Meatless Monday

Aardappel-aspergesalade met vanille-mayonaise

Asperges: het kan nog net een keertje. Eigenlijk was 24 juni de laatste dag van het seizoen, maar ze liggen nog steeds in de winkel. Dus snel aan de slag en laat je verrassen door deze bijzondere aardappel-aspergesalade.

foto Blend Brothers portret
Broertjes Buysse noemen zich de Blendbrothers

Deze aardappelsalade met witte asperges is er eentje om te bewaren. Het recept komt uit het kookboek Eat This van de Blendbrothers. Deze twee mannen, opgeleid in sterrenrestaurants, zijn de hipste broers van Zeeland. In een handomdraai zetten zij smaakvolle groentebereidingen op tafel waarvan iedereen gaat watertanden. Je denkt misschien, oh jee dat worden lastige recepten. Maar nee, de gerechten zijn juist super origineel en simpel. Kijk maar naar deze bijzondere aardappelsalade die in 25 minuten op tafel staat.

Een heerlijk bijgerecht voor de BBQ, of bij een stukje vis. Maar hij past ook goed bij de tandoori-kip spiesjes die binnenkort op de website komen.

Welke wijn bij aardappel-aspergesalade met vanille-mayonaise?

Deze aspergesalade smaakt zacht, smeuïg en licht zoetig door de vanille. Natuurlijk drink je hier de aspergewijn van het jaar bij: Riesling met Silvaner van Tirebouchon. Maar ook witte wijnen als Gaillac of Verdejo zijn een optie. Vanwege het tikkeltje vanille in de mayonaise is ook een Chardonnay met wat lichte houtlagering een heel goed plan. Mede door het ronde mondgevoel past ie als een huis bij dit gerecht.

Aardappelsalade met asperges en vanille-mayonaise uit het kookboek Eat This van de Blendbrothers

Aardappelsalade met asperges en vanille-mayonaise

Voorbereiding: 35 minuten
Zeer eenvoudig te maken salade. Bijzonder van smaak door de vanille-mayonaise en de gepekelde mosterdzaadjes.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

Ingelegde mosterdzaadjes

  • 4 eetlepels mosterdzaadjes
  • 50 ml natuurazijn
  • 100 gram suiker
  • 300 gram krielaardappelen
  • Enkele takjes tijm
  • 3 teentjes knoflook gepeld en gehalveerd
  • zout versgemalen peper
  • 400 gram dunne asperges
  • 25 gram boter

Vanille mayonaise

  • 50 gram mayonaise
  • 10 gram mosterd
  • merg van ½ vanillestokje
  • 2 gram paarse basilicumblaadjes

Bereiding
 

  • Maak eerst de ingelegde mosterdzaadjes. Kook in pan met ruim water de mosterdzaadjes ca. 20 minuten. Giet af in een zeef en spoel af onder koud stromend water. Doe over in een kommetje.
  • Breng intussen in een steelpan 150 ml water met azijn en suiker aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Haal van het vuur. Giet de helft van het azijnmengsel over de mosterdzaadjes. Bewaar de ingelegde mosterdzaadjes eventueel in een potje met deksel.
  • Spoel de (ongeschilde) krielaardappeltjes af onder koud stromend water. Kook in een pan met water, tijm, knoflook en snufje zout de krielaardappelen gaar in ca. 15 minuten. Giet af en spoel af onder koud stromend water. Snijd ze in stukken als ze zijn afgekoeld.
  • Schil intussen de asperges. Kook in een andere pan de asperges in ruim water met zout en boter ca. 10 minuten. Schep uit pan en laat afkoelen. Snijd ze in stukken van ca. 4 cm.
  • Meng de mayonaise met de mosterd en de vanille. Voeg de asperges bij de krieltjes en meng er de vanille-mayonaise door. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met ingelegde mosterdzaadjes en basilicum.

Het kookboek

In het kookboek Eat this geven de Blendbrothers (Hendrik Buysse en Kamiel Buysse) hun geheime combinaties prijs waardoor je net dat tikkeltje extra smaak in een gerecht tovert. Een boek boordevol groenterecepten ingedeeld op quick (20 minuten), in-between (tussen de 20 en 35 minuten) en take your time (langer dan 35 minuten).

Bestellen kun je hier:

Cover Eat thisTitel : Eat this
Auteur : Blendbrothers
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 94 0147 862 5
Prijs : € 25,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept