Gamba's met oosterse kruidenboter

Simpele chic
Gamba’s met oosterse kruidenboter

Recept Gamba's met oosterse kruidenboter. Simpel, snel klaar, en foolproof Ideaal voorgerecht voor kerst of als amuse of borrelhapje; steek de gamba dan aan een mooie cocktailprikker. #garnalen #amuse #voorgerecht #kerst

Simpel, snel-klaar, foolproof, maar toch onweerstaanbare lekkere gamba’s. Ideaal kerstvoorgerecht voor als je niet te lang in de keuken wilt staan. Bovendien hoog op smaak om iedereen wakker te schudden voor wat er hierna nog gaat komen. Ook geschikt als amuse of borrelhapje; steek de gamba dan aan een mooie cocktailprikker.

Welke wijn bij gamba’s met oosterse kruidenboter?

Aanrader: een chardonnay uit de Nieuwe Wereld, met een combinatie van frisse en rijpe exotische fruitaroma’s . Eentje die rond en tegelijkertijd elegant overkomt. Zoals bijvoorbeeld de Tokara Reserve van Gall & Gall. Of die van Tarapacá uit Chili. Ook een mousserende wijn combineert uitstekend. Die combinatie van rijp en fris gaat lekker samen met de kerrie in deze Aziatisch getinte kruidenboter en het zilte van de gamba’s. Zo ontstaat een verleidelijk en opwekkend begin van een heerlijk kerstdiner.

4 personen15 minuten + 1 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 6 takjes koriander*
  • 1 teentje knoflook
  • 1 cm verse gemberwortel
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 50 gram gezouten roomboter
  • ½ eetlepel olijfolie
  • 12 grote gepelde gamba’s
  • (zeekraal)

Stap 1

Hak de koriander, knoflook en gemberwortel heel fijn. Meng de koriander, knoflook, gemberwortel en kerriepoeder door de boter. Roer de boter glad en luchtig. Zet de boter ca. 1 uur apart om de smaken goed in te laten trekken.

Stap 2

Snijd de gamba’s open. Verhit een grillpan. Bestrijk hem met olie. Rooster eerst de binnenkant van de gamba’s enkele seconden. Draai de gamba’s om en rooster de buitenkant. Bestrijk de gamba aan alle kanten met de boter. Vouw hem dicht. Leg eventueel wat zeekraal op 4 bordjes en verdeel de gamba’s erover. Serveer direct.

Tip: in de oosterse boter die overblijft kun je ook kip, kabeljauw, paddenstoelen of aardappeltjes bakken.

* Houd je niet van koriander, gebruik dan verse kervel of peterselie.

 

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in [email protected] 2012.
Credits: Fotografie Rob van de Vet, Foodstyling Sander de Ponti, Styling Jan-Willem van Riel

Meer heerlijke KERSTrecepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *