Stevig rood

8,2 pnt Portugees met souplesse

Wanneer je denkt aan Portugal & wijn, dan denk je aan port. Maar Portugal heeft ook heel veel andere mooie wijn. Altijd met een heel eigen karakter, want ze gebruiken veel inheemse druivenrassen. Dat maakt het interessant. Zo ook deze rode wijn uit de Douro van wijnhuis Borges. Het proefpanel van I Love Food & Wine was unaniem positief en beoordeelde hem met hoge punten!

De broers António en Francisco Borges startten hun bedrijf in 1884 onder het motto ‘Res non verba’. Ietsje vrij vertaald betekent dat ‘Geen woorden, maar daden’.

Aanvankelijk is Borges nog geen wijnbedrijf: de broers zijn actief in de bankensector en in de handel in loten en tabak. Maar zoals hun motto al verraadt zijn de heren er niet huiverig voor om actie te ondernemen als ze een kans zien, en zo beginnen ze vanaf 1891 ook in wijn te handelen. Dit verloopt dusdanig succesvol dat ze in 1904 hun eerste wijngaard aankopen, Quinta da Soalheira in de wijnstreek Douro, en zelf wijn gaan produceren. In de daarop volgende decennia koopt Borges nog diverse wijngaarden in andere wijnregio’s om ook daar wijn te gaan produceren.

Alleen in de goede jaren!

Hun portwijnen en onversterkte Douro wijnen zijn echter nog altijd afkomstig van diezelfde eerste wijngaard, die tegenwoordig 340 ha beslaat. Wat dat betreft had het motto van Borges ook ‘tene quod bene’ (‘behoud wat goed is’) kunnen zijn. En over het behouden van wat goed is gesproken: deze Douro Reserva is een wijn die alleen gemaakt wordt in echt goede jaren. De wijn is een blend van de Portugese druiven tinta roriz, touriga nacional en touriga franca. Hij krijgt een opvoeding van 9 maanden op nieuw Frans eiken en rijpt daarna nog minstens 6 maanden op fles.

Rijp fruit, kruidigheid en structuur

In de geur van deze donkerrode wijn komen we rijpe bramen, rijpe pruimen, chocolade en een vleugje mint tegen. In de smaak meer rijp donker bosfruit, daarnaast ook veel kruidige tonen zoals kaneel, kardemom en koffie. De wijn is full-bodied met behoorlijke tannines, alcohol en veel structuur. Tegelijkertijd is hij dankzij zijn mooie frisheid toch ook nog vrij soepel en lekker sappig. Een heerlijke balans.

Wat eten we bij Douro Reserva van Borges?

Al proevend krijgt het proefpanel bij deze wijn direct zin in gegrild vlees, bij voorkeur van de barbecue. Denk aan stevige stukken rood vlees met ook iets kruidigs erbij, zoals biefstuk met kruidenboter of met nacho de nachos, cote de boeuf met peperjus of steak met chimichurri. Liever iets anders op de grill? De lamskebab met kruidenyoghurtsaus past goed bij het kruidige en frisse van de wijn en kan ook prima op de barbecue bereid worden.  Juist even geen zin in grillen? Dan lekker aan de stoof met de runderstoofschotel met salie.

De tekst is geschreven door Monique van Kruining.

 

 

Heb je deze wijn ook geproefd? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Op de hoogte blijven van het laatste Food&Wine nieuws? meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *