Vol rood

Pinotage op z’n zachtst

Sluit 2 seconden je ogen en vlieg in gedachten naar Zuid-Afrika. Zweef over de magische vallei bij de Kaap richting de kust. Hier ligt de Coastal Region verscholen in een amfitheaterachtig decor van wijngaarden. Volg de rivier door een landschap bezaaid met schapenboerderijen, boomgaarden, rivieren, stuwdammen en bergen. Snuif de geuren op en voel je smaakpapillen kleine sprongetjes maken van geluk in dit jonge wijngebied dat Tulbagh wordt genoemd.

In Tulbagh ligt Rijk’s Private Cellar. Een relatief jong en klein domein van 23 ha dat is vernoemd naar Rijk Tulbagh; gouverneur van de Kaap van 1751 tot 1771. Op een ondergrond van vruchtbare klei bovenop goed doorlatend leisteen groeien hier de pinotage druiven op zijn best. Wijnmaker Pierre Wahl werkt als een echte alchemist om van dit vaak onbegrepen en moeilijke druivenras een fruitige en geconcentreerde gastronomische wijn te maken. Een job die hem op het lijf is geschreven. Iedere slok van deze wijn is een ware beleving die je de mogelijkheid geeft om lekker weg te dromen.

Subtiele krachtpatser

Een helder rode wijn met een ‘touch of oak’ afkomstig van 14 tot 16 maanden Frans eiken. Golven van kers, rijpe pruim en zwarte bessen dringen je hersens binnen: een smaakexplosie van fruit  met een stevige kruidigheid. Subtiel en fris met de juiste bite en body. Je wordt uitgedaagd om nog een slok te nemen. Kortom: een subtiele krachtpatser met een hart van fruit.

Wat smaakt hier lekker bij?

De wijn is breed van smaak en is daardoor een goede partner bij diverse vleesgerechten. Maar ook bij de little gem salade met biefstukreepjes misstaat deze Zuid-Afrikaan zeker niet. Schenk hem dan wel wat koeler. Andere optie: runderstoofschotel met salie. De zoete romigheid van de stoofschotel wordt mooi ondersteund door het fruit in de wijn met de hint van vanille. Ook een kruidig gerecht kan hij makkelijk aan, zoals de pittige varkenskrabbetjes. Think out of the box met Indiase rijstsalade met makreel; deze combinatie laat je weer een hele andere kant van de wijn ontdekken.

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET RECEPT

Deze tekst is geschreven door José Smit.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.