Uit Oregon

9,2 pnt Bethel Heights Chardonnay: ongekend verfijnd!

Overal ter wereld wordt Chardonnay gemaakt en de verschillen zijn groot. Toch blijft de Franse Bourgogne leading. Maar wist je dat er vergelijkbare kwaliteit in de Amerikaanse staat Oregon wordt gemaakt? En bij wie moet je dan zijn? Ik zeg: Vineyard Bethel Heights. Een huis om te ontdekken. Lees het verhaal achter deze Bethel Heights Chardonnay.

Zeg je Oregon, dan zeg je Pinot Noir. Maar in deze Noord-Amerikaanse regio wordt ook Chardonnay gemaakt, net als in de Bourgogne. Het koele vochtige klimaat in deze staat is dan ook vergelijkbaar. Zuidelijk van de stad Portland ligt de Willamette Valley. Dit is het grootste wijngebied binnen de staat Oregon, dicht bij de oceaan. Hier, in het hart, ligt Bethel Heights Vineyard .

Bethel Heights in Oregon
Bethel Heights in Oregon: de weg naar de kerk

 

Eola-Amity Hills: Chardonnay als uit Bourgogne

Binnen de Willamette Valley bestaan er 10 verschillende AVA’s (American Viticultural Area). Een daarvan is Eola-Amity Hills; het thuisland van Bethel Heights Vineyard (zie etiket). Hier vind je de beste wijngaarden van de streek.

Kaart met Eola-Amity Hills; een van de AVA's in Willamette Valley
Eola-Amity Hills; een van de AVA’s in Willamette Valley

Maar eigenlijk is de wijnstreek Eola-Amity Hills nog redelijk jong te noemen. Het was pas in de jaren 70 dat deze streek door wijnmakers werd ontdekt. Rond die tijd plantten moderne pioniers hier de eerste wijnstokken. Zo ook de koppels Ted Casteel en Terry Casteel met hun partners, op zoek naar een plek die net groot genoeg was om twee gezinnen te onderhouden. Ze vonden het oude verlaten Bethel Heights Walnut Groves en toverden dit in veertig jaar tijd om tot een unieke plek waar hoogstaande wijnen worden gemaakt. Later volgden er vele anderen. Tegenwoordig produceert dit gebied wijnen van wereldklasse die vaak duurzaam worden gemaakt.

Familiebedrijf

Oregon is een wijnregio met ca. 700 wineries. Het zijn vaak kleine producenten die duurzaam werken met druiven van eigen wijngaard. Dat geldt ook voor Bethel Heights Vineyard. In 2006 nam zoon Ben Casteel het bedrijf over van zijn vader. Hij is tegenwoordig dé wijnmaker. Maar hij werkt samen met zijn vier neven. In totaal bezitten ze nu 33 hectare waarvan 85% Pinot noir, 13% Chardonnay en 2% Pinot blanc.

Hoe smaakt Bethel Heights Chardonnay?

Bij Bethel Heights Vineyards maken ze, naast Pinot Noir, vier verschillende Chardonnays. Ik proef de Chardonnay Estate, hun ‘instapper’. Maar ook de top-end versie Bethel Heights Casteel, vernoemd naar de eigenaars zelf.

Het zijn twee heel verschillende Chardonnays die toch in essentie op elkaar lijken.

Chardonnay uit Oregon van Bethel Heights. Geproefd de Estate en Casteel
Chardonnay van Bethel Heights

De Estate chardonnay 2017 (Prijs: € 35,03) is rijker dan de Casteel. In de geur ruik je vanille, rijpe appel en geconfijte citroen. De aandronk is fris, maar het middenpalet is verrassend rijk. Zachte zuren, hazelnoot en een rond mondgevoel. Aroma’s van peer, appel en grapefruit. De afdronk is stevig met frisheid en een verfijnd houtgebruik.

De Bethel Heights Casteel 2018 (Prijs: 76,17) daarentegen is veel frisser (verrassend!) van karakter. Het hout is wat minder prominent aanwezig, maar mooi geïntegreerd. Door het frissere zuur niet te onderscheiden van een hoge kwaliteit Bourgogne.

Anyway: allebei fantatische chardonnays, maar als ik moet kiezen, dan zou ik zeggen; ga voor de Estate. Want het prijsverschil is groot!

Wat eten bij Bethel Heights Chardonnay?

Bij deze mooie en verfijnde Chardonnay eet je uiteraard verfijnde en elegante gerechten. Wat dacht je van de volgende gerechten:

Avocado taartje met Hollandse garnalen uit het kookboek Succesvolle seizoensrecepten van Sonja van de Rhoer
Avocado taartje met Hollandse garnalen
Dragonfly Franse kip met romige misosaus uit het kookboek Jiwa van Carl Lemette & Mas van Putten
Dragonfly chicken is een kip met romige misosaus

 

Wil je deze Bethel Heights Chardonnay uit Oregon ook proeven?
Bethel Heights Vineyard is te koop via importeur Best of Wines. Best of Wines is internationaal bekend als expert op het gebied van wijnen in het hogere segment. Deze fantastische Chardonnays kosten respectievelijk € 34,49 en € 84,94.