Succesvol Zuid-Afrika

8,8 pnt; The Chocolate Block met sterrenstatus

Wie kent hem niet: The Chocolate Block! Meest succesvolle Zuid-Afrikaanse wijn met internationale sterrenstatus. Zo succesvol dat internationale toprestaurants als El Bulli, Fat Duck, Joël Robuchon en Wolfgang Puck hem op de wijnkaart hebben staan. En met gepaste trots vertelt visionair c.q. wijnmaker Marc Kent dat hij ook Morgan Freeman, John Cleese, Hilary Swank en Peaches Geldof tot zijn absolute fans mag rekenen. Dat zijn nog eens namen die tot de verbeelding spreken. Ook wij zijn ‘impressed’ en geven deze magnifieke wijn een kleine negen. 

Sinds 1996 is pionier, visionair en topwijnmaker Marc Kent de stuwende kracht achter het wijndomein Boekenhoutskloof, dat behoort tot de top 5 van Zuid-Afrika. Het is een van de oudste winery’s in het district Franschhoek (Paarl) in de wijnregio Coastal Region. Gesticht in 1776 door de Franse hugenoten. Vanaf 1996 trekken ze Marc Kent aan als keldermeester. Deze voormalig straaljagerpiloot bleek een onverwacht goed wijnmaker door zijn lef en onverschrokkenheid. Onder zijn bezielende leiding dirigeerde hij Boekenhoutskloof naar de top van Zuid-Afrika.

Ze werken biologisch-dynamisch en The Chocolate Block is hun paradepaardje. Hiermee hebben ze zichzelf op de (internationale ) kaart gezet.

In 2001 kwam de eerste vintage hiervan op de markt. De keus voor zo’n fantasievolle naam als de The Chocolate Block was een bijzondere actie en enigszins omstreden, maar de wijn was meteen een internationaal succes!

Inspiratie uit de Rhône en Roussillon

Wijnmaker Marc Kent heeft een voorliefde voor de wijnen uit Zuid-Frankrijk met de Rhône in het bijzonder. The Chocolate Block is geïnspireerd op wijn afkomstig uit de Roussillon. En zo smaakt ie ook, maar toch wordt hij wel anders gemaakt. Het is een blend waarin het aandeel Syrah overheerst (79%), aangevuld met Grenache, Cabernet Sauvignon, Cinsault en Viognier. Alle druiven worden apart geplukt en gevinifieerd . Elk ras ondergaat een rijping van 16 maanden in grote foeders van Frans eikenhout. Daarna vindt de blending plaats.

Rijk en weelderig

Het is een intrigerende wijn die al je smaakpapillen op scherp zet. In de neus veel rijp rood fruit (kersen, rode bessen) en blauwe bessen aroma’s, aangevuld met een tikje witte peper. In de smaak weelderig zwart fruit, subtiele zoete specerijen-aroma’s, heel veel body en smaakstootjes van donkere chocolade. Tegelijkertijd toch fluweelzacht met een superlange afdronk. Krachtig met evenwicht en balans.

Wat eten bij The Chocolate Block?

Dit is een absolute eetwijn. Fantastisch in combinatie met gebraden lamsbout met rozemarijn, Biefstuk met nacho de nachosrunderstoofpot met salie, gegrilde ribeye met kruidenboter.

Runderstoofschotel met salie
Runderstoofschotel met salie

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Op 15 september 2018 geproefd en beoordeeld door Jolande Vos van I Love Food & Wine.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.