Lemberg Lady

9,0 pnt: verleidelijk wit uit Zuid-Afrika

Bijzonder is deze innovatieve blend uit Zuid-Afrika: ‘Lady van Lemberg’. In deze witte wijn worden vier druivenrassen gebruikt met een subliem resultaat: aroma’s en rijkheid van viognier (59%), de finesses van de Hongaarse druif hárslevelü (33%), de frisheid van de oude sauvignon Blanc (4%) wijnranken en de structuur die van sémillion (4%). Een wijn met hoge waardering in de Platter’s Wine Guide (4,5 – 5 sterren). Ook het proefpanel van I Love Food & Wine was er stil van. Deze wijn wilde iedereen mee naar huis. Een hoog cijfer kwam uit de bus: 9,0 punten!

Lemberg is een kleine ‘boutique winery’ net buiten het pittoreske dorp Tulbagh op de West Kaap, 120 km ten noordoosten van Kaapstad. In 2001 kochten Henk Du Bruyn en Suzette van Rensburg deze wijngaard met de bedoeling om ambachtelijke en bijzondere wijnen te produceren in een van de mooiste wijnstreken van Zuid-Afrika. Ze krijgen advies van een van de bekendste Zuid-Afrikaanse  wijnmakers,  Jan Boland Coetzee (ex-rugby legende) en eigenaar/wijnmaker bij Vriesenhof en Paradyskloof in Stellenbosch.

Verleidelijk en verrukkelijk

Een complexe, verleidelijke wijn.  In de geur ruik je ananas en meloen, maar ook de rijkere tonen van boter, noten en room. De smaak is verleidelijk met prachtige tonen van honing, appel en abrikozen. Daarnaast rijpheid van stro, room en boter. Deze dame heeft ook een mooie kruidigheid en body. Sappig, harmonieus en met een mooi balans van frisheid en rijkheid. Verleidelijk, verrukkelijk en zeer gastronomisch.

Wat eten we bij Lemberg Lady?

Deze ‘Lady’ combineert door haar complexiteit met veel gerechten. Verrukkelijke begeleider van sushi, wilde zalm met Hollandaisesaus, dorade op de grill en zeeduivel met beurre blanc saus. Ook heerlijk in combinatie met risotto  of met kazen zoals Tomme de Chêvre, Camembert, geitenkaas met fenegriek en belegen Goudse. Proef deze Lemberg ‘Lady’ ook in combinatie met deze gerechten van I Love Food & WineTong en croûte met pestoSliptong met romige garnalensaus, pizza met zalm of Belgische  garnalenkroketjes.

 

Deze tekst is geschreven door Janice Kanters/Jolande Vos.

Meer recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.