Beoordeeld!

9.0 pnt Duemani Altrovino Merlot e Cabernet Franc

Toscane: land van complexe Chianti’s, rijke Brunello’s, stijlvolle Vino Nobili’s en krachtige SuperTuscan’s. Bijna geen ander Italiaans wijngebied brengt zoveel verschillende grootse wijnen voort. Dat maakt je extra nieuwsgierig naar de verborgen pareltjes; kleine wijnhuizen die op een gepassioneerde, geheel eigen manier prachtige wijnen maken. Zoals Duemani, een jong wijnhuis aan de Toscaanse kust, dat keer op keer hoge punten scoort bij beroemde wijncritici als Robert Parker (94 punten) en James Suckling (93 punten). En in de wijngids Gambero Rosso (2023) de maximale aantal sterren bemachtigt.

Het is in het jaar 2000 dat het Italiaanse echtpaar Elena Celli and Luca D’Attoma hun handen in elkaar slaat om wijn te gaan maken in Riparbella, een klein plaatsje iets ten zuiden van Livorno.

Kust bij Livorno
Kust bij Livorno

Extreme omstandigheden

Luca werkt tot die tijd als gediplomeerd wijnmaker bij gerenommeerde wijnhuizen als Tua Rita en Le Macchiole. Het stel loopt al een tijdje met plannen om zelf wijn te gaan maken als hun oog valt op het ruige, ongecultiveerde landschap in de buurt van Riparbella. Omringd door bossen en op een steenworp afstand van de zee, de bodem bedekt met keien en kiezels. Ieder ander zou hen misschien voor gek verklaren om hier druivenranken aan te planten. Maar het zijn juist deze extreme omstandigheden van de felle zon, de constante zeewind en de ongerepte natuur waar Elena en Luca meteen voor vallen.

Biologisch-dynamisch met oog voor terroir

Op de 12 hectare grond planten ze hun favoriete druivenrassen Cabernet Franc, Syrah en Merlot aan. De afwisseling van warmte en koelte, en de met stenen bedekte kleibodem bieden ideale omstandigheden om de druiven langzaam en gelijkmatig te laten rijpen. Om dit bijzondere terroir en de omgeving zoveel mogelijk te behouden kiezen Elena en Luca ervoor vanaf het begin volgens biodynamische principes te werken. De wijngaarden worden volledig met de hand bewerkt, waarbij  alleen natuurlijke middelen en speciale kruidenpreparaten worden ingezet voor bemesting en bestrijding van ziektes en ongedierte. Voor Elena en Luca is dit de enige manier om gezonde druiven te verbouwen met een puur en herkenbaar karakter van druif en terroir.

Puurheid staat voorop

Ook in de kelders wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt. De druiven vergisten, afhankelijk van de beoogde stijl en de smaak en het karakter van de druif, in cementen of houten vaten en soms in amfora’s. Ook de duur en intensiteit van de rijping worden met zorg bepaald, waarbij wordt gekozen tussen een rijping op hout, op cement of in amfora’s. Klaring en filtering worden nauwelijks toegepast. Alles om het pure karakter van de druiven en het bijzondere terroir zoveel mogelijk in de wijn terug te laten komen.

 

Hoe smaakt Duemani Altrovino Merlot e Cabernet Franc 2019?

De Altrovino is een blend van Merlot en Cabernet Franc (50/50) uit de hogere wijngaarden van het huis. Een deel van de Cabernet Franc vergist in amfora’s van 500-600 liter. Na het blenden rijpt de wijn ca. 8 maanden op kleine vaten van Frans eikenhout. Geen klaring/filtering.

Rijping van wijn in amfora's
Rijping van wijn in amfora’s

Dat resulteert in een geweldig resultaat. De wijn is zowel zacht als fris. Maar ook vol en verfijnd. Je proeft en ruikt vooral de mooie frisse zwarte fruitaroma’s (bessen). De puurheid karakteriseert dit wijnhuis ten volle. Hier krijg je nooit genoeg van, want het verveelt geen moment.

 

Wat eten bij Duemani Altrovino Merlot e Cabernet Franc 2019

Deze pure rode wijn uit Toscane, gemaakt van niet-Italiaanse druiven, proeft als een verfijnde Bordeaux. Wat eet je dan daarbij? Op I Love Food & Wine vind je veel mooie (kerst) gerechten. Ik zet ze op een rijtje:

KLIK VOOR DE RECEPTEN OP DE LINKJES

 

Steak Bearnaise, biefstuk met bearnaisesaus
Steak Bearnaise
Steak tartare met avocado en gamba uit het kookboek avocado van Carla de Graef
Steak tartare met avocado en gamba
Wil je deze wijn ook proeven?
Duemani Altrovino Merlot e Cabernet Franc 2019 is te koop via importeur Best of Wines. Best of Wines is internationaal bekend als expert op het gebied van wijnen in het hogere segment. Deze wijn kost € 33,82 per fles.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *