Voor het weekend

Chowder; een romige maaltijd-vissoep uit Noord-Amerika

In Frankrijk eet je bouillabaise, in Spanje Zarzuela, in Azië Laksa. Maar in Noord-Amerika (New England) noemen ze hun vissoep Chowder. De Clam Chowder is de meest bekende soep, en die maak je met schelpdieren. Vandaag wordt de chowder gevuld met vis, garnalen en coquilles. Echt onwijs lekker!!! Boordevol vis en bovenop knapperige spekjes en croutons. Bovendien in 35 minuten op tafel!

Wat is clam chowder?

Deze klassieker uit Noord-Amerika wordt daar gemaakt met de verse ‘clams’. Dit zijn schelpdiertjes die in dubbele, scharnierende schelpen leven, zoals mosselen, kokkels of vongole. Deze dikke vissoep is romig door de room en gebonden door bloem en aardappelen. Vaak bevat de soep spek en mais. Ook bestaat er een ketterse variant onder de naam Manhattan chowder die tomaten toevoegt en de room weglaat. Maar allemaal bevatten ze aardappelblokjes en spek of bacon.

Welke wijn bij chowder met zeevruchten?

Bij zo’n lekker romige vissoep drink je een chardonnay. Wij combineerden de soep met een geweldige Bourgogne. Zo’n ronde witte wijn accentueert de fluwelen zachtheid van de soep.

VINA de digitale sommelier van VinifyMaak kennis met Vina; de digitale sommelier
Ben je op zoek naar de juiste wijn bij een gerecht dat je wilt gaan eten of koken? Op de website van Vinify is sinds kort de eerste digitale sommelier van Nederland te vinden. Ze heet Vina. Deze, op kunstmatige intelligentie gebaseerde, tool helpt je bij het vinden van de juiste fles wijn die past bij jouw gerecht. Werkt heel simpel. Je vult de belangrijkste ingrediënten in, even wachten, en dan… geeft Vina je een uitgebreid antwoord. Proberen? Maak hier kennis met Vina.

 

Chowder met garnalen en coquilles

Chowder met vis, garnalen en coquilles

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 20 minuten
Totaal: 35 minuten
Deze romige troostrijke maaltijd vissoep is overheerlijk, en niet voor niets een regelrechte klassieker.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 sneetjes zuurdesembrood in blokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout vers gemalen peper
  • 2 stengels bleekselderij fijngesneden
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 prei in ringetjes
  • 250 gram bloemige aardappels geschild en in blokjes
  • 1 eetlepel bloem
  • 150 ml witte wijn
  • 500 ml visbouillon van tablet
  • 1 laurierblaadje
  • 200 ml slagroom
  • 150 gram gerookte spekblokjes
  • 1 klein blikje mais uitlekgewicht 140 gram
  • 200 gram stevige witvisfilets in stukjes (kabeljauw, schelvis of koolvis)
  • 225 gram rauwe gepelde grote garnalen (1 zakje diepvries garnalen, bio)
  • 8 coquilles
  • 10 gram platte peterselie

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd het brood in blokjes. Doe in een braadslede en schep om met 1 eetlepel olijfolie, zout en peper. Zet in de oven. Rooster het brood in ca. 15 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Snijd de bleekselderij, ui, prei en aardappels klein zoals in de ingrediëntenlijst staat. Zet een grote pan op matig vuur, doe de boter en 1 eetlepel olijfolie erin en laat de boter smelten. Voeg als de boter begint te schuimen de bleekselderij, ui, prei en aardappels toe. Bak ze al omscheppend ca. 10 minuten tot de groenten beetgaar zijn.
  • Roer de bloem door de groenten en laat ca. 1 minuut meebakken. Voeg dan de witte wijn toe en laat even doorkoken. Voeg dan bouillon, laurierblaadje en slagroom toe. Laat ca. 5 minuten koken tot de aardappelblokjes bijna gaar zijn.
  • Bak intussen in een droge koekenpan de spekjes tot ze knapperig zijn. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Voeg toe aan de soep: mais, vis, garnalen en coquilles. Laat alles nog 5 minuten sudderen. Verwijder het laurierblaadje. Breng de soep op smaak met zout en peper. Roer de peterselie erdoor.

Het kookboek Foolproof Vis

Handzaam kookboekje uit de FOOLPROOF-serie. Geschreven door experts op hun vakgebied. In dit geval is dat Libby Silbermann. Gevuld met 60 onfeilbare recepten met vis en zeevruchten in de hoofdrol.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Foolproof Vis Titel : Foolproof Vis
Auteur : Libby Silbermann
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1688 5
Prijs : € 17,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept