Meatless Monday

Vegan ‘coquilles’ met romige béarnaisesaus

Verrassing alom, zowel in geur, kleur als presentatie: het lijkt op vis! Maar nee, deze zogenaamde ‘coquilles’ (oftewel sint-jakobsschelpen) maak je van groenten. Om precies te zijn, je maakt ze van knolselderij. Echt een werkelijk prachtig vegan voorgerecht voor de komende feestdagen. Hiermee zet je de visliefhebbers misschien op het verkeerde been. Maar de smaak is superfijn!

Welke wijn bij vegan ‘coquilles’?

Aardse, licht-zoete plakjes knolselderij met een romige lichtzure saus waarin het anijzige dragon de hoofdrol speelt. Kies hier voor een witte wijn met een rond mondgevoel en toch voldoende zuren om te kunnen aansluiten bij de romige béarnaisesaus. Mijn advies luidt: kies voor een witte Bourgogne of een witte Bordeaux bij dit vegan voorgerecht.

Coquilles van knolselderij uit het kookboek Elke dag feest Vegan van Maartje Borst

Vegan ‘coquilles’ met béarnaisesaus

Voorbereiding: 45 minuten
Beetgare plakjes knolselderij met een romige lichtzure saus met dragon. Knapperige zeekraal zorgt voor bite. Chique vegan voorgerecht voor de feestdagen.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 kleine knolselderij in dikke plakken van ca. 3 cm dik
  • 50 gram plantaardige bakboter
  • 2 takjes dragon
  • 1 teen knoflook geplet
  • zout en peper naar smaak
  • 1 portie bearnaisesaus ZIE hier het recept
  • 50 gram zeekraal
  • eetbare bloemetjes ter garnering

Bereiding
 

  • Snijd rondjes van 4-5 cm uit de plakken knolselderij. Je wilt twee tot drie stuks per bordje kunnen serveren. Snijd in één kant van de rondjes met een scherp mesje een rasterpatroon.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de rondjes aan beide kanten in de boter tot ze mooi gekleurd zijn. Bak de takjes dragon en de geplette teen knoflook mee. Draai alle rondjes met de ingekerfde kant naar boven toe. Voeg 200 ml water toe. Breng royaal op smaak met zout en peper (je hebt zeker wel 1 theelepel zout nodig). Hiermee valt of staat de smaak van het gerecht. Laat het vocht helemaal inkoken op laag vuur. De rondjes nemen de boter op waardoor ze een heerlijke textuur krijgen. Als het vocht helemaal verdampt is (na 25-30 minuten), zijn de rondjes als het goed is perfect gegaard.
  • Maak intussen de béarnaisesaus, zie hier het recept. Vervang (als het recept vegan moet zijn de roomboter door plantaardige boter, en de eidooiers door 100 ml sojamelk!).
  • Breng een pannetje water aan de kook en blancheer de zeekraal enkele seconden. Giet af in een vergiet en spoel meteen na met koud water om het garingsproces te stoppen.
  • Schep 1 tot 2 eetlepels bearnaisesaus op de bordjes, Leg twee of drie knolselderijrondjes (met de ingekerfde kant naar boven) in de saus. Garneer met de zeekraal en eetbare bloemetjes.

Het kookboek: Elke dag feest Vegan

Elke dag feest is een vegan seizoenskookboek, gemaakt door vegan kok Maartje Borst. Hierin laat zij zien dat plataardig eten het hele jaar een waar feest kan zijn. Ze liet zich inspireren door de seizoenen, en zo is dit kookboek dus ook ingedeeld, met recepten voor de lente, zomer, herfst en winter. Motto van Maartje luidt: ‘Maak van elke dag een klein beetje feest. Dan zeg je later, Ja, mijn leven is mooi geweest.’

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

Cover Elke dag Feest Titel : Elke dag feest
Auteur : Maartje Borst
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 2158 8964
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book