel simpel om te maken; een recept uit het Kerstkookboek van Jamie Oliver. Zie hier het recept.

 

 

Halve kalkoen van Boers & Boers winnen?
De Copas ‘Demi Turkey’ met Figs en Spices kun je ook winnen. We geven twee van hun paradepaardjes ter waarde van € 82,50 weg. Wil je winnen?

 

Stuur een e-mail naar jolande@ilovefoodwine.nl en geef antwoord op de vraag hoeveel verschillende kalkoenproducten verkoopt Boers & Boers? Reageer vóór zondag 5 december.
Op 6 december worden de winnaars bekend gemaakt. Je ontvangt je halve kalkoen op 22 of 23 december, afhankelijk van je postcode.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept